banner564

Dükkânı kapattık mı?

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı İngiltere’de,  Meclis Başkanı İstanbul’da, Hükümet seçim derdinde, muhalefet aday bulma telaşında, basın sansasyonel haber peşinde, vatandaşın gözü döviz cephesinden gelen haberlerde. 
Hadi diyelim görmediniz, duymadınız hiç olmazsa okusaydınız. Ülkenin en çok okunan gazetesinde ülkenin en çok okunan gazetecisi önceki gün yazdı, “Sisi’ye kim cevap verecek” diye.
8 parti 400 aday var 7 Ocak 2018 seçimlerinde. Biri çıkıp ta bu konuda iki kelam etmez mi?
İyi de bu 8 parti 400 aday bu ahaliden nasıl oy isteyecek? Vatandaş hiç mi sormayacak Sisi’yi? Bunlar Güney ile antlaşma yaparken, bizim de ortak olmamız gereken petrolü-gazı satarken bizden neden tek ses çıkmadı? Neden sustunuz? Demeyecek mi vatandaş?
Ama bizde siyaset yalan dolan üzerine. Kasaba politikacıları bizi yönetiyor ya da yönetmeye talip oluyor. Ya hesap soracak, ya hesap verecek. Başka da bildikleri bir şey yok. 
Gören de zannedecek hepsi carther acaunt memlekette. Bırakın şu hesap kitap işlerini. Bu ufacık memlekette kim kime hesap soracak. Herkes herkesin ya akrabası ya dünürü. 
Kasaba politikacılığını bırakıp, küreselleşen dünya ölçeğinde, Kıbrıs Türkünü başka ufuklara taşıyacak, Sisi’ye hesap soracak adaylar var mı bu 400 kişinin içinde? 

Döviz baraj aştı
DP barajı geçer mi? YDP barajı geçerse ne çıkarır? TKP’nin baraj sorunu var mı, yok mu? Üç beş kişinin merakından başka bir şey değil bu sorular.
Asıl barajı geçen dövizdeki kurlar. Dolar 4 liraya dayandı, barajı ha geçti geçiyor, Euro’da 5 lira sınırına dayandı, 4.5 barajını çoktan geçti yani. İngilizlerin milli parası Strelin’de de durum aynı. Dünkü kapanışla 5.4 lira. Bir puancık daha alsa 5.5 lira olacak ve yeni bir rekor kırmış olacak.
Bırakın siz siyasette kimin barajı geçip geçmeyeceğini, döviz kurları çoktan barajları geçti, şimdi önlerine geleni alıp yıkıp yıkıp geçecek pozisyona geldi. 
Hala daha döviz borcu olan varsa, geçsin biran önce TL’ye. Yoksa bu döviz kurları karşısında ne baraj dayanır nede cepteki para?

Geçmiş, geçmişte kaldı mı? 
Geçicilerin kadrolanmasına ilişkin yasa önerisi Cumhurbaşkanı Akıncı’yı bekleye dursun bu konuda CTP’nin eski Çalışma Bakanlığı müsteşarlarından Hasan Sarıca sosyal medya hesabında konuya ilişkin düşüncelerini paylaştı. Bakın neler yazdı eski müsteşar;
“Ne düşünüyorum? Geçicilerin kadrolamasına ilişkin yasayı düşünürken biraz gerilere gittim. DP-CTP Koalisyon hükümeti döneminde Meclise bu iki partice sunulan Geçici Personelin Kadrolanması (Özel Kurallar) Yasa Tasarısı (Y.T. 272/3/96) aklıma geldi. Bu süreçte ben de Çalışma Bakanlığı Müsteşarı idim. Temmuz 1996'da 1.ci maddenin kabulünden sonra komiteye geri gönderilen bu Tasarı yeniden düzenlenerek 4 Mart 1997 tarihinde UBP-DP Hükümeti döneminde kabul edildi. Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesinden görüş istedi ve Yasa 3 lehte 2 aleyhte oyla Anayasaya aykırı bulundu. Daha sonra UBP-TKP Hükümeti döneminde Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) Yasası (19/2000 sayılı yasa) 11 Şubat 2000 tarihinde kabul edildi ve Geçiciler kadrolandı. Bu süreçte CTP hep olumlu oy kullandı çekincelerini ortaya koyarak elbette. TKP, DP ve UBP Hükümette iken olumlu; muhalefette iken olumsuz görüş ortaya koydu. Ancak 19/2000 sayılı yasa oy birliği ile kabul edildi. Meclis'in sitesinden Genel Kurul Tutanaklarını okurken olumlu veya olumsuz görüş belirtenlerin aslanlar gibi ortaya koydukları argümanlarını okudum. Son Yasa önerisi görüşülürken takınılan tutum ve verilen veya verilmeyen oylara hiç hayret etmedim. Söylenenlere ise hiç hayret etmedim. Ne de olsa" geçmiş geçmişte kaldı" diye düşünenler geçmişte de vardı; şimdi de var. Belli ki ben de geçmişte kaldım. Yenilik demek geçmişini inkar demekse ben geçmişte kalmayı tercih ediyorum.”
Çalışma Bakanlığı eski müsteşarı Hasan Sarıca

