banner564

İtaat kültürü

Güney Kore’de batan gemideki can kaybının yüksek olmasında öğrencilere ‘Yerinizden ayrılmayın’ diye talimat verilmesinin yattığı ileri sürüldü

İtaat kültürü
banner598

Güney Kore'nin güney kıyısı açıklarında meydana gelen feribot kazasında ölenlerin sayısı 28'e yükseldi. Batan gemideki can kaybının yüksek olmasında öğrencilere ‘Yerinizden ayrılmayın’ diye talimat verilmesinin yattığı ileri sürüldü.

Yonhap Haber Ajansı, bölgede etkili olan şiddetli rüzgar, sağanak yağış ve büyük dalgalar nedeniyle güçlükle sürdürülen arama kurtarma çalışmaları sırasında denizde 19 kişinin daha cesedinin bulunduğunu, resmi ölü sayısının 28'e yükseldiğini duyurdu. 

Kazanın ardından kaybolan ve feribotun batan kısmında sıkıştıkları sanılan 268 kişiyi bulmak için çalışmalar devam ediyor. Küçük bir kısmı su üzerinde kalan feribot, dün tamamen suya gömüldü. Feribotun kaldırılması için gönderilen 3,200 tonluk kurtarma vincinin bölgeye ulaştığı bildirildi. Vinç, 35 metre derinliğe batan feribotu akıntının daha az olduğu bir bölgeye çekmeye çalışacak. 

 

Kaptan, dümeni deneyimsiz yardımcısına emanet etmiş

Kaza sırasında feribotun dümeninde üçüncü kaptanın bulunduğu belirlendi. Kaza ile ilgili soruşturma düzenleyen müfettişler, 26 yaşındaki üçüncü kaptanın sadece bir yıllık iş deneyimine sahip olduğunu kaydetti. 

Feribotun 69 yaşındaki kaptanı Lee Jun-seok'un tüm denizcilik yasalarını hiçe sayarak gemiyi ilk terk edenler arasında yer aldığı iddiaları da araştırılıyor. Kaptan, sahil güvenlik yetkilileri tarafından sorgulanıyor. 

 

Ailelerden ortak açıklama

Jindo kentindeki bir spor salonu ve limanda dalgıçlardan gelecek haberleri bekleyen aileler, hükümeti eleştiren ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Kimse bize ne olduğu hakkında bilgi vermiyor. Yolcuların yakınlarına bilgi verilmesi için hiçbir girişim yapılmadı" denildi.

Yetkililerin arama kurtarma çalışmalarına 555 dalgıç, 69 gemi ve 121 helikopter gönderdiği konusunda yalan söylediklerini ileri süren aileler, kaza yerinde 200'den az dalgıç ile iki askeri geminin bulunduğunu ileri sürdü.  

Feribottaki kızından gelecek haberleri bekleyen bir baba ise tepkisini, "Çocuklarımız, dondurucu suyun içinde yardım çığlıkları atıyor. Biri çocuklarımızı kurtarmamıza yardım etsin" diye bağırarak dile getirdi. 

 

İntihar etti

Güney Kore'de dün sabah saatlerinde bilinmeyen bir sebepten sulara gömülen “Sewol” isimli feribotta yaşananlarla ilgili yeni detaylar ortaya çıktıkça ailelerin öfkesi büyüyor. Kayıp yolcuların aileleri kendilerini ziyaret eden Güney Kore Başbakanı’na büyük tepki gösterdi. Kazadan kurtulan okul müdürü yardımcısı ise dün intihar etti.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2014, 15:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474