banner564

Büyük Sınav

Seçimlerin sonucu birçok kişi için sürpriz olmadı. Birçok kişinin de beklediği gibi Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı, birbirlerine karşı, oldukça küçük bir farkla ikinci tura kaldılar. 
Bu sonuç, Mustafa Akıncı'nın ve ona inanan, haftalarca gözünü kırpmadan çalışan yüzlerce gönüllünün beklediği gibiydi. Hatta 3 ilçe de Sn. Mustafa Akıncı, aldığı oylarla sandıktan birinci çıkması da toplum nazarında ne kadar büyük destek aldığının kanıtıdır. Bu başarının arkasında, Mustafa Akıncı’nın kampanyası boyunca sürdürdüğü oldukça olgun ve düzeyli bir tavır da önemli rol oynamıştır.
Genel olarak bakarsak, ilk tur, birçok uzmana göre de, şaşırtıcı bir seçim oldu. Yılların “büyük” partileri çok ciddi yaralar aldılar. Şimdi oturup nerde hata yaptıklarını düşünmeleri gerekiyor. Umarım “bu halk bizi anlamadı” şeklinde bir tavır takınıp da daha da kaybetmezler.
Bizim ise bu günden itibaren, ikinci turu değerlendirmemiz gerekmektedir. Bence, ikinci turun oluşumu, olası destek grupları ve nihayetinde çıkan sonucu, Kıbrıs Türk siyasi tarihi ve geleceği için oldukça belirleyici olacaktır.
Çünkü bence ikinci tur, Kıbrıs'ta çözüm isteyen güçlerin karşısında son dönemlerdeki en ciddi sınav olarak duruyor. Kıbrıs solu bu vesile ile bir araya gelmeli ve önündeki bu şansı iyi değerlendirmelidir.
Şöyle bakalım…
İlk turun propaganda sürecinde, kamuoyuna çok yansımasa bile, örgüt için bölünmeler yaşayan CTP-BG'nin ikinci turda alacağı tavır oldukça önemlidir. Bu süreçte, sert ve yer yer haksızlığa varan bir dil kullanan CTP-BG’nin, ikinci turda Mustafa Akıncı’ya doğru olumlu bir adım atacağını umuyorum. Böyle bir durumda, Mustafa Akıncı ikinci turu büyük bir farkla kazanır. Ama yine de, TDP’nin güçlenmesinden çekinerek, resmi destek yerine “tabanımızı serbest bırakıyoruz” tavrı da sergileyebilirler. Eminim ki bu durumda bile CTP sempatizanları tereddüt etmeden Mustafa Akıncı’ya destek olacaklardır. Ama eğer CTP-BG yönetimi, böyle bir yönde hareket ederse, toplum nazarında daha da zayıflarlar diye inanıyorum. 
İkinci turda etkili olacak bir diğer unsur ise Sn. Kudret Özersay’ın, sadece adaylara değil, seçime karşı da alacağı tavırdır. Seçimin ilk turunda, CTP-BG ile kafa kafaya yarışan Kudret Özersay seçimin gizli şampiyonudur. Bu da bana, Kıbrıs’ın sağ cenahının şu anki “liderlerinden” ne kadar rahatsız olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, Sn. Kudret Özersay’ı Kıbrıs sağının yeni lideri olarak görmekteyim. 
İşte tüm bunları değerlendirdiğimde, Özersay’ın nasıl bir tavır takınacağını merak ediyorum. Daha öncelerde “Sandığa gitmeyin, denize gidin” çağrısında bulunmuş olan Özersay’ın, ikinci turu boykot etme çağrısında bulunması bir olasılıktır. Fakat ben bu olasılığı zayıf görmekteyim. Çünkü tutarlı bir çizgi izlemek isteyecek, ve “Birinci turu kaybetti, o yüzden ikinci turu boykot ediyor” gibi eleştirirler de almak istemeyecektir. Diğer taraftan, Derviş Eroğlu’na da destek verebilir. Böyle bir durumda ise, Eroğlu gerçekten ciddi bir şans elde eder. Fakat bu kez de, hem Toparlanıyoruz hareketi içerisinde ciddi çatışmalar yaşanır, hem de Özersay’ın olası “sağ” liderliği bir müddet daha rafa kalkar diye inanıyorum. Son ihtimal ise, Sn. Akıncı’ya verilecek olan destektir. Böyle bir hareket halinde, toplumun mevcut düzenden kurtulması gerekliliğini birçok kez dile getirmiş olan Özersay, bu konuda samimi olduğunu kanıtlar. Bu son ihtimalin eksi tarafı ise, sağdan gelen desteğin kaybedilme riskidir. 
Tüm bunları değerlendirdiğimde Sn. Kudret Özersay’ın işi çok zor, ama ben, onun bu konuda çok dikkatli düşünüp, kendince en doğru kararı vereceğine inanıyorum.
Sonuç olarak, ikinci tur, çok enteresan gelişmelere gebe diye inanıyorum. Ama bence, en önemli nokta, bu seçimin karşımızda büyük bir sınav olarak durduğudur. 
İkinci tur, Kıbrıs’ta çözüm ve değişim isteyenlerin, demokratikleşme ve sivilleşme isteyenlerin, büyük bir sınavıdır. Umarım kazasız belasız bu sınavı da geçebiliriz.
Hepimize iyi şanslar.  
 
YORUM EKLE

banner471

banner474