banner564

‘Güneş ve Taş’

Yunanistan’daki ekonomik kriz, Kapadokya’yı canlandıran festivale gölge düşürdü

‘Güneş ve Taş’
banner598
   Kapadokya'dan mübadele ile Yunanistan'a giden Rumların düzenledikleri ve her yıl 5 gün süren Uluslararası Güneş ve Taş Festivali, ülkedeki mali kriz nedeniyle bu yıl 1 gün yapıldı.
    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1924 yılında yaşanan mübadele ile Selanik'te yaşayan Türkler, Aksaray Güzelyurt'a (Gelveri) gelirken, Güzelyurt'ta yaşayan Rumlar da Kavala'ya giderek, Nea Karvali (Yeni Gelveri) isimli yeni bir köy kurdu. Bu köyde yaşayan Rumlar, her yıl festival düzenleyerek, Kapadokya sevgisini ve kültürünü yaşatmaya çalışıyor.
   Nea Karvali Kültür Evi Derneği Başkanı Kaplanis İosifidis, yaptığı açıklamada, Kapadokya’dan gelen ailelerinin mübadelenin ardından yerleştikleri Nea Karvali'de gelenek ve göreneklerini yaşatmaya devam ettiklerini söyledi.
    Kapadokya'dan getirdikleri kıyafet, halı, mobilya ve eşyalardan oluşan bir müze oluşturduklarını dile getiren İosifidis, Kapadokya'daki gelenek, kültürlerini unutmamak için Güneş ve Taş Festivalini düzenlemeye başladıklarını bildirdi.
   İosifidis, Kapadokya'nın kendilerine güneş ve taşı hatırlattığını vurgulayarak, "Kapadokya'da yaşadığımız Gelveri, Hasandağı, Melendiz Dağı, vadiler, peribacaları ve evlerimiz, herşey taştandı ve biz de bu özlemi festivale yansıttık. Festivalde Kapadokya’yı anlatıyoruz, ağlıyoruz, gülüyoruz, seviniyoruz ve eğleniyoruz" dedi.

Festival 35. yılında

   İlk kez 1981 yılında düzenlenen Güneş ve Taş Festivali’nin UNESCO tarafından desteklenen uluslararası bir festival olduğunu ifade eden İosifidis, UNESCO tarafından desteklenen ve bu yıl 35'incisini düzenledikleri festivale her yıl farklı ülkelerin katıldığını aktardı.
Festivle bugüne kadar 164 ülkenin katılarak folklor toplulukları ile kültürlerini tanıttığını anlatan İosifidis, "Farklı kültürleri kaynaştırarak, dünyaya barış mesajları vermeye devam ediyoruz" diye konuştu.
   İosifidis, Güneş ve Taş Festivali'nin Yunanistan'da yaşanan kriz nedeniyle bu yıl sadece Nea Karvali'de 1 gün gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
   "Geçmiş yıllarda festival üç farklı yerde toplam 5 gün boyunca devam ediyordu. Kriz nedeniyle festival bu yıl 1 gün yapıldı. Yunanistan'da yaşanan mali krize karşın festivali, UNESCO listesinde olması ve 35’inci yılda olması nedeniyle kendi imkanlarımızla gerçekleştirdik. Akontisma Anfi Tiyatro'da çok güzel bir festival oldu. Ülkeler kendi folklor oyunlarını sunarken, biz de Kapadokya'dan gelen kültürümüzü yansıtan kıyafetlerle gösterimizi yaptık ve Konyalım şarkısı ile festivale gelenleri eğlendirdik."

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2015, 09:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474