banner564

Soğuk duş etkisi yaptı

Katalonya tek taraflı bağımsızlık ilan etti, İspanya hükümeti ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke karara tepki gösterdi

Soğuk duş  etkisi yaptı
banner598
 İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 135 kişilik parlamentoda 70 evet, 10 hayır oyu çıktı. İspanya Senatosu kararın ardından, Katalonya'yı doğrudan yönetme kararı aldı. İspanya Başbakanı ve Katalan Özerk Yönetim Başkanı'ndan art arda açıklamalar geldi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'nın bağımsızlığı için "imkansız bir şey" diyerek gereken tepkiyi vereceklerini söyledi.
Madrid yönetiminin hızla müdahale etme kararı aldığı Katalonya ile ilgili olarak Dünya'nın tepkileri ise Katalanların hevesini resmen kursaklarında bıraktı. Başta AB ve ABD olmak üzere Türkiye ve NATO'dan da "Madrid'i destekliyoruz" açıklamaları geldi.
Alınan kararın soğuk duş etkisi yaptığı Avrupa Birliği'nden flaş açıklama geldi. AB Konseyi Başkanı Tusk, "Bağımsızlık kararı bizim için bir şey değiştirmeyecek, biz sadece İspanya ile diyalog halinde olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu. 
ABD'den de İspanya'ya destek açıklaması geldi, "Katalonya İspanya'nın ayrılmaz bir parçasıdır" denildi. NATO'nun yaptığı açıklamada ise "Bu bir iç meseledir. İspanya bunu kendi içinde çözmelidir" ifadeleri kullanıldı. Türkiye, Fransa ve Almanya da İspanya'yı desteklediğini duyurdu.

Ezici bir üstünlükle ‘Evet’
İspanya'da Katanların bağımsızlık için yaptığı referandumun ardından tansiyon düşmüyor. Katalan parlamentosu bağımsızlık ilanı için oylama gerçekleştirdi. 135 kişilik parlamentoda 70 evet, 10 hayır oyu çıktı.
Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması" başlıklarındaki karar önerileri parlamentodaki oylamada kabul edildi.

İspanya özerkliği askıya aldı
İspanya Senatosu, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin feshedilmesi ve 6 ay içinde erken yerel seçime gidilmesini öngören anayasanın 155. maddesini uygulaması için merkezi hükümete yetki verdi.
İspanya'da Bakanlar Kurulu'nun 21 Ekim tarihinde aldığı, Katalonya özerk yönetimi için anayasanın 155. maddesinin uygulanması talebi Senato'da oylandı. Oylamada 214 "evet" ve 47 "hayır" sonucu çıktı. Resmi Gazete'de yarın yayınlanıp hemen yürürlüğe girmesi öngörülen 155. madde, merkezi hükümete Katalonya yerel hükümetini feshetme yetkisi veriyor. 
155. madde, yerel hükümetin fesh edilmesine olanak sağlasa da, özerkliğin alınmasını içermiyor. Ancak gözlemciler, Katalonya hükümetinin son bağımsızlık ilanı sonrası, yerel hükümetin yetkilerinin de Katalonya yönetiminden alınabileceği yorumunu yapıyor. 
İspanya hükümeti bugünden itibaren Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigemont, diğer hükümet üyeleri, Katalonya parlamentosunun memurları veya Katalonya yerel polisi müdürlerini görevlerinden alabilecek.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2017, 10:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473