banner564

Balığın yanında yoğut yersem zehirlenir miyim?

Yoksa sizde bu çelişkiyi yaşayanlardan mısınız?  
Halk arasında yaygın olan ''balık ile yoğurt yemek zehirler'' görüşü, balığın taze olduğu durumlar için geçerli değildir. Eğer balık tazeyse yanında yoğurt yemenizde hiç bir sakınca yoktur. Geleneksel rakı-balık sofralarında bulunan yoğurtlu karışımlar buna verilebilecek en güzel örnektir. 
Peki Bu Önyargı Nasıl Oluştu?
Balığın içerisinde ‘’histamin‘’ adı verilen bir protein bulunur. Balık bayatladıkça içerisindeki histamin miktarı artar. Yoğurtta da histamin bulunur. Bayat balıkla birlikte tüketilen yoğurt ile vücuda yüksek miktarda histamin almış olursunuz. Histaminin vücuttaki artışına bağlı olarak ‘’histamin zehirlenmesi’’ yaşarsınız.  Zehirlenmenin en belirgin belirtileri bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi ve uyuşukluktur. Zehirlenme semptomları, balığı yedikten yaklaşık 20 - 30 dakika sonra başlayabilir. Bu tip durumlarda histamini kanda bloke eden birtakım ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde zehirin etkisi 6- 8 saat içerisinde geçer. Zehirlenmeden şüpheleniyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. 
Unutmayın! 
Burada önemli olan balığın tazelik derecesidir. Balığınızın tazeliğine güveniyorsanız balıkla birlikte yoğurt tüketmenizide hiçbir sakınca yoktur. 
Taze Balık Nasıl Anlaşılır?
Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur.
Taze balığın derisi gergin ve parlaktır.
Balığa parmağınızla dokununca oluşan çukur hemen düzelir.
Taze balığın solungaçları canlı ve parlaktır.
Ek Olarak; 
Histamine bağlı yaşanan zehirlenmeler dışında bir de tropik sularda yaşayan balıklardan kaynaklanan zehirlenmeler vardır. Bu zehiri pişirerek ya da dondurarak balıktan uzaklaştırmanız mümkün değildir. Bilmediğiniz türde balıkları tüketmekten kaçınınız. 
YORUM EKLE

banner608

banner474