banner564

İbre sağcı adaydan yana

Avusturya’da Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

İbre sağcı adaydan yana
banner598
 Avusturya’daki cumhurbaşkanlığı seçiminde  6 adaydan hiçbiri yüzde 50’nin üzerine oy alamadı, seçim ikinci tura kaldı 
    Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, aşırı sağcı AvusturyaÖzgürlükçü Partisi'nin adayı (FPÖ) Norbert Hofer yüzde 36,4, Yeşiller Partisi'nin adayı Alexander Van der Bellen yüzde 20,4, bağımsız aday eski Yargıtay Başkanı Irmgard Griss yüzde 18,5, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPÖ) adayı Rudolf Hundstorfer 11,2, AvusturyaHalk Partisi'nin (ÖVP) adayı Andreas Khol 11,2 ve bağımsız aday iş adamı Richard Lugner yüzde 2,3 oy aldı.
   Seçimlerin ikinci turu, en fazla oyu alan Hofer ile Van der Bellen arasında, 22 Mayıs'ta yapılacak. İkinci turda aşırı sağcılara karşı çıkan seçmenlerin, Van der Bellen'i cumhurbaşkanı yapacağı tahmin ediliyor.
   Sonuçlara göre Avusturya'da ilk defa, 1945'ten beri iktidardakiAvusturya Sosyal Demokrat Partisi ile Avusturya Halk Partisi dışında birisi cumhurbaşkanı olacak.
   Seçimde aşırı sağcıların en fazla oyu alması dikkat çekti. Kamuoyu araştırmaları sağcıların adayı Hofer'ın ikinci en fazla oy alan aday olacağını tahmin etmişti. Hofer'in aldığı oy oranı, aşırı sağcılar için önemli bir zafer olarak nitelendiriliyor. Bilindiği üzere son bir yıl içerisinde Burgenland ve Vorarlberg'de yapılan yerel seçimlerde aşırı sağcılar, yüzde 15'in üzerinde oy artışı ile ikinci parti durumuna gelmişti.
Kayıtlı 6 milyon 384 bin 331 seçmenin bulunduğu ülkede, seçime katılım oranı yüzde 60 oldu.
Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra muhafazakarların adayı Andreas Khol, siyaseti bıraktığını açıkladı.
Aşırı sağcıların adayı Hofer, seçim sonuçlarını "halka hitap ettiklerinin göstergesi olduğunu" belirterek, "Verilen oylar, halkımızın talepleri doğrultusunda politika yaptığımızın tescilidir" dedi.
Yeşillerin adayı Var der Bellen ise cumhurbaşkanı seçilmesi halinde içerde herkesi kucaklayacağını ve uluslararası alanda Avusturya'yı en iyi şekilde temsil edeceğini söyledi. Sorunların içe kapanarak çözülemeyeceğini belirten Bellen, sığınmacılar konusunda daha şeffaf politika izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2016, 08:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473