banner564

Ekonomi büyüyor

“Bu yılın ilk 7 ayında bütçe 242 milyon TL fazla verdi” diyen Bakan Atun, ülkede istikrarın sağlandığını söyledi

Ekonomi büyüyor
banner598
Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, uyguladıkları büyüme stratejileriyle ülkede gözle görülür refah artışı ve istikrar sağlandığını; ülkenin 7 yıldır kesintisiz büyüdüğünü, bütçe açıklarının kapandığını ve bu yılın ilk 7 ayında da 242 milyon TL bütçe fazlası verildiğini söyledi.
KKTC Kalkınma Bankası’nın, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı himayesinde, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi katkılarıyla düzenlediği “Bölgesel Kalkınma ve Kümelenme Zirvesi” başladı.
Golden Tulip Otel’de yer alan zirve kapsamında kümelenme konulu sunumlar yapıldı. İlgili paydaşların katılımıyla, kümelenme konusunda yol haritası çıkarmak üzere çalıştay gerçekleştirildi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ve Kalkınma Bankası Müdürü Ercan İbrahimoğlu’nun açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği etkinlikte, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Seyit Mehmet Apak ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da hazır bulundu.

İbrahimoğlu: Strateji raporu hazırlandı
Ercan İbrahimoğlu konuşmasında Kalkınma Bankası’nın icraatlarından bahsetti.
İbrahimoğlu, kümelenme faaliyetleri kapsamında ilgili paydaşların katkılarıyla Sanayi Strateji Raporu hazırlandığını ifade etti.
Kalkınma Bankası’nın kümelenme faaliyetlerine teknik ve finansal destek sağlamayı hedeflediğini kaydeden İbrahimoğlu, panelin ardından gerçekleştirilecek çalıştaydan çıkan sonuçların yol haritası çıkarmakta yardımcı olacağını anlattı.

Atun: Kalkınma için altyapı hazır olmalı
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun etkinlikte yaptığı konuşmada, kalkınmanın sağlanabilmesi için ülke altyapısının hazır ve kalkınmaya müsait olması gerektiğine işaret etti.
Sadece elle tutulur gözle görülür altyapının değil, makro ekonomik altyapının da hazır ve rasyonel halde olmasının önemine işaret eden Atun şöyle devam etti:
 “Ülkemiz rasyonelleşme sürecine 2000-2002 döneminde girmiş ancak 2004-2006 dönemi sağlanan yüksek büyüme performansı, hükümetler için aldatıcı olmuş ve reform ihtiyacı görmezlikten gelinmiştir. 
Ekonomimizin kronik sorunların kök nedeninde, kamu maliyesinin yapısal sorunları yatmaktaydı. Yönetilemeyen yüksek bütçe açıkları sonucunda ekonomimiz 2007-2009 döneminde yatırımlarda düşüş, yeni vergiler, vergi artışları, pahalılık, işsizlik ve yatırım iştahının azalması gibi önemli sorunlar yaşadı. Ekonomimiz 2007-2009 yıllarında yüksek oranlı ekonomik küçülme yaşadı.”

“KKTC 7 yıldır kesintisiz büyüyor”
“Uyguladığımız büyüme stratejileri ülkemizde gözle görülür refah artışı gelmiş ve istikrar sağlanmıştır” diyen Atun “2010-12 yılında uygulamaya aldığımız istikrar programıyla birlikte, 2010-2017 döneminde KKTC 7 yıldır kesintisiz büyümektedir. Bu süreçte, bütçe disiplini sağlanarak bütçe açıkları yönetilebilir hale gelmiştir” dedi.

“7 ayda 242 milyon TL bütçe fazlası”

2017’nin ilk 7 ayında 242 milyon TL bütçe fazlası verildiğine işaret eden Atun, bunun 84 milyon TL’sinin Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından, 171,8 milyon TL’sinin ise yerel gelir fazlasından sağlandığını belirtti.
Bütçe gelirlerinde, Türkiye Cumhuriyeti kaynakları hariç yüzde 19,2 artış olduğunu belirten Atun, KKTC devletinin cari borcunun tarihte ilk kez kapanarak yerini cari fazlaya bıraktığını kaydetti. 
 “Makro ve mikro ekonomi alanında da önemli işlerimiz var” diyen Atun, “Çok değer verdiğimizi kümelenme ile üretim kapasitemizi artırma ve kültürel zenginliğimiz altında saklı duran potansiyelimizi açığa çıkaracağız” şeklinde konuştu. 
Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, zirvenin sonunda gerçekleştirilecek çalıştaydan çıkacak sonucun, bakanlığının resmi kalkınma ve kümelenme politikalarının şekillenmesine katkı koyacağını da sözlerine ekledi. Konuşmalarına ardından zirveye katkıda bulunanlara plaket takdim edildi. 

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2017, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474