banner564

Dengeler Değişirken KKTC

Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs Rum yönetimi dışişleri bakanları, Lefkoşa’nın Güneyinde bir araya gelerek Türkiye’ye Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemisinin sismik araştırmalarına son vermesi ve Rumların münhasır ekonomik alanına saygı göstererek bir daha bölgeye gelmemesi çağrısında bulundular. 
Ve ilk kez 3 ülke bir konuda net bir tavırla Türkiye’nin karşısında duruyor.  Türkiye’nin bölgede ciddi bir yalnızlığa doğru gitmekte olduğu da başka bir gerçek.
Öyle ki,
Türkiye İran ilişkileri Suriye ve peşmergeler yüzünden sıkıntılı
Türkiye Irak ilişkileri zaten darmadağın,
Türkiye Suriye ilişkileri tarihinin en kötü seviyesinde,
Türkiye İsrail ilişkileri Mavi Marmara’dan bu yana kötü,
Tüm bunlara şimdi Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs Rum kesiminin de oluşturduğu Doğal Gaz ittifakı eklenince bir anda bölgenin “yalnız kurdu” pozisyonuna düşen bir Türkiye var.
Kahire’de 8 Kasım’da üç ülke arasında yapılacak liderler zirvesine hazırlık yapmak amacıyla Ada’ya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, ev sahibi Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le son dönemde tırmanan doğu Akdeniz’deki doğalgaz krizini görüştü ve açık açık Türkiye’yi bu konuda “uyardı”. 
Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos dünkü görüşmeler sırasında, “Üçlü işbirliğimizin saldırganlık rolü yok. Türkiye bölgedeki faaliyetleriyle uluslararası hukuka ve deniz hukukuna hakaret ediyor. Bu faaliyetlere derhal son verirse, Kıbrıs müzakerelerinin devamı ve AB üyelik sürecine yardımcı olur” dedi.
Venizelos aslında açık açık Türkiye’ye “eğer bölgedeki faaliyetlerini durdurmazsan saldırmakta dahil her türlü seçeneğimiz var” mesajını diplomatik bir dille anlattı.
FIR Hattı önemli
Anastasiadis’le görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Venizelos, “Bölgeye bir firkateyn ve denizaltı gönderiyoruz. Firkateynimiz, Lübnan’daki BM barış gücü UNIFIL, denizaltımız ise, NATO’nun Active Endeavuor operasyonu çerçevesinde bölgeye gidecek. Kıbrıs (Rum yönetimi) ile arama kurtarma anlaşması da imzaladık. Bu şekilde, Kıbrıs ve Yunanistan’ın FIR hattı ve deniz alanları birleşiyor” dedi.
Bu aslında son dönemde Türkiye’ye karşı Yunan-Rumların attığı en önemli adımların başında geliyor. Böylece Yunan askeri gemileri için Ege ve Akdeniz’in Güney’i tek kıta sahası olacak.
Buda zaten son dönemde artan gerilimin daha da artmasına neden olacak. Çünkü bu hat üzerinden çok sayıda Türk nakliye gemileri sefer yapmakta. 
 
