banner564

Dövizden uzak durun

Atun, yabancı para cinsinden borçlanma alışkanlığının devam ettiğini, bunun da ekonomi için risk olduğunu belirtti

Dövizden uzak durun
banner598
Uluslararası Final Üniversitesi  (UFÜ) Ekonomi Konferansları devam ediyor.
UFÜ’nün Türkiye Ekonomi Kurumu’nun  “Belirsizlik Altında Ekonomik Kararlar ve Politikalar: Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomileri” başlığıyla gerçekleştirilen,  19. Ulusal İktisat Sempozyumu’na ev sahipliği yaptığı konferansta, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, “2010-2012 Ekonomik Programının sağladığı  Değişim ve Dönüşüm  Sürecinin KKTC ekonomisi  üzerine etkilerinin değerlendirilmesi:2007-2017 dönemi” konulu bir sunum yaptı.
Bakan Atun konuşmasında, ülkede, yabancı para cinsinden borçlanma alışkanlığının devam ettiğini, bunun da ekonomi için risk  olduğunu belirterek, bu konuda bir çare üretmek için çalışma yapıldığını ifade etti.
Türkiye’de üretilen hammadde ve mamüllerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de TL olarak ithal edileceğini söyleyen Bakan Atun, 2018 yılında bütçenin artıya geçeceği görüşünü de aktardı.
Sunumunda, ayrıntılı bilgiler aktaran Bakan Atun, 2004-2009 döneminde, kamu bütçesinin,  katı giderlerinin  artışının  gelir  artışının iki katına yaklaştığını, ekonomide küçülme olduğunu ve işsizliğin, en üst seviyeye çıktığını anlattı. Atun, 2010 -2012  ekonomik programıyla yapılan  mali disipline ilişkin düzenlemeler  ve   reel sektörün   gelişimiyle  özel sektörün rekabet gücünün arttırılmasına  yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Ülkede mevduatların krediye dönüşüm oranında, bu yıl yüzde 3’lük gerileme olduğunu  anımsatan Atun, bunun ekonomi için  makro riskler içeren bir konu olduğunu söyledi.

“2018 yılında bütçe fazlası olacak”
2018 yılında bütçe fazlası olacağını anlatan Atun “Bütçe fazlası vermek 2016 yılı için hedeflenmişti ancak, 2018 yılına nasip oldu. 2018 yılına, 80 milyon TL iç kaynaktan, 160 milyon TL TC Kaynaklarını kullanarak,  toplam 240 milyon Türk Lirası  artık ile KKTC  devleti tarihinde ilk kez, başlayacaktır. Bu bir sorumluluktur .Bu sorumluluğu her yönetenin ortaya koymabilmesi, gelecek nesillerin refahı,  geçmişin hatalarının gelecek nesillere ödetilmemesi adına şarttır”diye konuştu.
Bakan Atun, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz kaynaklarıyla ilgili olarak, Mağusa körfezinde, aramalara başlanacağını  da dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2017, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474