banner564

En çok su tartışıldı

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi, 150 bin TL’lik artışla 76 Milyon 577 bin 580 TL olarak oy çokluğu ile onaylandı

En çok su tartışıldı
banner598
CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığında toplanan komitede, bakanlık bütçesi görüşülürken Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ile bürokratları da hazır bulundu.
Görüşmede ilk sözü UBP Milletvekili Ersin Tatar aldı. Su projesi ile ilgili temaslar yapıldığına dikkat çeken Tatar, bu projenin hayat bulması için çalışan gelmiş geçmiş tüm bakanlara teşekkür ederek, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dinçyürk’in de bu konu hakkında bilgi vermesini istedi.

Özgür: Su kamu malı 
CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür de, Türkiye’den gelecek suyun önemine dikkat çekerek, dünyada ilk kez gerçekleşen bu projenin hedef projesi olmasından dolayı da, yapılacak çalışmalarla adanın öneminin artacağını belirtti.
Tüm dünyanın bu suyun ulaşacağı hedef ülkeyi bildiğini fakat önemli olanın, bu kaynağın etkin kullanılabilerek dünyaya örnek olabilmesi olduğunu dile getiren Özgür, parti olarak bu projeye önem verdiklerini ve yeni uygulamaların gündeme gelmesi konusunda hassas olduklarını kaydetti.

Arabacıoğlu: Kaynaklar daha etkin kullanılmalı
DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, ülkeye gelecek suyun etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. Kaynakların da etkin kullanılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Arabacıoğlu, santrallere mazot alımıyla ilgili yapılan çalışmanın ne zaman hayata geçeceğini sordu.
Arabacıoğlu, geleceğe bırakılacak en büyük mirasın da çevre olduğunu kaydetti.

Gürçağ: Atıklar yangınlara sebep oluyor
UBP Milletvekili İzlem Gürçağ da, gerek ana caddelerde gerek ara sokaklarda atıklara rastlandığını dile getirerek, ormanlardaki atıkların da yangınlara sebebiyet verebileceğini kaydetti.

Akansoy: Suyu KKTC’deki kurumlar yönetecek
CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, Çevre Bakanı’ndan, çevre ve ekoloji konusunda çok ciddi atılımlar beklediğini dile getirerek, çevre konusunun siyasetin arkasında olmaması gerektiğini ve atılacak adımların da destekçisi olacaklarını kaydetti. Siyasi partilerin çevre konusuyla ilgili mutlak uzlaşma içerisinde bulunmaları gerektiğini belirten Akansoy, gelecek olan suyla ilgili sorunun çözüldüğünü gördüğünü, suyun dağıtımının KKTC’deki ilgili kurumlar tarafından yönetileceğini de anladığını belirtti.

Dinçyürek : Suyun yönetimi ve dağıtımı çok önemli
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de, bütçeye katılıp görüşlerini payaşan tüm milletvekillerine teşekkür ederek, Türkiye’den KKTC’ye getirilecek su konusunda “son viraja” girdiklerini kaydetti. 
Türkiye’deki kara, deniz geçişi ve KKTC’deki kara işlerinin tamamlanmak üzere olduğunu, Kıbrıs etrafındaki doğal kaynaklar konusunda gelişmelerin yaşandığını, tüm bunlarla ilgili gerekli görüşmeleri sürdürdüklerini ifade eden Dinçyürek, Türkiye’den gelecek su konusunda devam eden çalışmaları anlattı, bilgi verdi.  

“Çalışma 60 günde tamamlanacak”
Dinçyürek, 80 kilometrelik deniz hattının 23 kilometrelik ve en sıkıntılı bölgesinin yerleştirilmesinin tamamlandığını, hava muhalefetinden dolayı çalışmaların yavaşladığını, ancak geri kalan 57 kilometrelik çalışmanın tamamlanması için 60 iş gününe daha ihtiyaç duyulduğunu, bu suyun KKTC’ye geleceğini kaydetti.  Suyun gelişinin ardından önemli olanın suyun dağıtımı, yönetimi olduğunu, bu konuda yasal düzenleme ile tüzük çalışmalarını başlatacaklarını, eksik oldukları bilgi, ekipman veya personel eğitimi ihtiyaçlarını Türkiye ile işbirliğinde yapacaklarını ifade eden Dinçyürek, Türkiye’den gelecek su yanında ülke kaynakları ve denizden arıtılan her damla suyun önemli olduğu bilinciyle hareket ettiklerini söyledi. 

Oy çokluğuyla onaylandı
Dinçyürek’in konuşmasının ardından komiteye yapılan bütçe artışı önerisi okundu ve 150 bin TL’lik artış oy çokluğu ile onaylandı. Bunun ardından Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bütçesi 150 bin TL’lik artışla 76 Milyon 577 bin 580 TL olarak oyçokluğu ile onayladı. 

Çalışma bakanlığı bütçesi de onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 154 milyon 447 bin 480 TL olarak öngörülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesini 70 bin TL artışla 154 milyon 517 bin 480 TL olarak oy çokluğu ile onayladı. 
CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığındaki bütçe görüşmesine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ile bakanlığa bağlı daire müdürleri ile bakanlık yetkilileri de katıldı. 

Polise 198 milyon...
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 198 milyon 393 bin 470 TL olarak öngörülen Polis Genel Müdürlüğü bütçesini oy birliği ile kabul etti. 

UBP Lefkoşa Milletvekili, komite başkan vekili Ersin Tatar başkanlığındaki bütçe görüşmesine, Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler de katıldı.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2014, 06:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473