banner564

Dev proje hayat buldu

Su, 74 yerleşim birimine ulaştı 28 belediyenin tümü abonelik sözleşmesi imzaladı

Dev proje hayat buldu
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI
Türkiye’den KKTC’ye deniz altından borularla taşınan su, 28 belediyenin 24’üne ve bu belediye sınırları içindeki 74 yerleşim birimine ulaştı.
“KKTC Su Temin Projesi” birinci yılını doldururken, 28 belediyeden tümü abonelik sözleşmesi imzaladı. Ancak su henüz tüm bölgelere verilmedi. Tatlısu’ya yakında su verilmesi için çalışmalar sürerken, Lefke, Dikmen ve Akıncılar Belediyelerine de suyun ulaşması için ek proje hazırlanıyor.
17 Ekim 2015’te önce Anamur’da, ardından Çamlıbel’de düzenlenen törenlerle hayat bulan proje, dünyada askılı sistem üzerinde boruyla deniz geçilerek su aktarılan ilk proje olma özelliğini taşıyor.
KKTC Su Temin Projesi’yle, kuraklık nedeniyle yıllardır içme ve sulama suyu sıkıntısı çeken KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanması öngörülüyor.
Uzun tartışmaların ardından tüm belediyeler suyu, belediye sınırlarında yaşayanlara ulaştırmak için abonelik sözleşmesi imzalarken, suyun fiyatı ise belediye meclislerince onaylanan tüzüklerle belirlendi.
Türkiye’den gelen su, 1 Ekim 2015’ten itibaren kapasitesi 26 milyon 500 bin metreküp olan Geçitköy Barajı’na pompalanmaya başlanmıştı. Barajın doluluk seviyesi şu anda yüzde 75 civarında.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2016, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474