banner564

Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

  Bayramlar, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz keyifli anlardır. Bu keyifli anları özelleştirmek için giyeceğimiz kıyafetlerden gideceğimiz mekanlara, yiyeceğimiz yemeklerden misafirlerimize ikram edeceğimiz tatlılara kadar özeniriz. Bu dönemi kilo ve sindirim sorunu yaşamadan sonlandırmak için aslında biraz da irademizi test etmemiz gerekiyor. Gelin birlikte tavsiyelerimize göz atalım. 
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlayın. Kahvaltıda kızartılmış yiyeceklerden kesinlikle uzak durun. Bayram ziyaretlerinde zaten geleneksel olarak tatlı ikramları olacaktır. O yüzden kahvaltıda şeker, bal, reçel vb. basit şekerlerden uzak durun. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeleri bolca tüketin, az yağlı süt ürünlerini tercih edin. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek, çörek vb. hamur işlerinden uzak durun. Ekmek olarak tam buğday ya da çavdar ekmeğini tercih edin. Böylece hem kan şekerinizi kontrol altında tutacak hem de kendinizi tok hissedeceksiniz. 
Öğle ve akşam yemeklerinde salatayı sofralarınızdan eksik etmeyin. Pilav, makarna, patates gibi yiyecekler tüketeceksiniz ekmek tüketimini sınırlandırın. Sıvı- elektrolit ihtiyacınızı karşılamak için yemeklerinizin yanında yoğurt yerine 1 su bardağı ayran tercih edebilirsiniz. 
Bayram süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşamamaniz için şeker ve şekerli gıdaları (tatlılar, çikolata vb) çok fazla tüketmeyin. Çevrenin ısrarcı tutumlarını duymazdan gelin. Özellikle hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları küçük porsiyonlar  halinde tercih edin.
Gün boyunca çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmeyin. Bol su tüketimine özen gösterin. 
Yiyeceklerinizi iyice çiğneyerek, yavaş yavaş yiyin. 
Diyabet, kalp-damar hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığınız varsa uyguladığınız diyete bayram süresince de uymaya özen gösterin.
Spor yapıyorsanız ara vermeyin, bayramda da sporla canlı ve aktif olun.
Alkol alışkanlığı olup da ramazan boyunca alkol almamışsanız bayramda tehlike çanları sizin için çalıyor demektir. Alkol tüketimini sınırlı tutun. Alkol oranı yüksek rakı, viski, votka gibi içkiler yerine şarap ya da şampanya gibi daha düşük alkollü içkileri tercih edin.  Alkol oranı yüksek içkilerden tüketeceksiniz miktarda aşırıya kaçmayın.  
Gece yatmadan 2 saat önce 1 küçük kutu probiyotik yoğurt yiyebilir ya da 1 bardak sade maden suyu içebilirsiniz.  Hazımsızlık yaşamanız böylelikle önlenecektir. 
Ramazan boyunca oruç tuttuysanız, vücudunuzu gece sahura kalkmaya alıştırmış olabilirsiniz. Bu alışkanlığınızdan vazgeçmek için kendinizi sınayınız. Eğer başarılı olamıyorsanız gece kalktığınız zaman 1 su bardağı süt  için ya da 1 porsiyon meyve yiyin ve yavaş yavaş bu alışkınlıktan vazgeçmeye yeltenin. 
Sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle.
YORUM EKLE

banner471

banner473