banner564

Bir üstadın anlatımıyla ;“sabırlı olmak”

Aceleci davranan birisiyle karşılaştığımızda biraz sabırlı olması gerektiğini düşünürüz, hatta bunu kendisiyle paylaşırız ya da kendimizi aceleci bulduğumuzda telkinde bulunuruz. Peki, sabırlı olmak neden bu kadar önemli ve nasıl gerçekten sabırlı olabiliriz? Cevabı, yazının başlığında saklı; Orijinal Yoga Sistemi…

 

Bir Cumartesi günü Büyük Yoga Üstadı Akif Manaf’ın Yoga Academy merkezinde yapılan Orijjnal Yoga Sistemi eğitiminden sonra Yoga Academy’nin her ay doğada gerçekleştirdiği festivallerdekini aratmayan bir sohbet gerçekleşti. Büyük Üstad “sabır” ile ilgili soruları cevapladı, kendi ağzından “sabır nedir?”…

 

 

Sabır, tekamülün bir anahtar niteliğidir

 

Sabretmek temelde yavaşlamak demektir. Sabır; tekamül için, kişisel gelişim için ve tüm yaşam için anahtar niteliğe sahip bir unsur olmasına rağmen günümüzde az bulunuyor. Herkes telaş içinde, acele ediyor, kimse sabredemiyor.

 

Eğer hızlı davranıyorsanız sabredemiyorsunuz demektir. Normalden hızlı davranan insan evrensel akışın uyumundan çıkar ve işleri ters gider. Hızlı hareket ettiğiniz zamanlarda işlerin ters gittiğini görürsünüz; bir şeyi düşürüp kırarsınız, bir şey yırtılır, bir yere çarparsınız. Çünkü hızlı davrandığınızda evrensel uyumun içinden çıkarsınız.

 

 

Gözlemci olmak

 

Sabırlı olmanın Orijinal Yoga Sistemi’nde karşılığı “gözlemci” olmaktır. Sabırlı olma niteliğini geliştirmek için gözlemci olma niteliğini geliştirmelisiniz. Gözlemyeceksiniz. O zaman hem hızlı hareket etmeyi hem de evrensel uyumdan çıkmamayı başarırısınız. Evrenle uyumlu halde kalablirsiniz ve yavaşlama içinde hızlı hareket edebilirsiniz. Böylece bir paradoks gerçekleşir, çünkü gerçekler paradokslara dayanır. Buradaki paradoks gözlemci olmak ve aynı zamanda en etkili şekilde hareket etmektir.

 

Sonuç olarak eğer akış dışı hızlanırsanız yani sabırsızlanıp hızla hareket etmek isterseniz, akış size yavaşlatır. Ama eğer siz gözlemci olarak akış içinde hareket ederseniz o zaman sıra dışı bir şey gerçekleşir, akışı siz hızlandırabilirsiniz.

 

 

 

Acele etmenin bir anlamı yok

 

Acele etmek, o anda anlamlı gelebilir ama evrensel bakış açısında anlamsız. Çünkü herşey evrensel akışın içindedir. Bu düzenin içinde belirli bir zamanlama vardır ve siz o zamanlamanın dışına çıkamazsınız. Örneğin kişi işe geç kalmamak için iki saat önce yola çıkıyor, sonra yolda kaza geçirebiliyor ve yine de işine yarım saat geç kalabiliyor veya başka nedenlerle hiç ulaşamayabiliyor. Ya da kişi geç çıkabilir ama aktif gözlemci olarak her şeyi hızlandırabilir. Dileyerek, odaklanarak hiç beklemediği bir şekilde zamanında işine varabilir. Sabırlı olmanın sırrı budur; Tam Yoga Nefesi, gözlem ve sonra icra.

 

 

Tam Yoga Nefesi

 

Orijinal Yoga Sistemi’nde yer alan bu nefes tekniği karın, göğüs ve omuz nefesi birleştirilerek yapılmaktadır. Bu teknik ayakta ve ayakları 50 cm aralıyarak yapılmaktadır. Nefes alırken ilk olarak karın şişiyor, daha sonra göğüs genişletiliyor ve en son omuzlar yükseltiliyor. Nefes verirken aynı sırayla ilk olarak karın içeri çekiliyor, göğüs sönüyor ve en son omuzlar iniyor. Bu şekilde birkaç dakika devam edilebilir. Bu nefes tekniğini uygularken önemli nokta nefesi her zaman burundan almak ve nefes verirken burundan verilmesidir.

Orijinal Yoga Sistemi uygulayarak beden, zihin ve ruhun mükemmel uyumunu yakalamız dileğiyle…

 

YORUM EKLE

banner471

banner474