banner564

Ekonomi mafiş

Seçimler geride kaldı kalmasına ama hala daha ilginç sonuçları yeni yeni görebiliyoruz. Örneğin bu seçimlerde 100 sayfalık bir kitapçık hazırlayan ve yol haritasına birinci öncelik olarak Ekonomiyi koyan CTP’de seçilen 12 milletvekilinden hiç biri ekonomist değil!
Tufan Erhürman, seçimlerden günler önce toplumun değişik sektörlerinde kendi alanında uzman olan isimlerden bilgiler almış, her alanda yapılması gerekenler konusunda politikalar oluşturmuştu.
Örneğin Turizm alanında büyük deneyim sahibi kişilerle görüşülmüş, onların sektöre ilişkin beklenti ve tavsiyelerini içeren ekonomik raporlar hazırlanmış.
Her sektörü baz alarak hazırlanan bu raporlar doğrultusunda partinin seçim manifestosu hazırlanmış ve 100 sayfayı aşkın bir kitapçıkta bir sorunlar ve çözüm önerileri sıralanmıştı.
Anlaşılan ya CTP bu hazırladığı manifestoyu halka anlatamadı, ya da halk hazırlanan bu manifestoya güvenmedi. Çünkü seçim sonuçlarına bakıldığında CTP yarı yarıya oy kaybetti.
CTP’de sadece oylar yarı yarıya azalmadı. Bugün 4’lü koalisyon modelinde hükümeti yönetmeye hazırlanan CTP’de ekonomiden anlayan isim sayısında da ciddi bir düşüş yaşandı. Eski Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün de liste dışında kalması ile CTP’de ekonomiden anlayan milletvekili sayısında şok bir düşüş yaşandı.
Hali hazırda CTP’den milletvekilliğini kazanan Özdil Nami, Teberrüken Uluçay ve Fikri Toros İşletme mezunu. Özdil Bey uzun zamandır Kıbrıs Konusu ile meşgul. Toros, ilk kez vekil oldu ve özel sektörden yeni geldi. Sadece mecliste bütçe komisyonunda görev alan Uluçay’ın bütçe deneyimi var. 
Kısacası ülkede ekonomik kalkınmayı vadeden, bu yönde seçim manifestosu hazırlayan ve şimdilerde Başbakan olması beklenen Tufan Erhürman’ın vekil olarak ekonomist bir uzmanı olmasa da devleti ve ekonomiyi şaha kaldırmaya kararlı. 

Çetele
Seçim çetelelerinin bir sayfasını sandıklarda gözetmeni olan siyasi partiler alır, bu çeteleyi de parti seçim kurullarına teslim eder. Geride bıraktığımız seçimlerde de sandıklarda seçim görevlileri ve sandık gözetmenleri eşliğinde doldurulan Seçim Çetelelerinin bazılarını dün UBP Lefkoşa İlçe Başkanı Sadık Gardiyanoğlu ile inceleme şansımız oldu.
İncelediğimiz 40-50 çetele listesinde ya rakamlar birbirini tutmadı ya da başka başka şeyler gördük. Örneğin oy kullanan sayısı 280 kişi olarak gösteriliyor. Geçerli oy 170 geçersiz oy 30 deniliyor. 170 rakamını 30 ile topladığınızda 200 ediyor. Ee nerede geriye kalan 80 oy?
Bunun gibi örnekler var. Burada YSK’yı elbette tek başına suçlu ilan etmek insafsızlık olur. Burada esas sorumlu vatandaşın oyuna sahip çıkamayan partilerdir. Zira birçok partinin sandıklarda görevlisi yoktu. UBP gibi seçimlerde kampanya olarak başarılı olduğunu iddia eden bir partinin tüm listeleri gireceği bir sistem yoktu.
Girne’de UBP 5. Milletvekilliğini 40 oyla kaybetti. Salı gününe kadar YDP’nin gözüken vekil bir anda DP’ye geçti Girne’de. Girne’de DP adına seçimi kazanan Doktorumuz ile Anıl Kaya kardeşimiz arasında 47 tercih farkı vardı. 
Kısacası bir oy bile bu seçimlerin kaderini değiştirebilecek iken gördüğümüz manzara beni ziyadesi ile rahatsız etti.

PM toplanıyor
Seçim sonrası UBP PM ilk kez yarın toplanacak. Seçim sonuçları ve hükümet senaryolarının değerlendirileceği UBP PM’de hükümet kurma ve pazarlık konusunda Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’e yetki verilmesi bekleniyor. 
Seçim sonrasında oluşan aritmetik sonrası nasıl bir hükümet formülünün ortaya çıkacağı da toplanacak olan UBP’nin PM’sinde uzunca tartışılacak gibi. Kısacası yarın gözler yeniden UBP’de olacak. 

