banner564

10 ay yatacak

Oscar Pistorius’un cezası belli oldu

10 ay yatacak
banner598
Güney Afrika’da kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan ünlü atlet Oscar Pistorius, "kusurlu cinayet" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Asıl merak konusu olan ise atletin bu cezanın ne kadarını hapiste geçireceği. Pistorius'un en az 10 en fazla 20 ay hapis yatarak kurtulacağı konuşuluyor. Pistorius ayrıca başka bir olayla bağlantılı olarak silahlı saldırı suçundan da 3 yıl tecilli cezaya çarptırıldı. İdari başkent Pretoria'da geçen ay mahkemenin “kusurlu cinayet” işlediği hükmü verdiği Pistorius için savcı kamu hizmeti ve ev hapsi seçeneklerine karşı en az 10 yıl hapis cezası istemişti.

'Kusurlu cinayet' nedir?
Geçen ay açıklanan kararda Pistorius'un önceden planlayarak değil, "taksirle" ölüme sebebiyet verdiğine karar verilmişti. Güney Afrika'da "kusurlu cinayet" olarak ifade edilen bu suç, öldürme niyeti olmaksızın, ihmal sonucu işlenen cinayet anlamına geliyor ve 15 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

En fazla 20 ay yatacak
Pistorius'un avukatı Barry Roux, ünlü sporcunun sadece 10 ay cezaevinde yatmasını, kalan cezasını ise ev hapsinde geçirmesini ümit ettiğini söyledi.
Ancak Güney Afrika savcılığı bu görüşe karşı çıkarak, mahkemenin verdiği cezanın en az üçte birini, yani yaklaşık 20 ayını cezaevinde geçirmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.
 Pistorius'un davalar süresince oturduğu sanık sırasına çiçekler bırakıldı. Duruşmalar sırasında sık sık rahatsızlanan Pistorius'un kullandığı kova da aynı yerde duruyordu.

"Adalet yerini buldu"
Steenkamp'ın ailesi mahkemenin verdiği karardan tatmin olduklarını açıkladı. Ailenin avukatı yaptığı açıklamada "adalet yerini buldu" dedi.

Steenkamp'ın ailesine kan parası teklif etmiş
Mahkeme Pistorius'un avukatlarının talep ettiği kamu hizmeti cezası alması talebini "uygun olmayacağı" gerekçesiyle geri çevirdi. Yedi aydır devam eden davayı yerli ve yabancı basın yakından takip ediyordu. Geçen yıl Sevgililer Günü'nde kız arkadaşını vurarak öldüren ampute atlet, tüm suçlamaları reddediyordu. Pistorius, olayın yanlış anlaşılma sonucu gerçekleştiğini, eve hırsız girdiğini zannederek ateş ettiğini iddia ediyordu.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2014, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473