banner564

Siyasi getirisi olacak

İsrail’in Güney Kıbrıs Büyükelçisi Michael Hariri, enerji konusunda Delek’e verilecek ihalenin önemine dikkat çekti:

Siyasi getirisi olacak
banner598
   İsrail Büyükelçisi Michael Hariri, Güney Kıbrıs’ın kendi doğalgazını çıkarıncaya kadar elektrik üretiminde kullanılmak üzere doğalgaz tedarik edeceği “ara çözüm” sürecinde ihalenin, İsrailli şirket Delek’e verilmesinin siyasi öneminin de olacağını söyledi.
  Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi , Hariri ile yaptığı enerji konulu söyleşisini aktardı. Gazeteye göre Hariri, İsrail ile Güney Kıbrıs işbirliği konusunda iyimserliğini dile getirerek, bölgenin ihtiyaçlarını şimdi daha iyi anladıklarını belirtti.
   Şu veya bu şekilde işbirliği yapmaları gerektiğini söyleyen Hariri, jeopolitik yakınlıklarının, kendilerini, aralarında bir işbirliğinin incelenmesi ve benimsenmesine zorladığını belirtti. 
   “Zorlamak” ifadesini olumlu anlamda kullandığına da açıklık getiren Hariri, on yıl önce bu coğrafi yakınlıklarını doğru bir şekilde değerlendirecek konumda olmadıklarını belirterek, iki ülkenin bu kadar yakın olmalarını değerlendirmeye mecbur eden bir şeyin olmadığını söyledi. 

İyi bir fırsat doğdu

   Hariri, Rum Elektrik Kurumu’na doğalgaz götürme işinin Delek’e verilmesi durumunda, bunun, iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliğinin derinleşmesi için çok iyi bir fırsat olacağı ve siyasi öneminin de olduğuna dikkat çekti. 
   Hariri, Delek’in, ara çözüm için yapılan tekliflerde en düşük fiyat verdiğine işaret etti. Güney Kıbrıs ve İsrail’in doğalgaz sıvılaştırma terminali dışında başka çözümlere de açık olması gerektiğini vurgulayan Hariri, doğalgazdan istifade konusunda iki ülke arasındaki işbirliğini kaçınılmaz kabul ederek, böyle bir durumda her iki tarafın da kazançlı çıkacağı yönündeki görüşünü paylaştı.
   Habere göre Hariri, Gazze’deki durumun Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki ilişkileri etkileyip etkilemediği sorusuna ise, “etkilemediği” yanıtını verdi.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473