banner564

Parasını alan kaçtı

İngiltere ekonomisine referandum şoku

Parasını alan kaçtı
banner598
İskoçya'nın bağımsız olması halinde İngiliz ekonomisinde belirsizliklerin oluşabileceği endişesiyle İngiltere'den geçen ay 27,3 milyar doları bulan (16,8 milyar sterlin) sermaye çıkışı oldu. Merkezi Londra'da bulunan Cross Border Capital'ın raporundaki verilere göre, İngiltere'den 27,3 milyar dolar seviyesinde sermaye çıktı. AA muhabirine rapordaki verilere ilişkin değerlendirmede bulunan Cross Border Capital'ın Direktörü Michael Howell, İngiltere'den sermaye çıkışının geçen ay itibariyle kayda değer şekilde arttığını belirterek, "İlk çıkışları iki ay önce görmeye başladık. Ağustos ayına geldiğimizde ise İngiltere'de sermaye çıkışları hız kazandı. Biz sermaye çıkışındaki artışın İskoçya'nın bağımsızlık referandumu ile yoğunlaşan kaygılar sebebiyle olduğunun düşünüyoruz. Yatırımcı algısı belirsizlikten olumsuz etkilendi" dedi.
İngiltere'de geçen ay itibariyle yaşanan sermaye çıkışının küresel ölçekte Japonya'dan sonra en yüksek seviyede olduğunu belirten Howeell, İngiltere'nin küresel ekonomik krizi başlatan Lehman krizinden beri, bir aylık zaman dilimindeki en büyük sermaye çıkışını yaşadığını vurguladı.
Uzmanlar, henüz eylül ayı tamamlanmadığı için verilere yansıtmakta zorlanmalarına rağmen, eylül ayının başında İngiltere'den sermaye çıkışlarının daha da hızlandığını belirtti. İngiltere'den geçen ay itibariyle çıkan 27,3 milyar doların, tam olarak hangi ülkelere aktarılmış olabileceğinin izi sürülemiyor.
İskoçya'dan da finans piyasalarında oluşan "belirsizlik" ortamından dolayı sermaye çıkışı devam ediyor. Örneğin merkezi İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da bulunan fon yönetim şirketleri, endişeli yatırımcıların fonlarını İskoçya dışına çıkarmak istediğini belirtirken, yatırımcıların endişelerini gidermeye çalışıyor. Şu ana kadar İskoçya'dan ne kadarlık bir varlık çıkışı olduğu ise tam olarak bilinmiyor.

Moody's de uyardı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise  İskoçya'nın ayrılmasının, İngiltere bankacılık sistemi üzerinde olumsuz etilerinin olacağı uyarısında bulundu. Referandum sonucunun "açık uçlu" olduğunu belirten Moody's, anket sonuçlarının piyasadaki oynaklığı artırdığını, sonucun "belirsizliğine" ilişkin banka müşterilerinin, kreditörlerin olası bağımsızlık senaryolarına maruz kaldıklarını vurguladı.  

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2014, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473