banner564

4 kişi de kullandı

IŞİD Batılı rehinelere ‘CIA işkencesi’ yaptı

4 kişi de kullandı
banner598
IŞİD’in, CIA’in terör şüphelilerine uyguladığı ‘waterboarding’ işkencesini, dört Batılı rehinesi üzerinde kullandığı ortaya çıktı. ABD gazetesi Washington Post’un haberine göre, adını İslam Devleti olarak değiştiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü, dört rehinesine suda boğulma hissi veren ‘waterboarding’ işkencesi yaptı. Gazetenin IŞİD’in elindeki rehinelerin durumu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bu rehineler arasında başı kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci James Foley de bulunuyor. ABD’nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından terör şüphelilerinin sorguları sırasında ‘waterboarding’i kullanmıştı. 

Obama yasaklamıştı
Barack Obama, başkan seçildiğinde ‘waterboarding’i işkence olarak niteleyerek uygulamasını yasaklamıştı. Haberin üzerine ABD’de waterboarding ile ilgili tartışmalar alevlendi. Zira ‘waterboarding’e karşı çıkanlar, bir gün bu yöntemin esir alınan ABD vatandaşları üzerinde kullanılabileceğini söylemişlerdi. Gazetenin görüşünü sorduğu bir ABD’li yetkili, “IŞİD, insanları çarmıha geren ve kafa kesen bir örgüt. IŞİD’in caniliği ile ABD’nin geçmiş eylemleri arasında korelasyon olduğunu ima etmek saçma olduğu gibi onların çarpık propogandasına katkıda bulunmaktır” dedi.

Waterboarding nedir?
‘Su tahtası’ olarak da adlandırılan ‘waterboarding’ işkencesinde kişi eğimli bir tahta ya da bank üzerine sırtüstü yatırılır. Elleri ve ayakları bağlandıktan sonra ağzı bir bezle kapatılıp sürekli su dökülerek boğulma hissi yaratılır. Eğim sayesinde su ciğerlere gitmediği için kurban boğulmaz. Ancak genize dolan su yüzünden öğürme refleksi tetiklenerek panik yaratılır. ABD Adalet Bakanlığı’nın raporuna göre, yüzü örten kumaş ise nefes almayı zorlaştırır ya da tamamen engeller.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2014, 08:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474