banner564

Maratonda son 3 gün

Meclis Genel Kurulu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 41 milyon 38 bin 20 TL’lik 2015 yılı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi

Maratonda son 3 gün
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerinde ikinci haftaya girdi. Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında dün toplanan Genel Kurul’da Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bütçeleri yer aldı. 
Meclis Genel Kurulu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 41 milyon 38 bin 20 TL’lik 2015 yılı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.
Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 28 Kasım’da, 1 milyon 720 TL’lik artışla, 4 milyar 96 milyon 720 TL olarak oy çokluğuyla onaylanan 2015 bütçesinin Genel Kurul tarafından görüşülmesi 18 Aralık Perşembe günü tamamlanacak.

Saner: Doğal gaz araştırmaları devam etmeli
   Kurulda ilk sözü alan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, konuşmasının başında Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin sorunlarına değindi ve bakanlığın Pile konusuna bir an önce eğilmesini istedi.
Kıbrıs sorununa da değinen Saner, gelinen son aşamaları değerlendirdi. Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in müzakere masasına dönme çağrısı yapan Saner, Kıbrıs Türk tarafı adına Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin araştırmalarına devam edeceğini kaydetti. 

Çakıcı: Uyuşturucu ile mücadeleye bütçe ayrıldı mı?
   Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, konuşmasının başında uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığını ve ölümlere de neden olduğunu belirterek, büyüyen sorunla ilgili tedbir almak gerektiğini söyledi. Başbakanlık bünyesindeki Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’na bütçe ayrılıp ayrılmadığını soran Çakıcı, ülkenin bu soruna hazırlıksız yakalandığını belirtti.

Çeler: Yurt dışına gidenler neden geri dönmüyor?
   Çakıcı’nın ardından TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler söz alarak, KKTC’nin dış temsilciliklerinin binalarına kira bedeli olarak yılda 5 milyon lirayı aşkın rakam ödendiğini belirterek, temsilcilikler için uzun vadede bina satın alınabileceğini söyledi. Çeler, yurt dışındaki gençlerin ülkeye neden dönmediğinin de araştırılmasını istedi. Çeler, Lapta Belediyesi’nde 31 kişinin işten durdurulmasına da değindi ve yurt dışında yaşayan gençlerin ülkeye geri dönme konusunda bu gibi uygulamalar yüzünden endişeler yaşadığını anlattı.
 
Özgür: Dışişleri Bakanlığı çok aktif
   CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür de, çok aktif bir Dışişleri Bakanlığı bulunduğunu, fark yarattığını söyledi. Özgür, dış yatırımlar konusunda yapılanları öğrenmek istediğini belirterek, bilgi istedi. Kamunun ve özel sektörün kapasitesini artırabilmek için dış yardımların önemli olduğunu kaydeden Özgür, bu anlamda AB ile sağlıklı ilişkiler geliştirilmesi gerektiğini belirtti ve bu konuda da bilgi istedi. 

Tatar: Beklenenin çok gerisinde 
   UBP Milletvekili Ersin Tatar da, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin ilk bakan olduğu günlerde Kıbrıs sorununun bitmek üzere olduğu ya da üç ay içinde bitebileceği gibi söylemleri bulunduğunu ifade ederek, şu anda ise beklenenin çok gerisinde bir noktada olunduğunu söyledi. Kıbrıs’ta beklenen çözümün bulunmasının kolay olmadığını ifade eden Tatar, çünkü ortak noktaların, yakınlaşmaların bulunmadığını kaydetti.


Ertuğruloğlu: Dış temsilciliklere ayrılan bütçe yetersiz
   Kurulda son olarak söz alan UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu ise, dış temsilciliklere ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu ifade ederek, bugüne kadar hükümetlerin dış temsilciliklere önem vermediğini anlattı. Ertuğruloğlu, dış temsilciliklerde çok sorunlar yaşandığını, oradaki koşulların pek iç açıcı olmadığını belirterek, sorunların çözümü yönünde bir mücadele verilmediğini savundu.

Nami, eleştirileri yanıtladı
Eleştirileri yanıtlamak için söz alan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Pile ile ilgili sorunun bilgilerinde olduğunu, BM nezdinde çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Nami, doğalgaz konusunda Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarının ortada olduğunu ve doğalgaz zenginliklerinin meşru hak olduğunu söyledi.
Lobicilik faaliyetleri konusunda da bir takım yenilikler yaptıklarını anlatan Nami, yeşil hat ve mali yardım tüzüğünde iyileştirmeler yapıldığını, yapılmaya devam edeceğini söyledi. Nami, işlenmiş gıdaların Güney’e satılamaması gibi sıkıntıların da aşılmasına yönelik girişimleri olduğunu ifade etti.

Rüşvet konusu araştırılacak
Basına yansıyan rüşvet konusuna da değinen Nami, bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın gerekli araştırmaları yapacağını anlattı.
Kıbrıs konusunda yeterince yakınlaşmalar olmadığı söylemlerini de değerlendiren Nami, bugün bir durağanlık yaşandığını ancak bu durağanlığın aşılacağını söyledi.
Yurt dışında yaşayanların memleketleri konusunda daha aktif olmaları konusunda da bir takım çalışmalar başlattıklarını ifade eden Nami, yurt dışındaki temsilciliklerin bu konuda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

İş dünyasına yönelik çalışmalar…
Bakan Nami, dış temsilciliklerin evlerinin kira bedeli konusuna da açıklık getirerek, orada kira öder gibi mal sahibi olunması konusunda yıllara dayalı bir sıkıntı olduğunu ve bunun aşılması için Maliye Bakanı ile görüşme yapacağını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı’nın geçmişte hiç olmadığı kadar iş dünyası ile yakın istişare halinde olduğunu ifade eden Nami, iş dünyasının dış dünya ile bağlantı kurma yönündeki beklentilerini ve fikirlerini dinlediğini anlattı.
Nami, yurt dışında iş dünyasına yönelik birçok fuar yapıldığına da dikkati çekti.

Çözüm konusunda asgari müşterek var…
Kıbrıs sorununun çözümü konusunda mutabakat olmadığı yönündeki söylemleri de eleştiren Nami, “Kıbrıs sorununun çözümü konusunda asgari müşterek var. Bu da buradaki siyasi partilerin destek verdiği, liderlerin 10 Şubat’ta imzaladığı belgedir. Ortak akıl bu belgedir. Sizin partileriniz de bu belgeye onay verdi. Eğer bunun dışında bir belge varsa bu samimiyetten uzak oldu. Büyük emeklerle harcanan bu ortak tutumun muhafaza edilmesi, hatta daha ileriye götürülmesi gerek” dedi.

Bozkır’ın mesajları önemliydi…
Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır’ın Kuzey Kıbrıs’a yaptığı ziyaretin de eleştirildiğini ifade eden Nami, Bozkır’ın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik verdiği mesajların çok önemli olduğunu vurguladı.
AB Destek Ofisi’nin iki inşaat şirketi ile sıkıntıları konusuna da açıklık getiren Nami, bu sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi için Dışişleri Bakanlığı’nın elinden gelen katkıyı koymaya devam ettiğini ve şirkete gereken desteği vermeye çalıştıklarını anlattı.
Hidrokarbon yatakları ortaya çıktıktan sonra Kıbrıs’ın önemli olduğunun ortaya çıktığının söylendiğini anımsatan Nami, “Kıbrıs önemlidir, çünkü bizim vatanımızdır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2014, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474