MESAJLAR
Tufan ERHÜRMAN: Eski müsteşarlarınızdan Hasan Sarıca ağabeyimiz soruyor  “Yenilik demek geçmişini inkar etmek” demek mi? Bu konuda bir şey diyecek misiniz?
Kudret ÖZERSAY: Başbakan birinci parti çıkmazsam istifa ederim dedi. Siz kendinize böyle bir hedef koyabiliyor musunuz? Mesela yüzde 15 alamazsam istifa ederim diyebiliyor musunuz? 
Serdar DENKTAŞ: Aday adaylarının tanıtımı için en profesyonel çalışmayı siz yaptınız. Anlaşılan seçimlerde sosyal medyaya çok daha ağırlık vereceksiniz. 
Mehmet HARMANCI:  Lefkoşa Gezi Treni için özel güzergah iznini sonunda almayı başarmışsınız. Çok yakında gezi treni yollarda olacakmış. Basın içinde bir tur düşündünüz mü? 
Sedat KILIÇ: Karpaz’da çok ciddi bir destek bulmuşsunuz ama asıl destek size Gazimağusa’dan gelmiş. Zaten bu seçim döneminde nereden oy aldığınızdan ziyade toplam tercih daha önemli. 
Cem DANA: Çeki geri dönen müşterileri sosyal medyada deşifre etmeye başlamanızdan sonra bir sürü borçlu gelip size borcunu ödemeye başlamış. Yakında herkes aynı şeyi yaparsa hiç şaşmayacağız. 
Ahmet YÖNLÜER: YDP’den neden aday olmadığınız konusunda bugün bir açıklama yapacakmışsınız. Valla herkes merak ediyor niye aday olmadığınızı, açıklayın da merakımız bitsin. 
Erhan ARIKLI: DP’nin gazetesinde başyazarlık yaparken şimdi kendi partinizden aday gösterdiğiniz bir aday adayı hakkında yazdıklarınız çok yakında gündeme gelebilir. Bizden söylemesi. 
İsmet ESENYEL: Biz sizi Girne’den aday beklerken ailenin çok olduğu Güzelyurt’tan aday olmaya karar vermişsiniz. Hayırlı ve uğurlu olsun. Girne’de de epey oyunuz var zaten. 
Kenan AKIN: Sosyal medya hesabınızda aday adaylığınızı Osmanlı mezar taşları önünde paylaşmanızın ardında bir anlam var mı? Yoksa öyle mi denk geldi. 
Fikret KELEŞ: Güzelyurt’ta sizin sendika son günlerde ziyaretçi akınına uğruyormuş. Ee seçim biraz daha yaklaşsın siz o zaman görün ziyaretçileri. 
Turgut CEYDA: Kardeşiniz UBP’den listelere giremeyince bu kez siz DP’den aday olmaya karar vermişsiniz. Yalnız bölge olarak Mesarya yerine İskele’den çıkmanız bizi de şaşırttı. Neyse hayırlı ve uğurlu olsun. 
Zeki ÇELER: Parti içindeki gençlere özellikle TV programlarında nasıl konuşacaklarına ilişkin dersler vermeye başlamışsınız. 4 yılda ders almaktan ders verir hale geldiniz desenize. 
Kemal DEVECİ: Her seçim aktif olarak sizi sahalarda görürdük ama bu seçim kendi işlerinizin peşindesiniz. Peki, hiç canınız çekmiyor mu sahada olmayı? Yoksa gerçekten böyle rahat mısınız? 
Rauf ATAÖV:  Küçük Yusuf’un okula başlaması için tüm işlemleri başlatma talimatını vermişsiniz. Bir kez daha helal olsun size. Bu arada DP’in vekil adaylarını tanıttığı videoda sizi göremedik? 

GÜNÜN SÖZÜ
 “Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında varılan mutabakat ile İtalya’nın da enerji ittifakına davet edilmesinde anlaşmış olup çalışmalara başlamaları, bölgedeki enerji stratejisinin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ı dışlayarak yeni bir boyut kazandığını ortaya koymaktadır”
BKP  Genel Başkanı İzzet İzcan
YORUM EKLE

banner608

banner474