banner564

En çok IŞİD konuşuldu

2014, dünyanın farklı bölgelerindeki çatışma, siyasi kriz ve terör saldırılarıyla geçti

En çok IŞİD konuşuldu
banner598
2014'te dünyanın farklı bölgelerinde savaş, çatışma, siyasi kriz, terör saldırıları ve doğal afetler yaşanırken, Suriye'deki iç savaş, IŞİD terör örgütünün saldırıları ve Ukrayna'daki çatışmalar dünya gündeminde öne çıktı.
İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Mısır'da darbe karşıtlarının yargılanması, Irak, Afganistan, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan çatışma ve terör olayları ile Batı Afrika ülkelerinde 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Ebola salgını, yıla damga vuran diğer olaylar oldu.
Suriye'deki iç savaş 2014 yılında da devam ederken, ülkedeki çatışmalarda ölenlerin sayısı 200 bini geçti, 3,3 milyon Suriyeli ise sığınmacı durumuna düştü.

Ukrayna krizi damga vurdu
Dikkat çekici bir diğer gelişme de Ukrayna'da yaşandı. Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği ile yapacağı ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine başlayan protestolar kısa sürede siyasi krize dönüştü. Hükümet yanlıları ve karşıtları arasında yaşanan gerilim Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesiyle sonuçlanırken, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ülkenin doğusunda ve Kırım'da bağımsızlık ilan etti.

Kırım’daki referanduma usulsüzlükler dikkat çekti
Kırım'da Rusya'ya bağlanma konusunda silahların gölgesinde yapılan referandumdan yüzde 96,7 oranında evet oyu çıktı. Uluslararası kamuoyu tarafından hukuk ihlali olarak nitelendirilen referanduma usulsüzlükler damga vururken Kırım Seçim Komisyonu katılımın yüzde 83,1 olduğunu açıkladı.

Kanlı terör örgütü

   Temmuz, ağustos ve eylül aylarında IŞİD'e karşı mücadele etmek amacıyla ABD liderliğinde koalisyon kurulması ve IŞİD hedeflerinin havadan bombalanmaya başlanması, İsrail ordusunun Gazze'ye saldırıları, aralıksız süren Suriye'deki iç savaş, ABD yönetimi ve Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırım kararları, ABD’nin Missouri eyaletinin St. Louis şehrinde polisinin siyahi bir genci öldürmesi üzerine doğan tepkiler ve çıkan olaylar, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği iddiası, Batı Afrika'daki Ebola salgını en önemli gündem maddelerini oluşturdu. 
 
İsrail, Filistin’e baskılara devam etti 

   Arap Baharı'nın etkilediği önemli ülkelerden Tunus'ta demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesi, İsrail'in Mescid-i Aksa'da ibadet edilmesine yönelik baskıları da artarak devam etti.
Rusya'nın, Avrupa'ya gaz sağlayacak Güney Akım projesini iptal etmesi, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un Türkiye ziyareti, Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ziyad Ebu Ayn'ın İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybetmesi ve CIA'nın işkencelerini ortaya koyan rapor son çeyreğin önemli başlıkları olarak ön plana çıktı.

Ebola virüsü 6 bin can aldı 
Batı Afrika ülkelerinde 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Ebola salgını 2014 yılının öne çıkan olayları oldu. Suriye'deki iç savaş 2014 yılında da devam ederken, ülkedeki çatışmalarda ölenlerin sayısı 200 bini geçti, 3 milyondan Suriyeli ise sığınmacı durumuna düştü.
Pakistan'da Taliban tarafından bir okula düzenlenen baskın sonucunda 145 kişinin hayatını kaybetmesi ise sadece 2014'ün değil, son yılların en büyük terör eylemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2014, 08:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474