MESAJLAR
 
Dr. Mustafa AKANSOY: MERS hastalığından yatan hastanın kalbinin durduğu anda kendi hayatınızı riske edercesine hastayı canlandırmak için kalp masajı yapıp hastayı kurtarmışsınız. Günün kahramanı ilan ettik sizi. 
Dr. Mehmet ÇAKICI: Merkezi cezaevinde dün bir ziyaret gerçekleştirip mahkûmlarla buluşmuşsunuz. Mahkûmlar en çok nenden şikayetçi? 
Av. Nedim KOLAN: Kısa bir süreliğine de olsa Ada’ya hoş geldiniz. Kolan Hastanesini büyütme kararı almışsınız. Hadi bakalım kolay gelsin. 
Nidai GÜNGÖRDÜ: Girne çevre yolu sokak lambaları yanmıyormuş. Bu konuda bir girişim başlatsanız.
Okyay SADIKOĞLU: Doğum gününüz kutlu ve mutlu olsun. Dün birkaç kez pasta üflemek zorunda kalmışsınız. Hayırlı yaşlar diliyoruz.
Bülent ÖZTÜRK: Sebat maçı için memlekete gitmişsiniz. Bu arada Antep maçı sırasında 3 kül tabağı, 2 tv kumandası ve bir cep telefonu kırmışsınız. 
Mine GÜRSES: Lefkoşa Merit’in doğum günü kutlu ve mutlu olsun. Yıllar ne çabuk geçiyor değil mi? Oysa dün gibi hatırlıyorum açılışını.
Erçin ÇOBAN:  KKTC Fenerbahçeliler Derneği olarak, KTHY eski binasının önünde çadır eylemi yapan 64 kişiye gıda yardımı yapmışsınız. Yine farkımızı herkese göstermiş oldunuz. 
Haşim KİRACIOĞLU: Eski seçim reklamlarına bakmaya başladığınıza göre demek ki yenisi çekme işi de size kaldı. Hadi bakalım kolay gelsin. 
Can SÖZER: Dün biricik annenizin doğum günüymüş. Kim bilir nasıl sürprizler hazırladınız kendisine. Allah birlikteliğinizi bozmasın.
Hasan MACİLA:  Dünyanın dengesi değişmiş o yüzden bu doğal afetler yaşanıyormuş. Siz bu konuda ne diyorsunuz?
Çilem ESENYEL: Cumhuriyet Bayramı törenlerinde siz ve öğrencileriniz hayli gururlu bir şekilde yürüdünüz.  Sizi seyreden herkes te bu gurura eşlik etmiş. 
 
Mehmet DURSUN: Şehzade kıyafetleri giyip fotoğraf çektirmişsiniz. Aman şehzadelerin sonunun ne olduğunu gördük dizide. Bile bile lades olmayın sakın sizde. 
Seniha KANATLI: Bostancı’da kışlık kıyafet tanıtımı için kamera karşısında geçmişsiniz ama soğuk hava sizi epey zorlamış. Kışlık kıyafetlerle nasıl üşüdünüz biz anlamadık doğrusu. 
Sertan ÖZTEMEL:  Dünkü fırtına sırasında eve düşen bir yıldırımı görüntülemeyi başarmışsınız. İçinize mi doğdu o anda yıldırım düşeceği.
Erdogan BAYBARS: 29 Ekim tatilini alıç ve andrutya ile değerlendirmişsiniz. 15 Kasım'a da mantar düşünüyormuşsunuz. 
Zehra BİLGEN: Dünkü tatili fırsat bilip kendinizi dağlara atmışsınız. Temiz hava iyi gelmiştir umarım.
Ayhan MAHŞEKER:  Bir Bet şirketi tarafından kandırılmışsınız ve soluğu ilgili bakanlıkta almışsınız. Ama kimi kime şikâyet ettiğinizden anlaşılan haberiniz yok.  
 
Erhan TOPUKCU: Eski Reno’dan sonra şimdide bisikleti toplamak için büyük bir uğraş içine girmişsiniz. Ne oldu Reno sevdasından vaaz mı geçtiniz? 
Andaç GÜNAY: İyi Bayramlar… 
GÜNÜN SÖZÜ
 "Mers Hastalığı şüphesi ile hastanemize yatırılmış bulunan on hastadan iki tanesinin durumlarının düzelip, bulguların tamamen kaybolması nedeniyle taburcu işlemlerine başlanmıştır.  Dün durumu ağır olduğunu bildirdiğimiz hastamızın da durumu şu an için daha stabil hale gelmiştir.”
Başhekim Dr. Ramadan Kamiloğlu
BİZİM TEMEL
  Temel kahvehaneye girmiş. Masalardan birinde oturan Dursun'a seslenmiş:
- Ula Tursin. Senin ineklerden pipo içen var miyudu?
Dursun:
- Ula uşağum hiç inek pipo içer mu?
Temel:
- Haçan uşağum o zaman senin ahır yanayi!...
YORUM EKLE

banner471

banner474