banner564

Cari açık daraldı

Zeybekci: Yeni ekonomik düzende belirleyici olmayı hedefliyoruz

Cari açık daraldı
banner598
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin yaşadığı bütün problemler ve yaratılmaya çalışılan karışıklıkların altında yatan sebep, Türkiye'nin geçmişten gelen alışkanlıklarla tatlı faizin paylaşımı veya ülkemizin enerjideki stratejik öneminin üzerinde dönen kavgalardır" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Zeybekci, 21. yüzyılın başında bulunulan bugünlerde küresel ticaretin ve dünyanın yeniden yapılandığını, bu dönemde Türkiye'nin özel sektör ve hükümetin bu haritaların planlayıcılarından ve çizenlerinden biri olmayı amaçladığını kaydetti. 
Bakan Zeybekci, bazı yönetimlerin önlerindeki sorunlarla baş etmek yerine yeni sorunlar ortaya çıkardığını ve Türkiye'nin maalesef 1990'lı yıllarda bu tarz yönetim anlayışlarından çok çektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Türkiye hükümetlerimizle birlikte sorun çözen yönetim anlayışıyla tanıştı. Siyasi düzlemde vesayet ve çetelerle, ekonomik düzlemde enflasyon, mali disiplin, istikrar gibi sorunlarla boğuştuk. Ülkemiz bu sorunları geride bıraktı ve bırakmaya devam ediyor. Türkiye son 12 yıldan beri ortalama yüzde 5 büyümeyi başaran ülkelerden biridir. Global krizden sonra eski halinden bile daha iyi duruma geldi. Türkiye 2014 yılında ihracata dayalı büyümenin en başarılı örneklerinden birini verdi."
Cari açıkta ise beklentinin çok üzerinde iyileşme olduğunu anlatan Zeybekci, "Türkiye 10 aylık dönemde cari açığını geçen yıla göre yüzde 37 daraltmayı başardı. Cari açıktaki daralmanın içine bakıldığında Türkiye 10 ayda 19,3 milyar dolar cari açığında iyileşme sağladı. Bunun 12,5 milyar dolar doğrudan net ihracat artışından kaynaklandı" diye konuştu. 
Zeybekci, Türkiye'nin cari açığını daraltmayı büyüyerek de başardığını aktararak, cari açıktaki daralmanın yatırım ve ara malları ithalatında daralmaya gitmeden, ithal etmediğinde bir şey kaybetmeyeceği bazı ürünlerin ithalatındaki azalma ile başardığını dile getirdi. 

“Dünyada belirleyici olmayı hedefliyoruz"
Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 2002 yılında topladığı vergi gelirlerinin yüzde 85'i faiz harcamalarına giderken 2013 sonu itibarıyla yüzde 15'inin faiz harcamalarına gittiğini belirterek, "Bunu bile kabul edilebilir bulmuyoruz. Türkiye'nin yaşadığı bütün problemler ve yaratılmaya çalışılan karışıklıkların altında yatan sebep, Türkiye'nin geçmişten gelen alışkanlıklarla tatlı faizin paylaşımı veya ülkemizin enerjideki stratejik öneminin üzerinde dönen kavgalardır" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2014, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473