banner564

“Sonuca saygılıyız”

AB üst organları, İngiltere'yi ayrılık kararını hızlı bir şekilde uygulamaya geçirmek için görüşmelere başlamaya çağırdı

“Sonuca saygılıyız”
banner598
Avrupa Birliği'nin (AB) üst organları, referandumda ayrılma yolunda karar çıkan İngiltere'ye "ayrılık kararını hızlı bir şekilde uygulamaya geçirmek için görüşmelere başlamaya" çağırdı.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Başkanlık Meclisi direktörü Mark Rutte, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın adlarıyla yapılan açıklamada, "İngiltere ile AB'den ayrılmasının koşulları ve hükümleri konusunda hızlı bir şekilde görüşmelere başlamaya hazırız" denildi.
İngiliz halkının AB'den ayrılma kararının da "üzüntüyle karşılandığı ancak saygı duyulduğu" da vurgulanan açıklamada, "AB daha önce böyle bir durum ile karşılaşmadı; ancak, güçlü kalarak AB'nin barışı teşvik etme ve insanlarının refahını sağlama gibi değerlerini savunmaya devam edeceğiz" deniloi.
İngiliz hükümetinden de, halk tarafından verilen bu kararı hızlı bir şekilde uygulamasının beklendiği de vurgulanan açıklamada, İngiltere'nin gelecekte AB'nin yakın ortaklarından birisinin olacağının da umulduğu eklendi.

Cameron: İstifa ediyorum
İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış kararı (Brexit) ile sonuçlanan referandum sonrası "istifa ettiğini" açıkladı.
Cameron, referandumun ardından canlı yayınlanan konuşması sırasında, "İstifa ediyorum" dedi.
Açıklamasında, "Bu karar hafife alınmamalıdır; Britanya halkının kararlarına saygı göstermek gerekir" diyen Cameron, "Tüm çıkarların korunduğu bir çözümle ilerlemelidir. Şimdi AB ile görüşmeler yapmak için hazırlanmalıyız. Her zaman büyük kararlarla yüzleşmek gerekiyor" diye ekledi.
Cameron, İngiltere'nin AB ile daha güçlü olduğunu düşündüğünü de vurguladı.

Merkel: AB için bir çatlak…
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Ortaya çıkan sonucu “AB için bir çatlak” olarak nitelendiren Merkel, “Bu durumun önümüzdeki günler, haftarlar, aylar ve yıllarda ortaya çıkaracağı etkinin ne anlama geleceği, AB’nin geri kalan 27 üye ülkesinin göstereceği tavra bağlı. Referandumun sonuçlarına ilişkin aceleci sonuçlara varmak, sadece Avrupa’nın daha da gerilmesine hizmet eder. Durumu sakin bir şekilde analiz edip, değerlendirmek, birlikte doğru ve ortak karar almalıyız” dedi.
Dünyada yaşanan huzursuzlukları Avrupa olarak yakından hissettikleri belirten Almanya Başbakanı Merkel, Almanya’nın Avrupa’da birliğin gerçekleşmesi ve sürmesi için özel bir sorumluluğu oduğunu söyledi. Merkel, bu nedenle Avrupa Konsey Başkanı Donald Tusk, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İtalya Başbakanı Mattio Renzi’yi görüşmelerde bulunmak üzere Berlin’e davet ettiğini dile getirdi. Merkel, önümüzdeki Salı ve Çarşamba günleri konunun Avrupa Konseyi’nde ayrıntısıyla değerlendirileceğin de söyledi.

Tusk: AB negatif senaryoya hazırlıklıydı
 Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği'nin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması ile ortaya çıkan "negatif senaryo"ya hazırlıklı olduğunu söyledi.
İngiltere'nin AB'den ayrılmasının (Brexit) yüzde 51.8 oyla kesinlik kazanmasının ardından kısa bir açıklama yapan Tusk, "AB negatif senaryoya hazırlıklıydı. AB birliği 27 üyeyle bir tutmaya kararlı" dedi.
Tusk, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden resmi olarak ayrılıncaya kadar tüm Birlik yasalarına bağlı kalacağını söyledi.
AB Konseyi Başkanı, yaptığı konuşmada babasının kendisine her zaman söylediği bir sözü hatırlatarak, “(What doesn't kill you makes you stronger) Öldürmeyen güçlendirir” dedi.

Schulz: Zincirleme bir etki beklemiyorum
İngiltere’de yapılan referandumda AB’den ayrılma yönünde karar çıkmasına AP Başkanı Martin Schulz’dan ilk tepki “zincirleme bir etki olmayacak” şeklinde oldu.
Schulz, Alman ZDF kanalına yaptığı açıklamada, İngiltere’nin AB’den ayrılma yönünde karar vermesinin diğer ülkelere etkisi konusunda, ” Zincirleme bir etki...böyle bir şey olmayacak” dedi.
İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının kendisinde şok etkisi yapmadığını kaydeden Schulz, böyle bir sonuç çıkabileceğine kendisini hazırladığını belirterek, “Böyle bir sonuca kendimizi hazırladık” ifadelerini kullandı. İngiltere’yi zor bir sürecin beklediğini de kaydeden Schulz, Euro’nun da Sterlin gibi sert düşüş yaşamaması için çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi.

Kern: İngiltere domino etkisi yapmaz
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık‘ta yapılan referandumdan AB’den ayrılma yönünde çıkan sonuç AB üyesi ülkelerin politikacıları tarafından değerlendirilmeye devam ediyor. 
Avusturya Başbakanı Christian Kern yaptığı basın toplantısında İngiltere’de yaşanan “Brexit şoku”nu değerlendirdi. Kern İngiltere’nin birlikten ayrılmasının diğer üye ülkelere domino etkisi yaratmayacağını savundu. Avusturya olarak referanduma gitmeyi düşünmediklerini açıklayan Kern, “AB ile uyum içerisinde ve ülke menfaatleri doğrultusunda yararlı bir birlikteliğimiz var. Birlikten ayrılmak gibi bir düşünce bu ülkede yoktur.” şeklinde konuştu.

Papa: Bu büyük bir sorumluluk veriyor
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, İngiltere’de yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden (AB) çıkılması kararı üzerine bir açıklama yaptı.
Ermenistan’a gidişi sırasında uçakta gezisini takip edecek olan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papa Francesco, referandumun nihai sonucunu uçakta öğrendiğini söyledi. 
Papa, “Bu, halkın iradesidir ve bize, İngiltere halkının refahı ile tüm Avrupa kıtasının refahı ve birlikte yaşamasını sağlamak gibi büyük bir sorumluluk veriyor” diye konuştu.

Farage: Brexit hükümeti kurulsun
Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage, “Brexit hükümeti kurulsun” çağrısı yaptı.
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumdan ayrılma kararının çıkmasının ardından bir açıklama yapan aşırı sağcı lider Farage referandum sonucunu İngiltere için "Bağımsızlık günü" olarak nitelendirdi.
UKIP lideri Nigel Farage “Bir an önce geleceğimizi düşünmemiz gerekiyor. Bu sonucu bağımsızlık günü olarak kutlamalıyız” dedi. 
İngiltere’de Referandumdan yüzde 52 ye karşı yüzde 48 ile "AB'den ayrılma" sonucu çıktı.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2016, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473