banner564

Gönüllü dayanışma

Lefke İstiklal İlkokulu’nda; öğretmen, veli ve vatandaş yardımlaşmasıyla örnek çalışmalara imza atılıyor, başarılı öğrenciler yetişiyor

Gönüllü dayanışma
banner598
Mustafa ŞENAL 

Lefke İstiklal İlkokulu yıllardır, bölgedeki başarılı eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Okula bu yıl atanan deneyimli eğitimci Halil Çorba’nın müdürlüğünü yaptığı bu güzide eğitim kurumunun köklü bir tarihi geçmişi bulunuyor. Şu anda okulda 239 öğrenci eğitim görüyor. 14 dersliği bulunan Lefke İstiklal İlkokulu’nda 19 öğretmen görev yapıyor.
Lefke’de tüm imkansızlıklara rağmen eğitim ve öğretim faaliyetlerini en iyi şekilde yürütmeye gayret gösteren okul yöneticileri ve öğretmenleri, bölgeden yetişen başarılı öğrencilerin kendileri için en büyük mutluluk olduğunu belirtiyor.
Okulun gelişmesi için öğrenci velileri, vatandaşlar ve Lefke Avrupa Üniversitesi de (LAÜ) candan katkılarda bulunuyor.
İstiklal İlkokulu, Lefke’nin en gözde yerine kurulmuş, çok güzel manzaralı bir yerde. Yöneticiler, “Kışın biraz soğuk oluyor ama yerimiz bir okul için ideal. Burada huzur içinde eğitim veriyoruz” diyor.

Öğrenciler hayata da hazırlanıyor
Diyalog muhabirine konuşan okul yöneticileri, faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi, “Pazartesi günleri öğleden sonra kol faaliyetlerimiz var. Çok uzun yılar önce bu okulda ev idaresi dersi veriliyordu. Ev idaresi dersinde kız öğrenciler vardı.  Özellikle mutfakta yemek yapmayı öğreniyorlardı. Bu bizim için önem arz eden bir olaydı. Çünkü ilkokul bir hayat okuludur. Özelikle bu yıl çocukların mutfak eğitimi alabilmesi için Ev İdaresi dersini koyduk ve yaklaşık bir on beş bin liradan fazla para harcayarak okulumuza güzel bir mutfak yaptık. Pazartesi öğleden sonra yapılan derse 3. ve 4. sınıf kızlarımızdan yaklaşık 24 öğrenci devam ediyor.
Öğrencilerimiz, 4’erli 5’erli gruplar halinde öğretmenler nezaretinde ev idaresi eğitimi alıyorlar ve bu derste her hafta farklı yemek yapıyorlar. Yine nakış dikiş el işleri ve tarım dersimiz var. Bunun yanında spor eğitimimiz, satranç eğitimimiz, izcilik eğitimi, çocuklarımız için resim iş eğitimimiz var. Önemli olan çocuklarımıza pazartesi öğleden sonraları yapılan kol faaliyetlerinde bu gibi aktivitelerle hayatta karşılaşabilecekleri olaylar konusunda bilgilendirmek.” 

Okulda yapılan örnek çalışmalar
Lefke’nin konumu itibari ile bazı sıkıntıları olduğunu kabul eden ve benzer sorunların okulda da yaşandığını belirten okul Müdürü Halil Çorba, “Okulumuzun sıkıntıları tabii ki var. Okul idaresi olarak mevcut ihtiyaçlarımızı çözmeye gayret ediyoruz. Bu yıl atandığım bu okulda aciliyeti olan 3 farklı şeyi projeye koydum. Bunlardan bir tanesi eğitimle alakalı olan ev idaresi dersi için bir mutfağın yapılmasıydı. Okulun kendi öz kaynaklarıyla bunu yaptık. İkinci ve çok önemli başka konuda mevcut sınıflarımızda internet bağlantılı bilgisayar gösterimi yoktu. Bu bizim için çok önemli. Çünkü çağdaş eğitimi düşündüğümüz zaman internet üzerinden yapılan dersleri sınıftaki öğrenci ve öğretmenlerin takip etmesine olanak yoktu. Dolayısı ile 14 sınıfın 14’üne de bu sistemi yerleştirdik. Şu anda bütün sınıflarda bilgisayar, projeksiyon, internet ve ses sistemleri mevcut. Bütün öğretmen ve öğrenciler istedikleri an eğitim sitelerine bağlanıp dersleri için faydalanabiliyor. Ancak, bir okulun ve okul aile birliğinin kendi imkanları ile bu yükün altından kalkmasına imkan yoktu. Biz okul ve okul aile birliği olarak mutfağı üstlendik ve karşıladık. Bilgisayarların da bir kısmını karşıladık.  Bir kısmını da çevredeki vatandaşlardan ve duyarlı kurumlardan elde ettik” dedi. 

Eksikler için gönüllü yardım bekliyorlar
Lefke İstiklal İlkokulu’nda şu anda 8 sınıfta sıkıntı olduğunu aktaran Halil Çorba, bu sınıflardaki sorunların aşılması için Diyalog aracılığıyla tüm duyarlı vatandaşlara çağrı yaptı.
“Her şeyi devletten beklemenin imkânsız olduğunu da biliyoruz. Ama bu eğitim kurumunu ayakta tutmak adına 3. projemiz olan tuvaletlerin yenilenmesi ve sınıfların tamirini yapabilmek için yardıma ihtiyacımız olduğunu da dile getiriyorum. Bu konuda hem devletten hem de duyarlı vatandaşlardan yardım bekliyoruz” diyen Çorba eğitimdeki sıkıntıların gönül birliği içerisinde aşılacağına inanç belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2015, 09:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474