banner564

‘Hukuk dışı’

Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Kardak kayalıklarının Türkiye'ye ait olduğunu’ söylemesi Atina’yı kızdırdı

‘Hukuk dışı’
banner598

  Yunanistan hükümeti; Türkiye’nin Kardak kayalıklarıyla ilgili açıklamasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Türkiye'yi kendine gelip, AB Komisyonu'nun raporunu öz eleştiri yapması için elverişli bir araç olarak kullanmaya ve Avrupa hukukuna saygı göstermeye davet ediyoruz. Türkiye, AB Komisyonu'nun ilerleme raporuna tahrikçi bir açıklama ile cevap vermiştir" denildi.

   Avrupa Birliği'nin (AB) hem yasama sürecini başlatan hem de yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun 2018 İlerleme Raporu'nda, Türkiye'ye yönelik eleştirilerde Ege ve Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaşanan gerilimler önemli yer tuttu. Bunun üzerine Ege'de Türkiye'nin Kardak, Yunanistan'ın İmia dediği kayalıklarla ilgili gerilim yeniden tırmandı. Türk Dışişleri'nin buna verdiği yanıtta "Kardak kayalıkları, karasuları ve bunun üzerindeki hava sahası münhasıran Türkiye'nin egemenliğinde bulunmaktadır'' demesi, Atina'nın sert tepkisini çekti.
Yunan Dışişleri, bir açıklama yayımlayarak, ''Avrupa Komisyonu'nun eleştirileri yine Türkiye'de sanrılara yol açtı. Türkiye'ye kendine gelip Avrupa Komisyonu'nun raporunu imajını düzeltmek için özeleştiri yapmaya yönelik elverişli bir araç olarak kullanmaya çağırıyoruz'' dedi.

3 Anlaşmaya dayandırdı

Türkiye'yi Avrupa hukukuna saygı göstermeye davet eden Yunan Dışişleri açıklamasında şöyle denildi::
  ''Türkiye kasten yasadışı pozisyonunu tekrarlayarak Ege'deki yasal statünün tamamen uluslararası hukukun teminatı altında bulunduğu olgusunu görmezden geliyor. İmia (Kardak) üzerindeki Yuanan egemenliği, 1923 Lozan Antlaşması, 1932 Türk-İtalyan Sözleşmesi ve 1947 Paris Antlaşması uyarınca apaçık ve tartışma götürmezdir.''
   AP’nin 2018 Türkiye raporuna atfen açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı’nın Kardak kayalıklarının Türkiye'ye ait olduğunu belirtmişti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474