banner564

Bayrak değişimi

AB’ye üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının bir araya geldiği Brüksel’deki zirvede birliğin yeni temsilcileri belli oldu

Bayrak değişimi
banner598
AB zirvesinde, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın yerine yine bir kadın; İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini geldi. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un koltuğunun yeni sahibi ise Polonya Başbakanı Donald Tusk olacak. Mogherini yeni görevine Avrupa Parlamentosu’ndan onay aldığı taktirde 1 Kasım’da başlayacak. Tusk ise 1 Aralık’ta işbaşı yapacak. Ashton’ın yerine gelen Mogherini ilk aday gösterildiğinde Doğu Avrupa ülkelerinin muhalefeti sonucu seçilememişti.

‘Rusya’ya karşı yumuşak’ eleştirisi
Merkez soldan bir politikacı olan Mogherini, deneyimsiz olmakla ve Rusya’ya karşı yumuşak bir pozisyon almakla eleştiriliyordu. İtalya’nın Rusya’ya karşı yeni yaptırımlara desteğini güçlü şekilde göstermesinin ardından Federica Mogherini üzerinde uzlaşma sağlandı. Tusk ise İtalyan bakanın aksine merkez sağdan bir siyasetçi ve özellikle Rusya’ya karşı sert eleştirileriyle tanınıyor. Kasım ayında görev süresi dolacak AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun yerine ise özellikle İngiltere’nin muhalefetine ve uzun tartışmalara rağmen Temmuz ayında Lüksemburg’un eski başbakanı Jean-Claude Juncker seçilmişti.

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2014, 08:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473