banner564

Çipras’ın zaferini selamlarken…

Yunanistan’da genç bir lider başbakanlık koltuğunu devralmak üzere. Yunanistan'da Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ile Bağımsız Yunanlılar (ANEL) koalisyonda anlaştı. Aleksis Çipras Başbakan olarak hükümeti kuracak.
Çipras Yunanistan’ın ateist ilk başbakanı olacak. 2011 yılında verdiği bir demeçte “Kilise ile dürüst ilişkilerim var. Tanrıya inanmıyorum. Ancak dine ve din adamlarına saygılıyım” demişti.
Hayatı boyunca kravat takmayı sevmeyen,20 yıllık eşi ile evli değil ama “birliktelik” antlaşması imzalayan Çipras bakalım nasıl bir Başbakan olacak?
"Türk halkıyla dayanışma. Bir deniz bizi ayırır, şeref bizi birleştirir"
Yunanistan'ın en genç başbakanı unvanına kavuşacak olan 40 yaşındaki Aleksis Çipras, “Türk halkıyla dayanışma. Bir deniz bizi ayırır, şeref bizi birleştirir" yazılı Boğaz köprüsünün kullanıldığı afişle sosyal medya üzerinden Gezi'ye destek verdiğini ilan etmişti.
Ankara “istekli”
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’daki genel seçimlerin galibi SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile ilgili yaptığı ilk değerlendirmesinde “Hem Kıbrıs müzakerelerinin tekrar başlaması ve hızlandırılması hem de var olan sorunların çözümü, gerginliğin azaltılması için gerekli adımların atılmasında Yunanistan ile birlikte çalışmayı arzu ediyoruz. SYRIZA Partisi’nde de bu anlayışın olduğunu gördük.” dedi. 
Kısacası Ankara’da “olumlu” bir hava hakim. Zira Aleksis Çipras daha önce verdiği bir demeçte;  “Kıbrıs sorununda sorumlu olarak Rum lider Hristofyas’ı“ göstermişti. 
Geçtiğimiz Aralık ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan’dayken Çipras ile görüştüklerini aktaran Dışişleri Bakanı  Çavuşoğlu bakın aralarında geçen konuşmayı nasıl anlatıyor;
 “Biz farklı ideolojilerdeniz, ideolojilerimiz aynı değil ama sizin Türkiye için 13 yıldır yaptıklarınızı takdirle izliyoruz. Dolayısıyla eğer seçilirsek Yunanistan-Türkiye ilişkileri için birlikte çalışmaya devam edeceğiz”

 
Nami “temkinli”
Türkiye Dışişleri Bakanı Çipras ile olumlu ve istekli düşünürken KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami daha “temkinli”. 
Seçim sonuçlarının ardından Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak daha erken olduğunu ve bekleyip görmek gerektiğini ifade eden Nami,  “Yunanistan şu anda Kıbrıs meselesinin uzaktan takip ediyor gibi bir görüntü sergiliyor. Seçim atmosferine girmiş olmalarını da buna bir mazeret olarak kullanmışlardı. Hâlbuki Yunanistan’ın üzerine düşen sorumluklar var. Yunanistan’daki hükümetin kurulmasından sonra bunu daha net bir şekilde göreceğiz. Yunanistan’ın da kapsamlı çözüm sürecine en az Türkiye kadar destek vermesinin zamanı geldi”  şeklinde değerlendiriyor süreci. 

“Batı Trakya’da üç Türk vekil seçildi”
Yunanistan’da Batı Trakya Türk azınlığına mensup üç aday Yunan Meclisi'ne girmeye hak kazanmış. Alınan bilgiye göre, Rodop ve İskeçe illerinde SYRİZA adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya giriyor. Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek 2012'de yapılan genel seçimlerde de aynı partiden listelerinde birinci olarak milletvekili seçilmişlerdi.  

MESAJLAR

Fikret Atila:  Diyalog Gazetesinden ütüyü kaptıktan sonra evde elinizden ütü düşmez olmuş. Yakında bir de çamaşır makinası çıkarsa artık ev işlerinde yengemiz epeyce rahatlayacak demek ki. 

