banner564

Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi

“Engeli ne olursa olsun kaliteli bir yaşam her bireyin hakkıdır” diyen Ali Emir Evcimen bunu kendilerine ilke edindiklerini söyledi

Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi
banner598
İbrahim KARATAŞ
Gazimağusa’da 2006 yılında Canbulat Mahallesinde hizmete giren ve 2009 yılında şu anda eğitim ve öğretim verdiği tarihi suriçindeki yerleşkesine taşınan Mağusa Özel Eğitim Merkezi görme engelliler hariç 0-18 yaş arası tüm engellilere eğitim ve öğretim vermekte. 
72 öğrencinin eğitim gördüğü okulda 15 eğitmen görev yapmakta. Müzik odası, fizik terapi odası, stres odası, 8 sınıf ve 5 adet kavram, oyun, dil konuşma ve bilgisayar odalarının yanı sıra geniş bahçesi ve atölyeleri ile öğrencilerine hizmet vermekte. Okul müdürlüğünü alanında tecrübeli eğitmen olan Emir Ali Evcimen yapmakta. 
“Engeli ne olursa olsun kaliteli bir yaşam her bireyin hakkıdır” diyen Evcimen bunu kendilerine ilke edindiklerini söyleyerek bu doğrultuda eğitim vermeye devam edeceklerini belirtti.
Öğrencilerin grup eğitimi ve bireysel eğitim aldıkları eğitim merkezinde yaş ve engel sınıflandırılmasının da geniş olmasından ötürü her türlü kavram eğitimi de verilmekte. 
Bu eğitimlerde renk, yakın uzak, açık ton koyu ton, okuma yazma, okuduğunu anlama, hayat bilgisi, konuşma eğitimi, konuşma bozukluğu giderme, konuşmada ses eğitimi veriliyor. 
Haftalık 20 saat birebir eğitim veren tek okul olma özelliğini elinde bulunduran Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde bazı iş adamları ile Children in Need grubu, Gazimağusa Türk Marif Kolei, Doğu Akdeniz Doğa Koleji, Thursday Grubu  katkıları ile hazırlanmış atölyelerde öğrencilere grup eğitimleri de verilmekte. 

Atölyelerde verimli çalışmalar yapılıyor…
Mum atölyesi, boyama ve dikiş atölyesi, mutfak atölyesi ve seramik atölyesinde eğitim gören öğrenciler derste anlatılan konuları 3 boyutlu bir şekilde atölyede yaparak, yaşayarak öğrenme fırsatı buluyor. Bu eğitim sayesinde kendi ayakları üzerinde yaşayabilen bağımsız bir konuma gelmiş bireyler yetiştirilmekte. Aile bireylerinin olmaması halinde öğrenci kendi ihtiyaçlarını giderebilecek hale gelmekte. Bu kapsamda mutfak atölyesinde süt ısıtma, sandviç yapma, çorba pişirme, pizza, hamburger pişirme ve çay hazırlama gibi eğitimler verilmektedir.

Öz bakım ve beceri eğitimleri…
Mağusa Özel Eğitim Merkezinde verilen bir diğer eğitim öz bakım ve beceri. Bu eğitim kapsamında öğrenciler giyinme, soyunma, ayakkabı bağlama, beslenme, fermuar açma ve kapama, yemek yeme ve çatal, bıçak, kaşık kullanımı eğitimi almaktadır. Her gün düzenlenen 20 dakikalık beslenme programında ise öğrenciler eğitmenler eşliğinde ellerini yıkayarak yemeklerini alıyor, yemeklerini yedikten sonrada dişlerini fırçalıyorlar. 

Dış mekanlarda hayat tecrübesi…
Topluma uyum eğitiminde verildiği eğitim merkezinde öğrenciler haftada bir gün dış bir mekânda yemeğe götürülüyor. Öğrenciler kendi siparişlerini kendileri veriyor ve kendi hesaplarını kendileri ödüyorlar. Toplum içinde nasıl oturulup kalkınması gerektiğini, yüksek sesle konuşulmaması gerektiğini bu eğitimlerde öğreniyorlar.

Veliler için psikolojik destek…
Veliler için de eğitim programı ve psikolojik destek programı sunan Mağusa Özel Eğitim Merkezi; ayda 1 defa sinema kulübünde velilere özel eğitim videoları ve veliler ile öğrencilere çizgi film gösterimleri sunmaktadır. Geçtiğimiz eğitim yılında velilere ve öğretmenlere öğrencilere öğretilmek üzere cinsel eğitim verildi. Bu eğitimde çocuklara cinsel eğitimin nasıl verileceği öğretildi. Uluslar Arası Kıbrıs Üniversitesi özel eğitim bölümü ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Fizik Tedavi bölümü öğrencilerine staj imkânı sunan Mağusa Özel Eğitim Merkezi bölgedeki okullarda eğitim gören Özel eğitim öğrencileri nede hizmetler sunmakta.

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2015, 08:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473