banner564

2 bin 365 TL

•    Kira, 250 STG= 1.318 TL (Girne’de bu fiyata ev bulamazsınız ama diyelim ki buldunuz.)
•    Cep telefonu faturası: 100 TL (kampanya falan anca) 
•    Yakıt ücreti: 400 TL (aracınızın haftada 100 lira yaktığını düşünün) 
•    Su-elektrik: 500 TL (ortalama, lükse kaçmadan) 
•    Ekmek: Günde 1,25 *2= 2,5 TL bu da ayda 2,5*30= 75 TL 
•    Makarna: Haftada iki kez yerseniz 1.90*2= 3,8 TL ayda 15,2 TL 
•    Domates: 2 kilo 9 TL
•    Salatalık: 2 kilo 15 TL
•    Tavuk: 18 TL 
•    Hellim-Peynir: Biraz beyaz peynir, biraz da hellim 20 TL diyelim. 
•    Yumurta: 30 TL 
Tüm buraya kadar saydıklarım sadece 2.500 TL tutuyor. Yani sizin bir aylık çalışmanız karşılığı alacağınız asgari ücretin altında bir rakam ve daha buraya yazmadığımız onca şey var. Ama diyelim ki maaş gibi sizde asgari bir yaşamı tercih ettiniz. Kalan açığı bankadan aldığınız kredi kartından yapmak zorundasınız. 
Kısacası en az 135 TL kredi kartından içerdesiniz. Kart limitiniz her ay daha fazla artmakta. Yeni asgari ücret hayırlı ve uğurlu olsun tüm çalışanlara…

“Kamu reformu”
Kıbrıs Türk Ticaret Odası yazılı bir açıklama yaparak, 2018 Bütçe Yasa Tasarısı’nı değerlendirdi. Değerlendirmenin içeriğine baktığınızda birçok noktada yıllardır devam eden sorunlara çözüm ve çarelerle örneklendirmiş ve bu noktadaki beklentilerini sıralamış Patronlar Kulübü. 
KTTO, KKTC’nin vergi ve yerel yönetimler reformlarını da içerecek şekilde bir kamu reformuna ihtiyacı olduğunu, özel sektör faaliyetlerini genişletmek, ekonomik büyümeyi sağlayabilmek için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve özel sektör yatırımlarının önünün açılması gerektiğinin altını kalın kalın çizmiş raporunda.
Yıllardır her hükümetin konuştuğu ama hiçbir hükümetin tam olarak başaramadığı Kamu reformuna da atıfta bulunulmuş raporda. Ve bir an önce vergi ve yerel yönetimler reformlarını da içerecek şekilde bir kamu reformuna ihtiyaç olduğu gerçeği hatırlatıldı. 

Dün ve bugün 
“Bu iki resim arasında ortak nokta, daha önce siyasi partilerin yaptıklarını yapmayacağız diyen HP’nin Kıb-Tek yönetimine Girne İlçe Başkanını atamasını göstermektedir. Niye atadı diye sormuyorum? “Daha öncekilerin aynısını yapmayacağım” diyorsan ve aynılarını yapıyorsun! “Niye geçmiş siyasileri acımasızca eleştiriyorsun” diye soruyorum?”
Hasan Yücelen 

Hatırladınız mı? 
Bu fotoğraf geçen yıl Mayıs ayının son günlerinde çekilmişti. Peki, niye?
Cevaplarınızı WhatsApp’tan gönderin, çekilişe katılıp kazanın… 

MESAJLAR

Ersin TATAR: Çiftçinin sabah 5.00’te kalktığı memlekette işi vekillik olan vekillerin 11’de meclise gelememesine fena halde bozulmuşsunuz ve bu siteminizi genel kurulda yapmışsınız. 

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: Meclise acil B12 vitamin takviyesi istemişsiniz. Ancak bütçe geçmediği ve depolarda da kalmadığından şimdilik siz marketten yoğurt, süt, kefir, kırmızı et, sakatat, tavuk, karides ile idare edin artık. 

