banner564

Siirt’te düzenlendi

YDÜ İlahiyat Fakültesi, Uluslarası Eş'ari ve Eşarilik Sempozyumu’nda temsil edildi

Siirt’te düzenlendi
banner598
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri Siirt'te düzenlenen "Uluslarası Eş'ari ve Eş'arilik" Sempozyumuna katıldı.
YDÜ’den yapılan açıklamada,Dünyanın değişik ülkelerinden pek çok akademisyen in katıldığı sempozyumda Eş'ari ve Eş'arilik birçok yönü ile tartışıldı.  Sempozyuma Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim ÇAPAK, öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez ve Doç. Dr. Mehmet Ümit katıldılar. 
Prof. Çapak, "Eş'ari Gelenekte Mantık" isimli bir bildiri sundu. Prof. Dr. Çapak sunduğu bildirisinde Eş'ari'nin Mantık ilminin özellikle tanım, önerme ve kıyas konularına dair görüşlerini aktararak bunlara örnekler verdi. Ayrıca, Eş'ari Gelenek içerisinde yetişen en önemli alimlerden olan Gazali, F. Razi ve Seyfeddin el-Amidi'nin mantıkla ilgili temel görüşlerine dikkat çekti. İslam dünyasında mantık ilminin Eş'ari geleneği oluşturan kelamcılar üzerinden geliştiğini belirten Çapak, Gazali'nin "Mantık bilmeyen kimsenin ilmine güvenilmez" ifadesini hatırlatarak mantık ile İslami ilimler arasındaki ilişki üzerinde durdu.

Söylemez oturum başkanlığı yaptı
Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez ise  sempozyumda Oturum Başkanlığı yaparak, kelam ilminin işlevselliğine dair bazı  değerlendirmeler yaptı. Sempozyuma katılan Doç. Dr. Mehmet Ümit ise "Yemen'de Eş'arilik" başlıklı bir bildiri sundu. Bu çerçevede öncelikle Yemen'e fıkhi mezheplerin giriş ve yayılma sürecini daha sonra da Eş'ariliğin Yemen'e girişi, yayılma süreci ve fıkhi mezheplerle ilişkisini ele aldı.

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2014, 08:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473