banner564

Dolu almaz, boş dolmaz...

 Yaşadıklarımızı nasıl tanımlayabiliriz? Galiba en doğru ifade, “Doluya koydum almadı, boşa koydum dolmadı” sözleridir.
  Baksanıza hükümet, muhalefet, Cumhurbaşkanı, medya güncel olan Sayıştay Başkanın eşinin atanması konusu ile ilgili yoğun tartışma içinde. Olmasın mı? Evet gerekli. Ama öte yandan temelli sorunlar “el değmeden” duruyor. 
 Örnek mi?
  DPÖ’nün Ağustos ayı HP’yi açıklaması. Bu, üzerinde yalnızca kafa patlatma değerinde değildir. Çünkü hepimizi derinden sarsacak bir depremin ciddi işaretlerini vermektedir.
 DPÖ açıklaması, Ağustos 2017’de bir önceki yılın aynı ayına göre Hayat Pahalılığının, % 15.63 olduğunu söylüyor. Bu yüzden çok sarsıcı olması gereken bir açıklamadır bu...
  Bu, insanın ve ekonominin enflasyon altında ezilmeye başladığının resmi ilanıdır. Yaşamın daha da pahalı olduğu ve ekonomik kaynakların da erozyon içine girdiğinin ciddi bir işaretidir bu gelişme.
  Enflasyonun artması; toplumda, ekonomide ve siyasi alanda ekonomik kayıplarla birlikte, ciddi ahlaki bozulmalara; ayrıca demokratik, hukuki yaşamda da erozyonlara yol açar. 
  Meraklısı 1980’li yıllardan başlayarak yüksek enflasyonun yaşandığı 2002 yıllarına kadar yaşadığımız krizleri, insani ve toplumsal yıkımları hatırlasın. Ancak bu ciddi gelişme tartışmalarda yer almıyor.
Diğer veriler...
  Gelişmenin ciddiyeti açısından aynı konuda başka bazı verilere de bakalım. 2015 yılının Ağustos ayında Hayat Pahalılığı, 2014 yılının Ağustos ayına göre %3,42 olmuştu.
  2016 yılının Ağustos ayında ise HP, 2015 yılının aynı ayına göre %9.13 olarak gerçekleşmişti.
 Hayat Pahalılığı 2016 yılının Aralık ayında ise, 2015 Aralık ayına göre % 10,19 olarak gerçekleşmişti.
 Bugün ise Hayat Pahalılığı Ağustos ayında, 2016’nın aynı ayına göre, %15.63 olarak gerçekleşti. 
  Kaba bir yaklaşımla geçmiş yıl trenti ile olaya bakarsak, 2017 Aralık ayında HP’nin, geçen yılın Aralık ayına göre % 18-19 civarında olabileceğini öngörebiliriz.
  Ancak unutmayalım ki 2016 yılının Aralık ayında, bir önceki yılın Aralık ayına göre HP oranın % 10.19 olmasına karşın Hükümet; 2017 Bütçesini, % 7 Enflasyon olacağı öngörüsüne göre hazırlamıştı.
  Ama daha yıl sonunu bulmadan Ağustos ayında; bir önceki yılın ayni ayına göre HP, %15,63 olarak gerçekleşti. Yaşadığımız bu gerçeğe karşın , 2017 Bütçesini, % 7 Enflasyon öngörüsüne göre hazırlayan hükümetin, bu nedenle politikasının önceliğinin, enflasyona karşı mücadele olması gerekirdi. 
  Ama heyhat. 2017’de Ağustos ayında bir önceki yılın ayni ayına göre gerçekleşen HP %15.63 oldu.
  Hal bu iken Hükümetin uğraştığı konulara bakın. Atama krizleri, arsa, vatandaşlık, kaynak dağıtma “golifaları”! Peki onların gündeme almadığı bu temel konu ile ilgili olarak sivil toplum, muhalefet ve siyasal düşünce dünyamızın konulara yaklaşımı ne? 
  Bugün ilgi, gelecek seçimlerde kim seçilecek? Kim ne kadar oy alacak? Vay ki ne vay....
  Onun için yazdım en baştan, “Doluya koydum almadı, boşa koydum dolmadı.”
YORUM EKLE

banner608

banner473