banner564

Küresel tehdit

Endonezya’da temaslarda bulunan Erdoğan, son dönemde bölgede ve dünyada artan terör olaylarına dikkat çekti

Küresel tehdit
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin çevresindeki bazı ülkelerde yaşanan sorunlara değinerek, "Başta terör ve mülteci sorunu olmak üzere artık buralar küresel çapta kriz üreten ve ihraç eden ülkeler konumuna gelmiştir. Ta Endonezya'dan bir yabancı savaşçı kalkıp Suriye'ye, DEAŞ'a gelebiliyorsa bunu dar kapsamda ele alamazsınız." dedi.
Erdoğan, Çin'e yaptığı ziyaret sonrası önceki gün akşam Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya geldi. Milli Güvenlik Akademisi ve Kalibata Milli Kahramanlar Mezarlığı ziyareti ve İstiklal Camii'nde cuma namazı sonrası Erdoğan, Özgürlük Sarayı'na geçti. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Özgürlük Sarayı özel defterini de imzaladı. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, basın mensuplarından ise soru alınmadı.
Ev sahibi lider Widodo, terörle ilgili küresel konulara değindiklerini belirterek, "Ortadoğu'daki mevcut duruma da temas ettik. Daha ziyade ekonomik işbirliğine yer verdik. İki ülke arasındaki ticari engellerin kaldırılması konusunda mutabık kaldık. Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili görüşmeleri bu yıl devam ettirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.
Erdoğan ise konuşmasının başında Şırnak'ta şehit edilen 1 subay 3 askere, Diyarbakır'da şehit edilen 1 polise, Kars'ta şehit edilen demiryolu işçisine ve Adana Pozantı'da şehit edilen 2 polise Allah'tan rahmet dileyerek, terörle mücadelenin son dönemde Türkiye'nin yeniden en önemli gündem maddesi olduğunu vurguladı.

Erdoğan: Kendi evimizde hissettik
Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde Endonezya ve Türkiye coğrafi olarak ne kadar uzak olsa da görüşmelerde ne kadar yakın olduğunu hissettiklerini belirterek, "Burada kendimizi ikinci evimizde hissettiğimizi rahatlıklar söyleyebilirim." dedi.
Erdoğan, mevkidaşı Widodo'nın kendisi gibi yerel yönetimden ve belediye başkanlığından geldiğini; bundan ayrıca mutlu olduğunu belirtti.
Erdoğan basın toplantısında, Endonezya ile ekonomik, siyasi ve ticari alanlarda her seviyedeki temasların artırılması konusunda görüş birliğine vardıklarını belirterek, "Karşılıklı fayda temelinde yani kazan kazan suretinde ekonomik ilişkilerini sürdürmesi çok şey getirecektir, bu anlamda beraberimizde gelen işadamları heyeti ile burada yapılacak iş forumunu önemsiyorum." dedi. 
Türkiye’nin Kasım ayında Antalya'da G20 zirvesine ev sahipliği yapacağını belirten Erdoğan: “Endonezya ile Türkiye G20 üyesi ülkedir. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2015, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473