banner564

Küresel sorun

Münih Güvenlik Konferansı'na IŞİD ve Suriye krizi damga vuruyor

Küresel sorun
banner598
Bu yıl 52.si düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı (MGK), Büyükelçi ve MGK şefi Wolfgang İschinger’in selamlama konuşmasıyla başladı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ve Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, IŞİD ve Suriye krizine vurgu yapıp çözüm önerilerini dile getirdi. 
Avrupa’nın IŞİD ve mülteci akını tehlikeleri ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Almanya Savunma Bakanı von der Leyen, sorunun çözümü için ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti. IŞİD'in İstanbul’un da aralarında bulunduğu bazı şehirlerde saldırılar düzenlediğini hatırlatan Alman bakan, söz konusu terör örgütünün tüm dünya için tehdit teşkil ettiğini dile getirdi.

“Avrupalı cevap verilmeli…”
Terör ve savaşın, Avrupa’ya mülteci akını başlattığını vurgulayan Von der Leyen, geçen yıl Almanya’ya bir milyon mülteci geldiğini hatırlattı. Bu duruma sistemli ve Avrupalı bir cevap verilmesi gerektiğini kaydeden bakan, yeni bir mülteci dalgası olabileceğine işaret etti. Alman bakan çözüm için mültecilere yardım edilmesi, Avrupa Birliği'nin dış sınırlarını daha iyi koruması, mültecileri Avrupa’ya götüren insan tacirlerine fırsat verilmemesi ve mültecilere henüz ülkelerinde iken yardım edilmesi gerektiğini vurguladı. Alman Bakan, milyonlarca mülteciye kapılarını açan Türkiye gibi ülkelerle daha iyi işbirliği yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

“IŞİD, dünyanın ortak düşmanı”
Fransız Bakan Le Drian da Fransa’yı hedef alan IŞİD'in, Avrupa’nın ve dünyanın ortak düşmanı olduğunu belirtti. İnsan tacirlerinine Akdeniz ve Ege'de aktif oldukların belirten Fransız politikacı, mülteci akınına dikkat çekip bu sorunalra karşı global çözümlere ihtiyaç olduğunu söyledi. 
IŞİD'e karşı Peşmerge ve Irak askeri yetkilileri ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Le Drian, örgütün ideolojisine, propagandasına ve yapılanmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti ve IŞİD'in hakim olduğu bölgelerin geri alınması gerektiğini anlattı.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2016, 09:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474