banner564

Öneriler hazır

KTTO Olağan Genel Kurulu’nda, ülkedeki ekonomik sorunlarla, iş yapma ortamının iyileştirilmesi için atılması gereken adımlar konuşuldu

Öneriler hazır
banner598
İbrahim DİRAN
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Olağan Genel Kurulu’nda, ülkedeki ekonomik sorunlarla, iş yapma ortamının iyileştirilmesi için atılması gereken adımlar konuşuldu.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Olağan Genel Kurulu, 53’üncü dönem mali ve faaliyet raporunun aklanması gündemiyle Oda binasında yapıldı. 
Genel Kurul Erdil Nami Divan Başkalığı’nda yapıldı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de katıldı.
KTTO Başkanı Fikri Toros konuşmasında, daha fazla “istihdam ve refahın arttırılmasının ancak özel sektör ekseninde bir gelişmeyle mümkün” olabileceğini, kendi ayakları üzerinde bir toplumun “sadece özel sektörün gelişmesi” ile sağlanabileceğini ifade etti.
Yatırım ve iş yapmanın önünü açacak politikalar ile kamu maliyesini sürdürülebilir kılacak önlemlerin paralel bir şekilde yürütülmesi gerektiğini kaydeden Toros, vergi, harçlar, ticaret rejimi, teşvik ve ilgili diğer tüm politikaların özel sektör odaklı gelişime yönelik olması gerektiğini kaydetti.

Ankara temsilciliği yeni dönemde
Yeni dönemde de, Türkiye ve Kıbrıs Türk iş insanlarının karşılıklı işbirliğini geliştirmenin en öncelikli konular olacağını kaydeden Toros, “Bu çerçevede, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Ankara Temsilciliğimizin kurulması için karar verilmiş ve prosedürel çalışmaların devam etmekte olduğunu sizlere müjdelemekten gurur duymaktayım. Ankara Temsilciliğimiz inşallah bu dönemde faaliyete geçecektir” dedi.
Odası’nın ekonominin Avrupa Birliği normları doğrultusunda dönüşümü için çalışmalarına devam edeceğini kaydeden Toros, “Bizler bunu siyasi bir süreçten ziyade, yıllarca izole edilmiş bir ekonominin dünyayla rekabet edebilir hale gelebilmesi çerçevesinde zaruri olarak değerlendiriyoruz” dedi. 

Denktaş: Mahsuplaşma uygulamada
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, konuşmasında ithalatta KDV ve işletmelerin mahsuplaşması ile ilgili Genel Kurul’da dile getirilen sorunlara açıklama getirdi. 
Denktaş, devletle alacak verecek ilişkisi olan herkesin devletle mahsuplaşma için başvuruda bulunabileceğini kaydetti.

Talat, Kıbrıs sorununa değindi
İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, toplantıdaki konuşmasında Kıbrıs sorununa değinerek, çözüm için zamanın çok dar olduğunu hatta zamanın dolduğunu çünkü Şubat 2018’de Güney Kıbrıs’ta yer alacak seçimlere yönelik kampanyanın başladığını ifade etti.

Eroğlu: Ekonomik reforma ihtiyaç var
Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının ekonomik reforma ihtiyacı bulunduğunu, bunun için tüm kesimlerin bir seferberlik başlatması gerektiğini kaydetti.
Ülkenin altyapı sorunlarının öncelikli çözülmesi gereken unsurlar olduğunu kaydeden Eroğlu, ülkede 100 bine yakın üniversite öğrencisi bulunduğunun ancak gerekli altyapının bulunmadığını ifade etti.
Rum tarafının ana hedefinin Kıbrıslı Türkleri 1974 öncesi dönemine döndürecek bir plan dayatmak olduğunu belirten Eroğlu, bu süreçte de Rumların amaçlarının doğal gaz için kazı çalışmaları başlarken Kıbrıs Türk tarafını masada tutmak daha sonra ise Türkiye’yi masadan kaçan taraf olarak ilan etmek olduğunu kaydetti.
Erhürman: İş insanlarının tespitleri önemli
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise konuşmasını 28 Mart 2017’de iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantının ardından yapılan açıklama üzerine yaptı.
Açıklamadaki bazı tespitlere değinen Erhürman, iş sorunlarının Kıbrıs sorununun çözümüne veya Türkiye ile imzalanan protokollere bağlanmasının sorunları kör düğüme dönüştürdüğü yöndeki tespitin “çok önemli” olduğunu kaydetti.
Açıklamada grup çıkarlarının toplum çıkarlarının önüne çıkarıldığı saptamasının da yapıldığını kaydeden Erhürman, bu tespitin yapılmasının kendi başına tarihi bir an olduğunu söyledi.
Erhürman, yeni bir sistem oluşturulması gerektiğini, tarım arazileri, inşaat alanları, turizm arazileri ayrışımının yapılması, kaliteli üretime geçilmesi, dışta rekabet edebilmek için üretimde güç birliği yapılması, halkta “biz bir şey yapamayız” düşüncesini, yapabiliriz anlayışına dönüştürmek gerektiğini ifade etti.

Özyiğit: Gerekli adımlar atılmalı
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit konuşmasında, esas yapılması gereken Oda tarafından yapılan verimli çalışmalar ışığında gerekli adımların atılması olduğunu kaydetti.
Ülkeyi yönetenlerin, Rekabet Edebilirlik Raporu gibi yapılan çalışmaları ve uyarıları tozlu raflarda bırakıldığını kaydeden Özyiğit, “Bunların yaşama geçirilmesi hepimizin boynunun borcu” dedi.

Nami: Kendimizi çeki düzen vermemiz gerekir
Divan Başkanı Erdil Nami, açılışta yaptığı konuşmada yeniden başlayacak olan müzakerelerin “olumlu tarafa gitmesi” temennisinde bulundu. “Kendimizi çeki düzen vermemiz gerekir” diyen Nami, Kıbrıs müzakereleri ile iç konuların ilişkilendirmemesi ve ülkenin ileriye taşınması gerektiğini ifade etti.

Akıncı ve Siber mesaj gönderdi
Genel kurulda yurt dışında bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhuriyet Meclisi Sibel Siber’in mesajları da okundu.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2017, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473