banner564

Le Pen kaybetti

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 65’ini alan, 39 yaşındaki Emmanuel Macron kazandı

Le Pen kaybetti
banner598
Fransa'da merakla beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk sonuçlar belli oldu. Emmanuel Macron, oyların yüzde 65.1'ini alarak Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Macron yaptığı açıklamada, 'uzun tarihimizde yeni bir sayfa açıldı' ifadelerini kullandı.
Fransızlar, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için dün sandık başına gitti. Seçmenler, merkezdeki En Marche (Yürüyüş) Hareketi lideri Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Marine Le Pen arasında bir tercih yaptı. 
Türkiye saatiyle 21.00’da sona eren oy verme işlemiyle birlikte oylar sayılmaya başlandı. Sandıklardan gelen ilk sonuçlara göre Emmanuel Macron oyların yüzde 65.1’ini alarak rakibi olan aşırı sağcı aday Marine Le Pen’e fark atıp cumhurbaşkanı seçildi. Sonuçların açıklanmasından sonra ellerinde Fransa bayrağı ile Yürüyüş hareketinin renklerini taşıyan Macron taraftarları, kutlamaların yapılacağı Louvre Müzesi’nin önünde yer alan meydanı doldurdu.

Macron’dan ilk açıklama
Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Emmanuel Macron, ilk sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Uzun tarihimizde yeni sayfa açıldı” dedi. Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerin galibi resmi olmayan sonuçlara göre Emmanuel Macron oldu. 39 yaşındaki Macron, ilk sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı kısa açıklamada, “Uzun tarihimizde yeni sayfa açıldı. Bu yeni dönemin, umudun ve güvenin yeniden keşfi olmasını istiyorum” dedi.

Le Pen yenilgiyi kabul eti
İkinci turda Macron’un rakibi aşırı sağ Marine Le Pen’e verilen oylar ise yüzde 34,1’de kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Le Pen’in aldığı oy oranı ise aşırı sağın elde ettiği en yüksek oy oldu.
Seçimlere katılım oranı yüzde 74´de kaldı. Bu oran 1969 yılındaki ikinci tur seçimlerinden sonraki en düşük katılımlı seçim olarak kayıtlara geçti. 2012 yılında ikinci tur seçimlerine katılım oranı yüzde 80 olarak gerçekleşmişti.
Le Pen, 2017 Fransa başkanlık seçiminin ikinci turu sonrası sandıklardan gelen sonuçlarla birlikte yenilgiyi kabul etti.

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2017, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474