banner564

Maraton tamamlandı

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı 38 milyon TL artışla komiteden geçti

Maraton tamamlandı
banner598
2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, 38 milyon TL’lik artışla, 4.5 milyar TL olarak komiteden oy çokluğuyla geçti.
2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ndeki görüşmeleri, Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçesinin onaylanmasıyla dün tamamlandı.
Komite öğleden sonraki son görüşmesini 2 milyar 196 milyon 409 bin 600 TL olarak öngörülen Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine yaptı. Bakanlık bütçesi 18 milyon 409 bin 880 TL’lik artışla 2 milyar 214 milyon 819 bin 480 TL olarak oy çokluğuyla onaylandı. Komite Maliye Bakanlığı bütçelerinin ardından gelirler bütçesini görüşerek tasarının bütününü oy çokluğuyla onaylandı.
Ocak 2016’dan itibaren uygulanacak yeni yılın bütçesi, dün tamamlanan komite toplantılarının ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda da görüşülecek.

Soyer: Kıb-Tek’in maliyeye bağlanması olumlu
Maliye Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken söz alan Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, KIB-TEK’in Maliye Bakanlığı’na bağlanmasını desteklediğini de vurguladığı konuşmasında Tarım Bakanlığı döneminde bununla ilgili sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

Özgür: Doğaüstü bir yeteneğe gerek yok
Maliye Bakanı Birikim Özgür, bütçe görüşmesinde güzel öneriler paylaşıldığını söyledi. Bazı vekillerin “Maliye Bakanlığı için dua ediyoruz, Allah yardımcıları olsun” şeklindeki açıklamalarına atıfta bulunan Özgür, bu konuda özel ya da doğaüstü bir yeteneğe ihtiyaç olmadığını belirtti.
Özgür, “Kıbrıs Türkü’nün beyin gücüyle hazırladığı projeleri hayata geçireceğiz. Bütçe açığı ve iç borçlarla karşı karşıyayız ancak bunlar özel yeteneklerle kapanmayacak. Kaynak teminini reformcu yaklaşımlarla ve sağlıklı ilişkilerle sağlayacağız. Günümüz dünyasında kimse kimseye kara kaşı kara gözü için destek vermiyor” dedi.

Türkiye’nin desteğini almak durumundayız
Ekonomik protokol imzalanmasının şart olduğu konusundaki açıklamalarının bazı çevrelerce moral bozucu diye nitelendirildiğini söyleyen Özgür, “Kıbrıs Türkü olarak kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmek için Türkiye’nin desteğini almak durumundayız” dedi.
Türkiye ile Aralık ayında 3 yıllık ekonomik protokol imzalanacağını da dile getiren Özgür, gümrük konusunda da işbirliği protokollerinin söz konusu olduğunu açıkladı.

Televizyon kanallarına verilen katkı…
Televizyonlara sağlanan katkının 600 bin TL’lik ek gelirle 1,5 milyon TL’ye ulaşacağını söyleyen Özgür, “Televizyon kanallarının karşısında değiliz ancak bu çalışmanın gelenekselleşmesini istemiyoruz” dedi. 
Özgür, televizyonların kendi ayakları üzerinde durabilecek mali yapısı olması gerekliliğini vurguladı.
Konuşmaların ardından tasarılar onaya sunuldu ve oy çokluğuyla onaylandı.

Mahkemelere 28 milyon…
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi 28 milyon 279 bin 300 TL olarak öngörülen Mahkemeler bütçesini oy birliğiyle kabul etti.
Mahkemeler bütçesinde ilk sözü alan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, mahkemelerin zor koşullarda çalıştığının sürekli dile getirildiğini belirterek, bazı sözler verildiğini belirtti.
Lefkoşa Mahkemesi yanında 7 yıldır atıl duran polis binası için ek bütçe verilmesinden çok memnun olduklarını kaydeden Şefik, başka istekleri de bulunduğunu ifade etti.

“Acilen 35 personele ihtiyacımız var”

Acilen 35 personele ihtiyaç duyduklarını ifade eden Şefik, ya ek mesai ya da ek personel gerektiğini anlattı. Şefik, bazı elemanların da çalışma şartlarından dolayı başka dairelere gitmeyi tercih ettiğini; zor yetiştirdikleri elemanların gitmesiyle daha da büyük sıkıntı yaşadıklarını, ayrıca araç sıkıntıları da olduğunu söyledi.
Şefik, 630 avukattan 200’ünün aynı anda siteyi kullandığını saptadıklarını belirterek ayrıca yargıçların ve halkın da sitelerinden yararlandığını; acilen 72 bilgisayara ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu, Maliye Bakanlığı’nın olanaklarının kısıtlı olduğunu belirterek, “Bütçede yüzde 20 artış yaptığımız tek yer mahkemelerimizdir” dedi. Kaynağın yine de yetersiz olduğunu ifade eden Havutçu, bütçeye yazılsa da bulunamayacak kaynaklar konusunda yazanların değil bulamayanların şaibe altında kaldığını söyledi.

KHK bütçesi de onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyon 613 bin 400 TL olarak öngörülen Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.
Komitenin öğleden sonraki oturumuna Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral da katıldı.
Kayral, toplantıda yaptığı konuşmada, komisyonun çalışmaları ve ihtiyaçları hakkında bilgi verdi.
Kamil Kayral, tüm kurumlar gibi komisyonun yükünün de fazla olduğunu; kamu kuruluşlarında eksikliği duyulan kitabet kadrosuna 8 kişi alınması için açtıkları münhale bin kişinin başvurduğunu; rakamın artırılmasını istediklerini söyledi. 
Kamil Kayral, jeneratör için 100 bin TL paraya ihtiyaç duyduklarını, ayrıca numaratör ihtiyaçları da bulunduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2015, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474