MESAJLAR
Erhan ARIKLI: Gazimağusa’da seçim mazbatasını almaya kalabalık bir grupla giderek adeta oradaki vekillere gözdağı verdiniz. Hiç kimse sizin gibi kalabalık bir grupla gitmedi YSK’ya. 
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Dün çok özel bir grupla Lefkoşa’da ki bir mekanda yemek yediniz ve size destek veren bu ekibe teşekkür ettiniz. Bu arada geçen gece de aile boyu yemekteydiniz, afiyetler… 
Olgun AMCAOĞLU: Başbakanlıktaki makam odanızı toparlamışsınız ve kişisel eşyalarınızı almışsınız. Personel ile de vedalaştınız mı? Kısa bir süre olsa da epey alışmışlardı size. 
Kenan AKIN: Türkiye ve bölge son 44 yılın en kurak sezonunu geçirirken biz en azından içme suyu problemi yaşamayacağız. Hani şu Türkiye’den su getirilmesine karşı gelenler vardı ya nerede onlar sahi. 
Ahmet YÖNLÜER: YDP’den Lefkoşa’da ilk sırayı alamayınca aday olmaktan vazgeçtiniz ama gördüğünüz gibi YDP Lefkoşa’da milletvekili çıkarabildi. Acaba ayağınıza gelen fırsatı mı teptiniz? 
Erkut ŞAHALİ: Olası 4’lü hükümet formülünde adınız yeniden tarım bakanı olarak geçiyor. Kuraklığın yoğun yaşandığı bu yıl en zor bakanlıklardan bir tanesi tarım bakanlığı olacak gibi. 
Asım AKANSOY: Gelecek haftaya kadar televizyon programlarına çıkmama kararı almışsınız. Hayırdır ne oldu da televizyon programlarından uzak duruyorsunuz? Oysa seçimden önce bol bol çıkıyordunuz. 
Oğuz CEYDA: Kuraklığın etkili olduğu ülkemizde tarlalar ne durumda? Bir dostumuz Güney’deki ekinlerin diz boyuna geldiğini söylüyor. Bizde ekinlerde son durum ne? 
Candan AVUNDUK: Dün Polis Genel Müdürünü ziyarete gittiniz. Anlaşılan başkan olduktan sonra sessiz sedasız ziyaretlere başladınız. Kabine belli olduktan sonra her halde yeni kabine üyelerine de gidersiniz artık. 
Sadık GARDİYANOĞLU: Seçim yorgunluğu sizi hasta etmiş ve gribal bir enfeksiyon geçiriyormuşsunuz. Birkaç gün dinlenebilirseniz bunu da atlatırsınız. 
Meriç ERÜLKÜ: Ocak ayının ortasında siz belli ki kışı yaşamıyorsunuz. Zira yazlık gömlekle dolaşmaya devam ediyorsunuz. Aman dikkat edin de üşütmeyin, zira bir çok kişi gribal enfeksiyon geçiriyor. 
Sami OSMANLI: Fıtık ameliyatı olmuşsunuz, çok geçmiş olsun. Gerçi sizin fıtık olduğunuzu duyan birçok kişi dün gün boyunca bunu espri konusu yapsa da yine de çok ama çok geçmiş olsun size. 
Nejdet KIRGIN: Seçimlerin bitmesi ile birlikte sizde yerel seçimler öncesi Başkent Lefkoşa’da bazı önemli isimlere ziyaretler başlatmışsınız. Anlaşılan bu konuda ısrarcı olacaksınız. 
Dilek Yavuz YANIK: Yakında sizde emekli olmaya hazırlanıyormuşsunuz. Bu arada dün sizin Cumhurbaşkanlığının sosyal medya hesaplarında engellendiğinizi yazmıştık, o kişi siz değil size yorum yazan bir başkasıydı, ufak bir karışıklık oldu. 

POLEMİX
 “2018 yılı erken genel seçimindeki başarısızlığın nedeninin araştırılması gerekirken, bir günah keçisinin bulunması tercih edildi. Şahsım hedef gösterilerek, bu başarısızlık unutturulmaya çalışıldı. Bu durumu anlayabiliyorum. Ama bu gibi çabalar, Demokrat Parti’ye hiç bir zaman yarar getirmez, getirmemiştir de…”
Hüseyin Avkıran Alanlı
YORUM EKLE

banner608

banner473