banner564

Özbekistan’dan mesaj verdi

Ertuğruloğlu, 2016 yılı sonuna kadar bir çözüme ulaşılsın veya ulaşılmasın, Kıbrıs Türk halkının her iki senaryoya da hazırlıklı olması gerektiğini söyledi

Özbekistan’dan mesaj verdi
banner598
Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen 43. İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda konuşma yaptı.
Verilen bilgiye göre Bakan Ertuğruloğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Kıbrıs’a ilişkin kararları çerçevesinde, kardeş üye ülkelerin Kıbrıslı Türklerle daha yakın ilişkiler kurması, var olan dayanışmaların ve ilişkilerin yoğunlaştırılması konusundaki Kıbrıs Türk tarafının beklentisini ifade etti.
Ertuğruloğlu, “Kıbrıs Türk halkının, sonu olmayan müzakerelere ve belirsiz bir geleceğe mahkûm edilmesi mümkün değildir” dedi.
Ertuğruloğlu, 2016 yılı sonuna kadar bir çözüme ulaşılsın veya ulaşılmasın, Kıbrıs Türk halkının her iki senaryoya da hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.
İslam dünyasının eğitim, kalkınma, çevre ve benzeri konularda da zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, birlik ve beraberlik içerisinde hareket edildiği sürece bu konuların başa çıkılamaz olmadığını bildirdi.
Ertuğruloğlu şöyle konuştu:
“Bilindiği üzere Kıbrıs’ta oldukça önemli bir dönemeçteyiz. Bu kritik dönemeçte, Kıbrıs Türk Toplumu olarak İslam İşbirliği Teşkilatı ve kardeş devlet ülkelerinin liderliği, desteği ve dayanışmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Şu anda müzakereler halen devam etmektedir. İki lider son olarak geçtiğimiz ay New York’ta, Genel Kurul marjında, BM Genel Sekreteri ile üçlü bir görüşme gerçekleştirmiştir. Ancak sözkonusu görüşme yükseltilen beklentileri karşılamamış ve somut bir sonuca da varılamamıştır. Liderlerin 2016 yılı içerisinde kapsamlı bir çözüme varacaklarına dair açıklamalarının aksine, Kıbrıs Rum tarafı müzakere sürecinin son evresini oluşturacak olan çok taraflı toplantıyı da içeren bir zaman çizelgesi ve yol haritasının belirlenmesini reddetmiş bulunmaktadır.

“Kıbrıs Türk halkı her iki senaryoya da hazırlıklı olmalı”
2016 yılının sonuna kadar bir çözüme ulaşılmaması halinde, yaklaşık 50 yıllık müzakere sürecinin ardından, Adadaki iki taraf arasındaki mevcut sürecin sona ereceği bilinen bir gerçektir. Bu noktadan sonra, uluslararası platformda yarım asırdır adaletsiz bir şekilde tecrit edilmiş durumda olan Kıbrıs Türk Halkının, sonu olmayan müzakerelere ve belirsiz bir geleceğe mahkûm edilmesi mümkün değildir. Bu sebeple, 2016 yılı sonuna kadar bir çözüme ulaşılsın veya ulaşılmasın, Kıbrıs Türk halkı her iki senaryoya da hazırlıklı olmalıdır.”

Ertuğruloğlu, Çavuşoğlu ve Fatemi ile görüştü
KKTC’nin gözlemci üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, dün, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Pakistan Devlet Bakanı Syed Tariq Fatemi ile ayrı ayrı görüştü.
Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden verilen bilgiye göre, Bakan Ertuğruloğlu, Taşkent’teki temaslarını tamamlamasının ardından yarın KKTC’ye dönecek.

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2016, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474