banner564

Eğitimde 92 yıllık başarı

Girne İlkokulu’nun adı,Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışından sonra 23 Nisan oldu

Eğitimde 92 yıllık başarı
banner598

Melin DOBRAN

Girne’de 1922 yılında eğitime başlayan 23 Nisan İlkokulu’nun önceki ismi Girne İlkokulu’ydu.

Okulun adı, 1957 yılına kadar böyle devam etti. 1957 yılları, Kıbrıs’ın İngiltere sömürge idaresinde milli duyguların devamlı baskı altında olduğu yıllardı. İşte böylesi bir baskı altında bile Girne İlkokulu’nun adı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılış tarihinden etkilenerek, 23 Nisan İlkokulu olarak değiştirildi.

20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’ndan sonra, Kıbrıs’ın Güney bölgesinden gelen göçmenlerden dolayı bölgede nüfus tekrar çoğalarak, öğretmen sayısı arttı. Eski Girne İlkokulu’nun binası da yetersiz kalınca,  bölgeden göç eden Rumlar’ın ilkokul binası eğitimde kullanılmaya başlandı.

 

“En büyük” devlet ilkokulu

Okulda bugün, 1 müdür, 5 muavin ve 52 görevli öğretmen bulunuyor.

23 Nisan İlkokulu, yaklaşık 1000 kişilik, 10 farklı ülkeden öğrenci nüfusu ile KKTC’nin “en büyük” devlet ilkokulu olma özelliğini taşıyor. Her sınıfta 6 şube olup, toplam şube sayısı 30.

 

Bir çok dalda başarı

23 Nisan İlkokulu kurulduğu günden beri atletizm, basketbol, futbol, resim, kompozisyon ve şiir yarışmaları gibi bir çok dallarda Kıbrıs ve Türkiye birincilikleri dikkat çeken başarılı bir okul.

Okul, bu yıl basketbol kızlarda dördüncülük, erkeklerde ikincilik kazanırken,  futbol erkekler ve masa tenisi kızlarda şampiyon oldu.

 

Okul bahçesi oldukça geniş

Okulun geniş bahçesinde çocukların oynadığı küçük bir basketbol sahası ve köşelerde basketbol potaları yer alıyor. 6 dönümlük geniş bir arazi içinde, bir spor salonu, onun etrafında ise badem, zeytin, çam ve servi ağaçları ve bir de koruluk yer alıyor.

 

Finlandiya’da yarıştı

Spor faaliyetlerinde KKTC İlkokullararası yapılan sportif etkinliklerde son derece başarılı olan 23 Nisan İlkokulu, yıllarca gerek ülkede, gerekse Türkiye’de bir çok şampiyonluklara imza attı.

23 Nisan İlkokulu, Türkiye şampiyonu olduktan sonra 2 kez Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılan Dünya Çocuk Olimpiyatları’na  katılmaya hak kazandı.

Bu başarılarından dolayı okula, bir spor salonu ve halı saha kazandırıldı.

 

Yeni hedefleri var

Okulun şimdiki yeni hedefi ise, çocukların oyun, dinlenme ve beslenme alanlarını geliştirmek ve tüm eğitim ortamlarını modern eğitim yöntem ve tekniklerini uygulamaya uygun olacak şekilde yeniden düzenlemek.

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2014, 02:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473