banner564

Gelirler artırılacak

2016’da turizmde istenilen noktaya ulaşılamadığını belirten Bakan Ataoğlu, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede tanıtım faaliyetlerini hızlandıracaklarını söyledi

Gelirler artırılacak
banner598
Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun ve Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Savaşan katıldıkları televizyon programında ülke turizmini değerlendirdi.
Bakan Ataoğlu, KKTC turizminde gelirlerin son dönemlere göre düştüğünü, bunun da Türkiye’den gelen turist sayısının yetersiz olduğunu vurguladı. Ataoğlu, kısa süre içerisinde turizmdeki gelirleri artırmak için çeşitli uygulamaları hayata geçireceklerinin altını çizdi. (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, hükümetin turizme ayırdığı fonun sadece 3’te 1’lik kısmını aktardığını belirtti. Tolun, bu bedelin tümünün turizm sektörüne aktarılması halinde turizm gelirlerinin artacağına değindi. Kıbrıs Türk Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan da, eğitim turizminde yakalanan başarının aynı yöntemle sağlık turizminde de yakalanabileceğini belirtti.

Türkiye’den gelen turist yetersiz…
Programdaki konuşmasında, Türkiye’den gelen turist sayısının arzu edilenden düşük olduğunu söyleyen Ataoğlu, “Bakanlığa ilk geldiğimizde yapmış olduğumuz araştırmada Türkiye’den adamıza gelen turist sayısının memnun edici bir düzeyde olmadığını gördük ve bu sayıyı nasıl arttırabileceğimiz konusunda çalışmaya başladık. Paydaşlar ile bir araya geldik, pek çok toplantı yaptık ve gördük ki Türkiye’de tanıtım yapmaya ihtiyacımız var. Biz de bunun gereği olarak Türkiye çapında 9 farklı bölgede turizmden, sağlığa, sağlıktan inşaata pek çok alanda ülkemizi tanıtmak için Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli olarak tanıtım faaliyetleri planladık” dedi.

15 Temmuz tanıtım faaliyetlerimizi darbeledi…
Türkiye’deki tanıtım faaliyetlerinin çok kapsamlı olarak planlandığını fakat 15 Temmuz kalkışması ve Suriye olaylarının bu faaliyetleri darbelediğini anlatan Ataoğlu, Türkiye tanıtımlarının en kısa sürede başlatılacağını söyledi.

Türkiye dışında da tanıtım faaliyetleri arttırılacak
Türkiye’den gelecek turistlere yönelik olarak özel paketler hazırlanması için çalışmaların başlatıldığını söyleyen Ataoğlu, Türkiye’den daha fazla turistin ülkemize gelmesi için sektörle birlikte özel kampanyalar düzenlenerek son aylarda kaybedilen turizm gelirlerinin arttırılmaya çalışılacağına vurgu yaptı. Ataoğlu ayrıca, Almanya, İran, Azerbaycan ve Rusya başta olmak üzere pek çok ülkede de tanıtım faaliyetlerinin başlayacağını söyledi.

THY ile önemli adımlar atılıyor
Türkiye’de yaşanan olayların KKTC’ye en az zarar vermesi noktasında Türkiye yetkilileri ile yapılan görüşmelerin son derece iyi gittiğini ve kış için önlemler aldıklarını anlatan Ataoğlu, THY ile İskandinav ülkeleri ve İskoçya başta olmak üzere Kuzey Kıbrıs’a Türkiye bağlantılı uçuşların başlatılması noktasında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Ataoğlu ayrıca bu ülkelerden yapılacak uçuşlarda yolcuların uçaktan inmeden KKTC’ye getirilmesinin de planlandığına vurguladı.

Tolun: Fonun 3’te 1’i turizme harcanıyor
Sektörün taleplerinin karşılanması konusunda Turizm Bakanlığı’nın iyi niyetli olduğunu ve çaba harcadığını ifade eden Orhan Tolun ise, turizm fonunun 60 Milyon TL olmasına karşın hükümetin Turizm Fonuna 19-20 milyon TL aktardığını geriye kalanını ise cari bütçede kullanıldığını söyledi. Tolun, ülkede turizm gelirlerinin arttırılması için bu fonun tümünün turizm için kullanılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. 

Küçük acente ve otellere uygun model geliştirilmeli
Turizmin pek çok sektörü beslediğini söyleyen Tolun, turizmde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birinin sadece büyük otel, acente, restoranların desteklenmesi ve daha da büyümelerinin sağlanması değil, küçük otel, acente ve restoranların da hayatlarını sürdürebileceği modellerin yaratılması olduğuna dikkat çekti.

Larnaka teşvikleri genişletilmeli…
Kuzey Kıbrıs’a Larnaka’dan gelen özel ilgi gruplarının teşviklendirildiğini söyleyen Tolun, özel ilgi grupları dışında ülkeye gelen turistlerin de teşviklendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ülkedeki çevre kirliliğine de değinen Tolun, çevre bilincinin gelişmesi için eğitim yanı sıra, etkin bir ceza mekanizmasının kurulmasının da şart olduğuna vurgu yaptı.

Savaşan: Eğitim turizminin hacmi 160 milyar USD
Dünyada ve ülkemizde eğitim turizminin hızla gelişmekte olan sürdürülebilir bir turizm türü ve aynı zamanda da büyük bir ekonomik önem taşıdığını söyleyen Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan da eğitim turizminin turizm pazarı içinde son yıllarda payının önemli oranda arttığını vurguladı. UNESCO verilerine göre 1975’te dünya genelinde 800 bin öğrenci eğitim turizmi kapsamında ülkelerinin dışına seyahat ederken, günümüzde 4 milyon öğrencinin eğitim amaçlı seyahat ettiğini söyleyen Savaşan, uluslararası öğrenci pazarının 160 milyar dolarlara ulaştığını ve 2020’de öğrenci sayısının 7 milyonu, bütçenin ise 280 milyar doları bulacağının öngörüldüğünü anlattı.

Eğitim turizmindeki model sağlığa da uygulanmalı
Devlet üniversiteleri yanı sıra girişimcilerin Kuzey Kıbrıs’a kazandırdıkları geniş imkanlara sahip üniversitelerin bir bütün olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından teşviklendirilmesi ve hükümetler tarafından desteklenmesiyle ülkeye eğitim turizminin kazandırıldığını ve bu alanın geliştiğini anlatan Savaşan, eğitim turizminde yakalanan başarının aynı yöntemle sağlık turizminde de yakalanabileceğinin altını çizdi.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2016, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474