banner564

Davutoğlu ile Zarif görüştü

İran Dışişleri Bakanlığı Suriye’de kötüleşen insani durumdan ciddi endişe duyduklarını açıkladı

Davutoğlu ile  Zarif görüştü
banner598

İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran’ın Suriye’deki krize çözüm bulunması için düzenlenenCenevre-2 Konferansı karşısındaki tutumuna ilişkin bildiri yayınladı.

Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde yer alan açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti, Suriye’de bulunan terörist gruplardan endişe duyuyor ve Suriye’yle ilgili her türlü bölgesel ve uluslararası girişimin terörizm ile mücadele esasına dayalı olması gerektiğine inanıyor. Cenevre-2 Konferansı’nın sıhhati ve gerekliliği de Suriye terörizmin durdurulması için ciddi bir çözüm bulunması halinde kanıtlanacaktır” ifadesine yer verildi.

Suriye’de terörizmin yayılmasının sadece bölge ülkelerini değil tüm dünyayı tehdit eden bir tehlike olduğuna işaret edilen açıklamada, “Teröristlerin Suriye vatandaşlarına karşı uyguladıkları cinayetler, insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Teröristlere destek verenler bunun sorumlularıdır ve Suriye içerisine silah ve silahlı kuvvetler göndermeyi durdurmalılardır” denildi.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında şu ifadeler yer verildi:

“Demokratik çözüm yollarının tümünün ana kriteri şüphesiz Suriye halkının güven ortamı içerisinde yapacağı seçim yolu olmalıdır. Her türlü siyasi çözümün başarıya ulaşması Suriye halkının seçimine saygı duyulmasına bağlıdır ve Suriye halkının iradesine ülke dışından dayatmada bulunulması işi çıkmaza sürükleyecektir.

İran İslam Cumhuriyeti, Suriye’de kötüleşen insani durumdan ciddi endişe duyuyor. Ekonomik abluka ve terörist grupların girişimleri, bu durumun en önemli sebebi. İran, Suriye’de insanlık dışı şartları meydana getiren grupların yabancılar tarafından desteklenmesi konusundaki üzüntüsünü sürekli olarak dile getirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Suriye krizinin tek çözüm yolunun ülkedeki tüm tarafların diyaloğu ile mümkün olacak siyasi bir çözüm olarak benimsiyor. Mevcut durumun sonlandırılabilmesi için tüm muhalif grupların ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla milli barış komitesinin Gorabet kurulmasının gerektiğine inanıyoruz. Olması gereken Suriye’nin siyasi düzeninin geleceğinin ülke içerisinde kurulacak milli barış komitesi tarafından şekillendirilmesidir. İran İslam Cumhuriyeti bu bağlamda Suriye halkının talep ve hakkını baz alan gerçekçi bir çözüm planı sunduğunu vurguluyor ve bu sarf edilen gerçekçi, etkili ve yapıcı tüm çabalara yardımda bulunmaya hazır olduğunu ilan ediyor.

İran İslam Cumhuriyeti’nin Cenevre-2 Konferansı’na katılım konusundaki tutumu en başından beri açık ve kararlı bir tutumdu. Sürekli olarak konferansa ön koşul olmaması kaydı ile katılacağımızı vurguladık. İran, Suriye krizine siyasi çözüm bulunması çerçevesinde BM Genel Sekreteri’nin davetine olumlu cevap vermiş ancak bazı kimseler kendi tutumlarında ısrar ederek ve baskı uygulayarak İran’ın katılımına mani olmuştur. Konferansa teröristleri destekleyen bazı kesimler davet edilirken, terörizmle mücadele eden İran İslam Cumhuriyeti’nin davetine ön şart koşulması oldukça üzücüdür.”

 

Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüştü.

Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için Davos'ta bulunan Davutoğlu, İranlı muhatabı ile Rixos Otel'de ikili görüşme yaptı. Görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı gerçekleşti.

Edinilen bilgiye göre görüşmede iki bakan, Suriye konulu Cenevre-2 Konferansı'na ilişkin değerlendirme yaptı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti öncesi yapılacak hazırlıkları ele aldı.

 

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 02:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474