banner564

10 ülke katıldı

Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon

10 ülke katıldı
banner598
Yemen'de Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 Arap ülkesinin katılımıyla düzenlenen hava operasyonunda Husi Ensarullah Hareketine ve devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı askeri üslere ''gece baskını'' düzenlendi. 
Suudi Arabistan, Yemen'de askeri operasyon başlattı. Operasyona 10 ülke katılıyor. Mısır, Sudan ve Pakistan kara operasyonuna katılmak için bekliyor. Operasyonlarda 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Başkent Sana'da okullar tatil edildi. İran, Yemen'e askeri operasyonun derhal durdurulmasını talep etti.

Körfez ülkeleri katılıyor 
Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adel El Cubeir, Yemen'de askeri operasyonun başlatıldığını duyurdu. Askeri operasyona aralarında Körfez ülkelerinin de bulunduğu 10 devletin katıldığını da kaydeden Büyükelçi, "Yemen'in düşmesi bizim için bir seçenek değil" dedi.
Büyükelçi, meşru hükümetin Aden'de işbaşında olduğunu da vurguladı. ABD ile iletişim halinde olunduğunu söyleyen Büyükelçi, operasyonun sadece bir bölge ya da bir kentte sınırlı olmadığını da kaydetti. 

Operasyon adım adım geldi 
Müdahale ocak ayında başkent Sana'yı ele geçiren Şii Husi milislerin, Devlet Başkanı Mansur Hadi'nin bulunduğu Aden kentine yaklaşmasının ardından geldi.  Husi milisler, Suudi Arabistan'ın müdahalesinin bölgede daha büyük bir savaşa neden olacağını belirtiyor.  İran'ın destek verdiği Husi milislerinin Yemen'deki ilerleyişi bölgedeki Arap ülkelerini alarma geçirmişti. 
Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, önceki gün BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak, Husiler'in ilerlemesini durdurmak için "gönüllü ülkelerin" askeri müdahalesine izin veren bir BMGK kararı almasını talep etmişti.

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2015, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473