banner564

‘Önce Amerika’

Barack Obama'dan görevi devralan Donald Trump, kongrede yemin ederek başkanlık koltuğuna oturdu

‘Önce Amerika’
banner598

ABD'nin 45. Başkanı seçilen milyarder iş adamı Donald Trump, Washington'da yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan törende yemin ederek göreve başladı.

Donald Trump, Kongre binası önünde düzenlenen yemin töreninde yaptığı konuşmada, bugünden sonra ABD'yi yeni bir vizyonun yöneteceğini söyledi.
Trump, "Bugünden sonra Amerika öncelikli olacak. Amerika yeniden kazanmaya başlayacak" dedi.
"Biz yalnızca yönetim transferi yapmıyoruz. Yönetimi siz halka veriyoruz" diye konuşan Trump, ABD'nin mevcut tüm ittifaklarını güçlendireceklerini ve yeni ittifaklar kuracaklarını belirtti.
Trump bu noktada sözlerini şöyle sürdürdü:
"Medeni dünyayı radikal İslamcı terörizmle mücadele için bir araya getireceğiz. Birlikte, radikal İslamcı terörizmi dünya üzerinden sileceğiz."
Konuşmasında selefi Barack Obama'ya da teşekkür eden Trump, Obama'nın geçiş sürecini mükemmel bir şekilde yönettiğini söyledi.

Üç eski başkan da törendeydi
Törene görevi devreden Barack Obama'nın yanı sıra eski başkanlardan Jimmy Carter, George W Bush ve Bill Clinton ile seçimi kaybeden Hillary Clinton da katıldı.
Barack Obama ve eşi Michelle Obama, tören öncesi Trump çiftini Beyaz Saray'da ağırladı.
Obama çifti tören sonrası ise askeri bir helikoptere binip Andrews Hava Üssü'ne doğru hareket etti. Çift bir süre California'da tatil yapacak.

“Radikal İslamı sileceğiz”
Yemin ederek başkan olan Donald Trump yaklaşık 20 dakika süren bir konuşma yaptı. Trump'ın konuşmasından satırbaşları şöyle: 
"Güç Washington'dan halka geçiyor, öncelik ABD olacak. Bugün ettiğim yemin, tüm Amerikalılara bağlılık yeminidir."
"ABD vatandaşları olarak şu anda büyük bir ulusal çabanın parçasıyız. Ülkemizi yeniden yapılandıracağız."
"Uzun zamandır çok küçük bir zümre başkentten yönetimin meyvelerini topladı. Siyasetçiler zenginleşti, vatandaşlar fakirleşti." 
"Önemli olan hükümeti hangi partinin kontrol ettiği değil. Önemli olan hükümetin halk tarafından kontrol edilmesidir."
"Artık değişim başlıyor. Ülkemizin unutulmuş erkek ve kadınları artık unutulmayacak. Dünyanın daha önce hiç görmediği bir hareketin parçası olarak geldiniz."
"Amerika harika okullar, güvenli mahalleler ve iyi iş imkanları istiyor. Bunlar son derece mantıklı talepler."
"Bugün ettiğim yemin tüm Amerikalılara verdiğim bir bağlılık yeminidir. Onlarca yıl yabancı şirketleri güçlendirdik. On yıllar boyunca başka ülkelerin ordularını güçlendirdik, kendi ordumuzu zayıflattık. Trilyonlarca dolar harcayıp başka ülkeleri zenginleştirdik. Artık bu geçmişte kaldı. Sadece geleceğe bakacağız."
"Son nefesime kadar sizin için mücadele edeceğim. Refahı zenginliği geri getireceğiz. Yeni yollar, havalimanları inşa edeceğiz. Halkımızı işsizlik maaşlarından kurtaracağız."
"Hiç kimseye kendi yaşam tarzımızı empoze etmeye çalışmıyoruz ama bir örnek olarak parlayacağız. Yeni ittifaklar geliştireceğiz."
"Medeni dünyayı radikal İslamcılara karşı birleştireceğiz. Radikal İslamı dünya üzerinde yok edeceğiz. Ordumuz ve güvenlik güçlerimiz tarafından harika biçimde korunmaya devam edeceğiz."
"Ülkemiz tekrar refaha kavuşacak, büyüyecektir. Yarının teknolojilerini kullanmaya hazırlanıyoruz. İster beyaz ister siyah olalım hepimizin kanı kırmızıdır ve bu vatanseverlerin kanıdır. Hepimiz ABD'nin büyük bayrağını selamlıyoruz." 
"Yeni bir bin yılın eşiğindeyiz. Uzayın sırlarını çözmeye ve yeni teknolojilere hazırlanıyoruz."

Yemin töreninde neler oldu? 
Trump'ın ilk durağı Washington'daki ST John Kilisesi oldu. Cumhuriyetçi Donald Trump burada eşi Melanie Trump'la birlikte dini törene katıldı. Kilisedeki dini törene eşi Melanie Trump'la katılan Donald Trump daha sonra Beyaz Saray'a geçti.

Çay içip başarı dilediler 
Trump, Beyaz Saray'da Başkan Barack Obama ve eşi Michelle Obama tarafından karşılandı. Obama ve Trump birlikte çay içtiler. Trump ve Obama çiftinin Beyaz Saray'daki kısa görüşmesinde halef ile selefin birbirlerine başarı dileklerinde bulunduğu belirtildi. Obama ile görüşmesi sonrası Trump ABD'nin yeni başkanı olmak için Beyaz Saray'dan ayrıldı. Trump, Başkan Obama ile birlikte Beyaz Saray'dan ayrılarak Kongre binasına geldi.

200 milyon Dolar harcandı 
Toplam 200 milyon dolara mal olan törene yaklaşık 900 bin kişinin katılması bekleniyor.
Trump'ın selefi Barack Obama'nın sekiz yıl önce gerçekleştirilen ilk yemin töreninde ise yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi katılmıştı. 

Washington’da protesto
Donald Trump, ABD'nin 45. Başkanı olmak için yemin törenine hazırlandığı sıralarda, başkent Washington’da protesto gösterileri yapıldı. Trump'ın yemin ederek başkanlığı devraldığı töreni protesto eden maskeli eylemciler dükkanların vitrinlerini kırdı.

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2017, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473