Ali KİŞMİR: Cumartesi günü oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için skor vermekten ısrarla kaçınıyormuşsunuz. Yoksa yine mi aynı sonuç ile karşılaşmaktan korkuyorsunuz? 

Baki AYGÜN: İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı müsteşarlık göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. Bu konuda genel başkan biraz diretse de bazı vekillerin ısrarcı olması sizi mutlu sona ulaştırdı.

Çağlar GULAMKADİR: Cumhuriyet Meclisi Özel Kalem Müdürlüğü göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. Gayet hareketli ve zevkli bir yerdir meclisimiz.  

Metin ATAN: Kamu-Sen olarak müşavirler ile ilgili düzenlemeyi mevcut durumdaki müdür ve müsteşarla toplantı yapıp değerlendirmişsiniz ve bu konudaki çekincelerinizi hükümet ile de paylaşmışsınız. 

Nidai GÜNGÖRDÜ: Girne’nin girişine yaptırdığınız Dr. Küçük büstü hem çembere ayrı bir güzellik kattı hem de toplum liderini unutmamış olduk. Şimdi sıra diğer çemberlerde. 

Türker YÜKSEL: Turizm ve Çevre Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. Bakanınız çok enerjik ve deyim yerinde ise yerinde zor duruyor, temposuna yetişmek için epey efor sarf etmeniz gerekecek. 

Turan BÜYÜKYILMAZ: Son günlerde Ada genelinde yaptığınız ziyaretleri daha da arttırdığınızı gözlemliyoruz. Bu arada Karpaz bölgesinde yerel seçimler öncesi bazı sürprizler hazırlıyormuşsunuz. 

Dr. Derviş EROĞLU: Geçen gece Alsancak’ta Erol Canseç’in mekanında görülmüşsünüz. Gece boyu hem keyifli bir sohbet gerçekleştirmişsiniz hem de birilerinin kulaklarını fena halde çınlatmışsınız.  

Kudret ÖZERSAY: Bir yazar sizin muhalefette iken söyledikleriniz ile iktidar olduktan sonra yaptıklarınızı ve söylediklerinizi kitaplaştırmak istese öyle çok şey bulabilir ki. 

Zeki ÇELER: Asgari ücretliye 190 lira maaş yine de fena değil ama bu zamlar altında zaten bu para çoktan eridi gitti bile. Biz basit bir hesap yaptık ve sadece sınırlı şeyler için bile bu para yetmiyor. 

Mustafa ARAOĞLU: İşveren tarafı olarak asgari ücrete yapılan zamma çok fazla karşı çıkmamışsınız. Zira son aylarda gelen zamlarla asgari ücretlinin bu artışı yapılan zamları bile karşılamaya yetmez. 

Hasan UZUN: Bölgede ne olursa olsun ilk sizin haberiniz oluyor anlaşılan. Bölgenin resmi haber ajansı gibisiniz. Bu arada dün Besim Bey ile sohbet ederken görülmüşsünüz. 

Ayşegül BAYBARS: “Gerekeni yapacağız” sözünüz siyasi literatüre girdiğine göre artık bu konuda yapılacak eleştirilere de hazır olmanızda fayda var. Zira son zamanlarda bu sözü çok sık kullandınız. 

POLEMİX
 “Verilen bu paralara yazık günah. Kaynakları hoyratça kullanmayalım.  Bazı konsolosluklarda özellikle Türkiye’dekilerde ciddi ihtiyaçlar var. Yurt dışında Ticaret Odası üzerinden temsilcilikler açılabilir, yurt dışındaki TC Büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına temsilci görevlendirilebiliriz. Temsilcilikleri şirketler üzerinden açmaktan vazgeçelim. Bu devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor.”
YDP Başkanı Erhan Arıklı

YORUM EKLE

banner608

banner474