banner564

Hayat kurtarır

LAÜ Akademisyen Tabak, ilkyardımın önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu

Hayat kurtarır
banner598
   Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak, 13 Eylül Dünya İlkyardım Günü kapsamında, ilkyardımın önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
   Tabak, insan hayatını tehdit eden afet, felaket ve kazalarda can kaybını önlemek için alınması gereken önlemlere ve uygulamalara özellikle dikkat çekmek için 2001 yılından bu yana her yıl 100’ü aşkın ülkede Eylül ayının ikinci Cumartesi günü kutlanan İlkyardım Günü’nün oldukça önemli olduğuna değindi. Deprem ve trafik kazalarının yanı sıra küresel ısınmanın bir sonucu olarak sık sık yaşanan sel felaketlerinde can kaybının  giderek arttığını vurgulayan Tabak; “toplumun özellikle Koruma-Bildirme-Kurtarma gibi temel ilkyardım konularındaki bilgi ve bilinç düzeyi olaylara doğru ve etkili müdahaleyi hızlandırmakta, erken ölümleri önlemektedir” dedi.  
   Tabak ayrıca, “temel yaşam desteği (yapay solunum ve kalp masajı), yanıklar, organ kopmaları, boğulmalar, zehirlenmeler ve yaralanmalarda yapılması gereken ilk müdahalelerin toplumun her kesimine İlkyardım Eğitimcileri tarafından öğretilmesi hayat kurtarma yolunda en önemli, en değerli uygulamadır” diyerek hertürlü kazada ölümlerin ve sakatlıkların yaklaşık %50’si doğru ilkyardım yapılmadığı için ilk 30 dakika içinde oluştuğunu belirtti ve bu vahim durumları ancak bilinçli ilkyardım uygulamaları ile düzeltebileceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 08:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473