Canan ÖZTOPRAK: OTDÜ’den mezun olup cübbeyi giymişsiniz. Boşuna dememişler okumanın yaşı yoktur diye değil mi? Tebrik ediyoruz bakalım hocalıkta yapacak mısınız? 

Kutlay ERK: Son zamanlarda ekranlarda sizi göremiyoruz. Hayırdır yoksa size ekran yasağı mı geldi birilerinden. 

Ejder ASLANBABA: Cumhurbaşkanı adaylarından Mustafa Akıncı’ya destek olma kararı almışsınız ve bölgede Akıncı için bir ofis tutmuşsunuz bile. 

Ahmet ERBAŞ: Akdeniz Karpaz Üniversitesi olarak bu yılı atılım yılı ilan etmişsiniz ve birçok konuda atılıma hazırlanıyormuşsunuz. Bu arada Çatalköy’de de çok yakında inşaata başlıyormuşsunuz. 

Ramazan ÖZÇELİK: İstanbul’dan geleli bir hafta oldu ama belli ki memleket havası yaramadı size. Hasta olup hastanelere düşmüşsünüz. Çok ama çok geçmiş olsun. 

Sami DİLEK: İşçilerin kadroların açılması için verdiğiniz mücadeleyi kazanmışsınız ve yeni 550 kadro onayı almışsınız. Darısı diğerlerinin başına.

Zeki ZİYA: Geçenlerde bir teyze size selam söyledi, bizden iletmesi. Kim olduğunu merak ediyorsanız telefonda söyleyeceğiz. 

Mehmet ÖZSESER: UBP Dikmen örgütünden istifa etmişsiniz. Siyasette bir süre bağımsız kalacakmışsınız. Bu arada Cumhurbaşkanlığı seçimi için ne yapacaksınız? 

Süleyman İRVAN: Volkan Gazetesi size fena taktı, hani haksızda değiller. Hem izahat istediniz hem de süreyi doldurmadan kınadınız. Kısacası fena duvara tosladınız. 

Ziver HAYATSEVER: Bu gidişle sizi siyasetin içinde göreceğiz her halde. İyiden iyiye alıştınız bu seçim işlerine. Giderek her alanda daha aktif oluyorsunuz. 

Göktürk ÖTÜKEN: Yıllar sonra ilk kez dün bizim programımıza çıkma kararı almış olmanız bizi ziyadesi ile memnun etti. Bu arada eski performansınız da yerinde. 

Halil FALYALI: Dün Güney Kıbrıs’ta Rum dostlarınızla hayli güzel vakit geçirmişsiniz. Hazır o yanda iken yeni seçilen Yunan Başbakanı için Rumlar ne düşünüyor öğrenebildiniz mi? 

Kemal ALTUNCUOĞLU: Babanız rahatsızlanmış ve hastaneye kaldırılmış. Allahtan acil şifalar diliyoruz, çok geçmiş olsun. 

Hüseyin ÇAKIR: Sizin de anneniz rahatsızlanmış ve hastaneye kaldırılmış. Allahtan acil şifalar diliyoruz, çok geçmiş olsun.

Mustafa PALAZ: Gönyeli de gölge kabine kurulmuş ve çok yakında karşınıza yeni bir aday çıkacak gibi gözüküyor. İşi sıkı tutmakta fayda var. 

Münür ÖZTÜRK: Tavlada babanıza fena mağlup olmuşsunuz. Demek ki daha boynuz kulağı geçmemiş. 

Biray DELİCEIRMAK: Cuma öğleden sonra Sarayönün’de tavlayı açıyoruz. El mi yaman beyi mi yaman göreceğiz. 

 
GÜNÜN SÖZÜ
“Biz farklı ideolojilerdeniz, ideolojilerimiz aynı değil ama sizin Türkiye için 13 yıldır yaptıklarınızı takdirle izliyoruz. Dolayısıyla eğer seçilirsek Yunanistan-Türkiye ilişkileri için birlikte çalışmaya devam edeceğiz”
Aleksis Çipras
YORUM EKLE

banner608

banner474