banner564

Ciddi kaynak ayrıldı

Balıkçılık sektörünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor, teşvik primleri veriliyor

Ciddi kaynak ayrıldı
banner598
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Dairesi, balıkçılık sektörünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar ve teşviklerin sürdüğünü belirterek, 2015 yılı içerisinde 141 balıkçıya toplam 277 bin 895 TL ödeme yapıldığını, bu yıl içinde ise şimdiye kadar başvuru yapan 40 balıkçıya teşvik ödemelerinin yapılacağını bildirdi.
Hayvancılık Dairesi, balıkçı barınaklarının iyileştirilmesi için de ciddi bir kaynak ayrıldığını ifade ederek, Yeni Erenköy Balıkçı Barınağı, Boğaz Balıkçı Barınağı ve Kaplıca Balıkçı Barınağı düzenleme ve tadilat projelerinin sürdüğünü, projelere şimdiye dek 222 bin 354 TL’lik ödeme yapıldığını kaydetti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı, “KKTC Balıkçılar Birliği Başkanının; balıkçılığa hiçbir destek verilmediği ve malzeme yardımı yapılmadığına” yönelik açıklamalarına yanıt amaçlı yazılı bir açıklama yaptı.
Vudalı, açıklamasında, bakanlığın balıkçılık sektörüne verdiği destek miktarlarını açıkladı.
Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı, 2015 yılı içerisinde balıkçılık sektörü için 277 Bin TL’lik teşvik primi ödendiğini belirterek, UBP-DP hükümetin “ilk 100 günü” içerisinde balıkçı barınakları için yaptığı harcamanın ise 222 Bin TL’nin üzerinde olduğunu vurguladı.

Teşvikler nasıl uygulanıyor?
Vudalı, şöyle devam etti:
“Bu çerçevede 2015 yılı içerisinde 141 balıkçıya toplam 277.895.71 TL ödeme yapılırken, 2016 yılı içinse elimizde 40 başvuru bulunuyor ve buna yönelik ödemeler gerçekleştirilecek.”
Vudalı, balıkçılara yönelik teşvik primi uygulamasıyla ilgili de detaylı bilgi verdi.
Vudalı, kayıtlı ve aktif balıkçı gemisi başına uygulanmak ve 3 bin TL’yi aşmamak üzere mesleki balıkçılara; “18 mm eşdeğer veya daha büyük göz açıklığına sahip iplik ağlar ile 42 mm’ye eşdeğer veya daha büyük göz açıklığına sahip misinadan mamul balık ağı ve bunlar için gerekli her türlü donanım malzemesi ile baragadi veya bunlar için gerekli her türlü donanım malzemesine ilişkin ithalat dahil kişisel alımlar için KDV hariç fatura bedelinin %50’si oranında teşvik” verildiğini belirtti.
Vudalı, bunun yanında balıkçılara telsiz alımlarında 5 Watt çıkışı olması durumunda 200 TL, 25 Watt çıkışı olması durumunda 450 TL olmak üzere teşvik primi verildiğini kaydetti.
İhtiyaçların balıkçılık kooperatifinden temin edilmesi durumunda, ağ ve baragadi alımları için teşvik primi oranının yüzde 65 olarak uygulandığını ifade eden Vudalı, ışıklı şamandıra alımlarında KDV hariç fatura bedelinin yüzde100’ü oranında teşvik verildiğini anlattı.


Balon balıkları için adet başına 2 TL
Hayvancılık Dairesi Müdürü Vudalı, Balon balıklarının balıkçılık malzemelerine verdiği zararlara karşılık 2016 yılında düzenlenecek sportif yarışmalar dahil avcılığı yapılan balon balıklarını Hayvancılık Dairesi’ne teslim eden izinli mesleki balıkçılara 2 TL adet başına destekleme ödemesi yapılacağını da kaydetti.

Kaçak balıkçılıkla mücadele sürüyor
Vudalı, ayrıca “kaçak balıkçılığın önlenmesi kapsamında Sahil Güvenlik ekiplerinin yetersiz kaldığı” yönündeki eleştirileri de yanıtlayarak, tüm ihbarların Sahil Güvenlik tarafından değerlendirildiğini ve gerekli işlemlerin daire tarafından yapıldığını vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2016, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474