banner564

Yunanistan’ın iflası kesinleşti

Çipras'ın son çare olarak sunduğu borçları 2 yıl erteleme önerisi, Avro maliye bakanları tarafından reddedildi

Yunanistan’ın iflası kesinleşti
banner598
Avro Bölgesi maliye bakanları iflas etmek üzere olan Yunanistan'ın son çare olarak sunduğu teklifi reddetti.
Telekonferans toplantısında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Avro Bölgesi'nin kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) kreditörlüğünde 2 yıllık mali program ve borçların yeniden yapılandırılmasını içeren teklifini görüşen Avro Bölgesi maliye bakanları teklifi kabul etmedi.
AB kaynakları, Yunanistan'ın vadesi dün dolacak mali programın uzatılması ve borçlarının kırpılması önerisinin kabul görmediğini ve kurtarma fonu başvurusunda normal prosedürün takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Avro Bölgesi maliye bakanlarının bugün tekrar telekonferans toplantısı yaparak Yunanistan'la ilgili yol haritasını tartışacakları bildirildi.
Bu arada Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan yapılan açıklamada, Yunanistan'a mevcut mali yardım programının vadesinin dün dolacağı için kalan 1,8 milyar avroluk kredi diliminin ve bankalara sermaye ilavesi için ayrılan 10,9 milyar avronun iptal edileceği belirtildi.
Uluslararası Para Fonu'na vadesi saatler içinde dolacak 1,5 milyar avroluk borç taksitini ödemeyeceğini açıklayan Yunanistan bu durumda temerrüte düşecek ve teknik olarak iflas etmiş olacak.

Evet yanlıları sahaya indi
Öte yandan Yunanistan'ın başkenti Atina'da yağmura rağmen toplanan 20 binden fazla Avrupa yanlıları, pazar günü yapılacak referandumda 'evet' denilmesini istedi. 
Pazar günü yapılacak referandumda kreditörler ile anlaşmaya 'evet' diyecek Yunanlılar, başkentteki Sintagma Meydanı'nda büyük bir gösteri düzenledi. 

“Ödlek Başbakan…”
Ellerinde Yunan bayrakları ile "referandumda evet diyoruz", "Avrupa'da kalıyoruz" yazılı afişler açan göstericiler, "Çipras istifa", "Ödlek başbakan" ve "Anlaşma hemen şimdi" sloganları attı. 
Sakin geçen gösteride iktidar partisi Syriza milletvekillerinin Meclis binasından çıktıkları sırada ise kısa süreli gerginlik yaşandı. Göstericiler, milletvekillerini istifaya davet etti. Bu arada Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis ve Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris de gösteriye katılarak referandumda 'evet' denilmesi çağrısı yaptı. Yunanistan Belediyeler Birliği de yaptığı açıklamada 'evet'e destek verdiklerini duyurdu.

“Avrupa’da kalıyoruz”
"Avrupa'da kalıyoruz" sloganı eşliğinde Larisa ve Yanya şehirlerinde de gösteriler düzenledi. Önceki gün de yine aynı meydanda 'hayır' yanlılarının düzenlediği büyük bir gösteri yapılmıştı.
Öte yandan, Yunanistan'ın yeni bir program ve destek talebinde bulunması üzerine referandumda sorulacak sorunun anlamsız kalması üzerine hükümetin referandumu iptal etme olasılığını değerlendirdiği iddia edildi.

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2015, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474