banner564

Çin’e ültimatom

Pekin yönetiminin Pyongyang'ın nükleer programıyla ilgili açıklamalarının "ciddi" sonuçlar doğurabileceği uyarısı yapıldı

 Çin’e ültimatom
banner598
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'da Kim Chol imzasıyla yayımlanan makalede, "Çin'in iki ülke arasındaki gerginliği daha da artırmak için her gün saçma ve pervasız açıklamalar yaptığı" ifade edildi. 
Çin devlet medyasının yorumlarına atıfta bulunulan makalede Çin'in ABD ile aynı şekilde tepki göstermek için sudan bahaneler ürettiği ve ilişkilerin bozulmasından Pyongyang'ı sorumlu tuttuğu ileri sürüldü. Çin'e ikili ilişkilere pervasızca verdiği zarar nedeniyle ortaya çıkacak ciddi sonuçlar üzerinde daha iyi düşünmesi çağrısı yapılan makalede "Çin, artık Kuzey Kore'nin sabrının sınırlarını test etmeye çalışmamalı. Pyongyang, Pekin'e dostluk amacıyla asla yalvarmayacak. Çin, daha sert yaptırımlar uygulama kararı alarak ikili ilişkilerdeki kırmızı çizgiyi aştı." ifadelerine yer verildi. 
Bu arada Güney Kore Birleşme Bakanlığı, daha önce Pyongyang'ın Çin'e doğrudan uyarıda bulunmadığına, isim vermeden "komşu bir ülke" olarak eleştirdiğine işaret etti. Yonhap'ın haberine göre, Birleşme Bakanlığından adı açıklanmayan bir yetkili, "Pyongyang yönetimi, nükleer ve füze programlarını eleştiren ülkelere katılan Çin'e sert tepki gösterdi. Aslında Pyongyang'ın Çin'in bu mesajını dikkate alması gerekiyor." dedi. 
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, dün düzenlediği basın toplantısında, Çin'in Kuzey Kore'deki diplomatik temsilciliğinden Çin vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları şeklinde uyarı yapılmadığı iddialarını yalanlamıştı. Çin ve Kuzey Kore'nin temaslarını normal şekilde sürdürdüğünü belirten Gıng, Çin vatandaşlarının Kuzey Kore'ye her gün giriş-çıkış yaptığını ve bunun normal bir durum olduğunu dile getirmişti. Kuzey Kore'nin en büyük ticaret ortağı olan Çin, BM yaptırımları uyarınca Kuzey Kore'nin kömür ithalatını askıya almış ve Pyongyang yönetimine nükleer eylemlerine son vermesi çağrısında bulunmuştu.

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2017, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474