banner564

Açık ara kazandı

Vladimir Putin, 4üncü kez Rusya Devlet Başkanlığı görevine seçildi

Açık ara kazandı
banner598

Rusya'da dün düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ardından yapılan sandık çıkış anketlerine göre Vladimir Putin seçimi açık ara kazandı.
Anketlerde Putin'in oranı yüzde 74 civarında gözüküyor. Putin 2012'deki seçimde yüzde 64 oy almıştı. O dönemki sandık çıkış anketleri de yüzde 63,7 ile yakın bir tahminde bulunmuştu.
Türkiye saatiyle 21.30 itibarıyla oyların yüzde 21,3'ü sayılmışken Putin'in oy oranı yüzde 72 civarında seyrediyordu.
Putin'e en yakın isim Komünist Parti’nin adayı Pavel Grudinin, oyların yüzde 11.2'sini alarak ikinci, Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovskiy yüzde 6.7 oy oranıyla üçüncü, liberal kadın aday Kseniya Sobçak 2.5 oyla dördüncü ve liberal Yabloko Partisi’nin adayı Grigoriy Yavlinskiy, yüzde 1.6 oy oranı ile beşinci oldu.
Seçimleri binlerce Rus gözlemcinin yanı sıra, 1.500 uluslararası gözlemci izledi. Diğer taraftan seçimlerin 18 Mart’ta düzenleniyor olmasının bir önemi var. Zira bu tarih, Kırım’ın, Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etmesi sonrası Rusya’ya bağlanmasının dördüncü yıldönümüne denk geliyor.
Putin seçilmesi halinde, 4’üncü kez Devlet Başkanlığı görevini üstlenecek.
Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, seçim sistemlerine 15 farklı ülkeden binlerce siber saldırı yapıldığı belirtilerek, ABD, Ukrayna ve Yeni Zelanda başta olmak üzere çeşitli ülkelerde Rusya’daki seçimlere yönelik “provokatif” eylemlerin düzenlendiği iddia edildi.
Öte yandan, ülkenin farklı bölgelerindeki oy kullanma noktalarında görev yapan yetkililerin, sandıklara çok sayıda oy pusulası attıklarını gösteren görüntüler basında yer aldı.
Seçim Komisyonu, Putin’in en önemli rakiplerinden birisi olarak gösterilen, Rus muhalif aktivist ve "Yolsuzlukla Mücadele Fonu" kurucusu Aleksey Navalnıy’nin, yolsuzluk suçlamaları ve 2014’te mahkum edilmesi nedeniyle seçimlerde başkanlığa aday olamayacağını açıklamıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473