banner564

‘Aksi halde çözüm olmaz’

Rum Müzakereci Mavroyannis “Türkiye, Kıbrıslı Türklerin 17 milyar Euro’luk borcunu silmelidir” dedi

‘Aksi halde çözüm olmaz’
banner598
 Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs Türk toplumunu Türkiye’ye fiilen entegre etmeye çalıştığını” iddia etti. Mavroyannis “Bugün bizim için en önemli şey, Kıbrıs Türk toplumunun fiili entegrasyonu mantığını, Kıbrıslı Türkleri yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın parçası yaparak göğüslemektir. Kıbrıs sorununun çözüm anahtarı Türkiye’dedir. Türkiye Kıbrıs Türk toplumunun 17 milyar Euro’ya ulaşan borcunu silmezse, çözüm başarılamaz, sürdürülebilir olamaz” dedi.
    Alithia “Erdoğan Kıbrıs Türk Toplumunu Fiilen Entegre Etmek İstiyor” başlıklı haberinde Mavroyannis’in, “Stelios Philantropic Foundation”ın iki toplumlu kafesinde Kıbrıslı Türk ve Rumların bu yıl içerisinde ikincisi gerçekleşen buluşmasına baş konuşmacı olarak katılıp müzakerelerindeki son gelişmelerle ilgili bilgi verdiğini yazdı.
   Habere göre “Bugün, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için daha önce hiç olmadığı kadar iyi bir fırsat var. Bu fırsatı kullanmalı ve bu yönde elimizden geleni yapmalıyız” diyen Mavroyannis, katılımcılara    “Bu fırsat tektir ve bu fırsat penceresi sonsuza dek açık kalmayacak” uyarısında bulundu.
   Mavroyannis iki lider arasında güven ortamı bulunduğunu, ortak bir gelecekle ilgili ortak vizyonlarını ele aldıkları son liderler görüşmesinin de oldukça ilgi çekici geçtiğini söyledi. 
    “Çağdaş bir Avrupa toplumu ve iki bölgeli iki toplumlu, BM’nin ilgili kararlarında tarif edildiği şekliyle, Avrupa ilke ve değerlerine uyumlaştırılacak siyasi eşitliği olan federasyon çerçevesinde tam işlevsel bir cumhuriyet kurmaya çalışıyoruz” diyen Mavroyannis, şöyle devam etti:
  “Bu ortak geleceği kurabilmemiz için bir çözüme ihtiyacımız var. Müzakerelerde önemli ilerleme sağladık ancak bütün meseleleri ve hatta tek başlığı bile kapsamlı şekilde göğüslediğimizi söyleyebilecek durumda değiliz.”
   Fileleftheros da “Söz Siyasi Liderlerde” başlıklı haberinde Mavroyannis’in aynı etkinlikte  şunları da söylediğini aktardı.
“Müzakereciler müzakere prosedüründeki rollerini az ya da çok tamamladı. Müzakere yavaş yavaş siyasileşiyor. Hepimiz biliyoruz ki bir çözüm olabilmesi için liderler tarafından siyasi karar alınması lazım. Bunun, benim ayrılacağım Mayıs sonundan önce olacağından emin değilim.”

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2016, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473