banner564

Yerle bir edecekler

IŞİD, Suriye’de Humus’un doğusunda bulunan 2 bin yıllık Palmira antik kentini tamamen ele geçirdi

Yerle bir edecekler
banner598
Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) Suriye 'de bulunan antik Palmira kentinin kontrolünü tamamen ele geçirdi. Humus'un doğusunda bulunan Tedmür kenti yakınında bir haftadır devam eden çatışmaların ardından, dün akşam Suriye ordusu bölgeden çekildi ve IŞİD militanları
Suriye devlet televizyonu halkın büyük bölümünün tahliyesi sağlandıktan sonra askerlerin kentten çekildiğini duyurdu. Sivillerin Humus'a taşındığı belirtiliyor.
Humus'un doğusunda kalan Palmira kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim , Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası listesinde bulunuyor. Suriyeli yetkililer, Palmira'da birçok heykelin güvenli bölgelere taşındığını belirtse de taşınmaz eserlerin akıbeti endişe kaynağı oldu. Suriyeli antik kentlerden sorumlu yetkili Mamun Abdülkerim, IŞİD'in Tedmur Hava Üssü'ne 1 km uzaklıktaki tarihi kenti 'yıkabileceği' uyarısını yaptı. IŞİD daha önce de Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği antik eserleri tahrip etmiş, yayınlanan görüntüler büyük tepki çekmişti.

“Ülkenin yüzde 50’si IŞİD’in kontrolünde 
Suriye'deki yönetim karşıtı gruplara yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden yapılan açıklamada da Palmira antik kentinin Irak İslam Şam Devleti’nin kontrolüne geçmesiyle, Suriye topraklarının yüzde 50’sinden fazlasının örgütün kontrolüne girdiği belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2015, 08:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473