banner564

“Statükoyu savunan sendikalar”

524 milyon 365 bin 310 TL olarak öngörülen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi onaylandı, komitede eski bakan Arabacıoğlu’nun sözleri toplantıya damgasını vurdu

“Statükoyu savunan sendikalar”
banner598
Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da yer alan komite toplantısına komite başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür ile komite üyeleri milletvekilleri yanında UBP, DP ve CTP-BG milletvekilleri katıldı. Komite toplantısında Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ile bakanlık yetkilileri de yer aldı. 
Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin genel görüşmesini açan Birikim Özgür, yarım milyarın üzerinde olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin ülke bütçesinin en önemli kalemlerinden olduğunu ve bunun eğitime verilen önemi gösterdiğini ifade ederek, eğitimde yapısal sorunların bulunduğunu ve bu sorunların üstesinden gelmek için gerekli adımların atılamadığını kaydetti. 
Özgür, 2014 bütçesindeki yapısal sorunlarla ilgili gözlemlerinin 2015 bütçesi için de geçerli olduğunu, bu yapıya el atılması gerektiğini ifade ederek, eğitimde kalitenin artırılması için sisteme neşter vurulma zamanının geldiğini kaydetti. 
Eğitimde gerekli adımların atılıp eğitimin yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret eden Özgür, okul merkezli bir sistemin devreye sokulması gerektiğini, aksi halde bu mevcut sistemden ülkeye hayır gelmeyeceğini söyledi. 

“Maaş adaletsizliği”
Özgür, öğretmenlerin maaş adaletsizliğine de dikkat çekerek, bu adaletsizliğin ortadan kaldırılmasının yolunun kendi içinde yapılacak sistemden geçtiğini ifade etti.  Öğretmenlere düşen öğrenci sayısına bakıldığında öğretmen eksikliğinin veya açığının tartışılması yerine mevcut öğretmenlerin daha verimli nasıl kullanılabileceğinin tartışılması gerektiğine işaret eden Özgür, ülke eğitimine ayrılan payın bütçeye göre yüksek olduğunu ifade etti ve AB ile Türkiye bütçelerinden örnek verdi.  Özgür, bunun bir gurur vesilesi olarak kabul edilebileceğini, ancak yapısal sorunların çözümlenmemesi durumunda bu katkıların doğru kullanılamayacağını, bu yüzden eğitimdeki nitelik, kalite sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini ifade etti. 

Tatar: Özgür sanki benim adıma konuştu
UBP Lefkoşa Milletvekili, Komite Başkan Vekili Ersin Tatar da, Özgür’ün konuşmasını dikkatle dinlediğini, hatta bir ara kendi adına konuştuğunu sandığını ifade ederek, Eğitim Bakanlığı bütçesinde yer alan müşavir maaşlarını eleştirdi.  Müşavirlik konusunda bu hükümetin rekor kırdığını savunan Tatar, eski bakan Mustafa Arabacıoğlu’nun görevi bırakmasının ardından tüm kadronun değiştirildiğini, ayrıca kamuda müşavirlerin her gün çoğaldığını, ancak burada eğitimin tartışıldığını ifade etti. 

Gürçağ: Eğitim okul odaklı olmalı 
UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, her eğitim yılında öğretmen eksikliğinden dolayı grev yapıldığını, bunun da eğitime zarar verdiğini, ayrıca okulların altyapısı ile özel derslerin de eğitimde sorun olduğunu işaret ederek, okulların öğrenci başarısından sorumlu olması ve eğitimin okul odaklı olması gerektiğini vurguladı.  Gürçağ, müşavir maaşlarına da işaret ederek, “müşavirlik kamburunun” ne zaman sonlandırılacağını sordu. 

Dürüst: Bakanlıkta vizyon yok
UBP Milletvekili Kemal Dürüst de, Eğitim Bakanlığı’nın eleştirilecek bir bakanlık olmadığını, doğru politikaların desteklenmesi gerektiğini, ancak bugün Eğitim Bakanlığı’nda vizyon olmadığını, hazırlığı ve yeterli kadrosunun bulunmadığını öne sürerek, bakanlıkta eğitim programı olmadığını, bu bakanlığın devamlılık gerektirdiğini, hazırlık ve hedef istediğini vurguladı. 

Çavuşoğlu: Eğitimde gelinen seviye iyi ele alınmalı 
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise, eğitimin tartışıldığı bugün eğitimin geldiği seviyeye bakıldığında tüm tarafların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, öğrencilerin, öğretmenlerin, eğitimin geldiği seviyenin iyi ele alınması gerektiğini kaydetti. 


Hamzaoğulları, Karpaz’da eğitime ilgi istedi
CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Karpaz bölgesinde okullarda yaşanan sıkıntılara işaret etti ve Erenköy Lisesi’nde yaşanan öğretmen eksiklerine dikkat çekti.

Çağlar: Artık yetenekler gelişmeli
CTP-BG Milletvekili Mehmet Çağlar eğitimle ilgili bilimsel bir çalışma yapmanın gerekli olduğunu, bu bilimsel çalışma ile de eğitimi anlama ve kontrol etme hedefinden bahsettiğini söyledi. Veri toplamadan, bilgi sahibi olmadan fikir verilemeyeceğini ifade eden Çağlar, eğitimde veriye, anlamaya, öngörüye, eylem planına ve önceliklere dayalı bir bakanlık olması gerektiğini kaydetti.

“Statükoyu en çok savunan sendikalar“
DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ise, sistemin tıkanıklığı nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’ndan istifa ettiğini belirtti. Eğitimde ulusal bir politika olması gerektiğini belirten Arabacıoğlu, eğitim politikalarının Meclis’te belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Statükoyu en çok savunanın sendikalar olduğunu söyleyen Arabacıoğlu, sisteme müdahale etmeye çalışıldığında ciddi bir dirençle karşılaşıldığını belirtti.


Berova: Teşhise göre tedavi
Eleştirileri yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ise, Arabacıoğlu’nun yaptığı tespitlerin ve kamuoyunda oluşan algının kendisin yolunu açtığını, teşhise göre tedavi yöntemi ortaya çıkaracaklarını belirtti. 
Eğitim ve sağlığın iki önemli sektör olduğuna vurgu yapan Berova, öğretmenlerin çağdaş yaşam koşullarına uygun yaşam sürmesi gerektiğine inandığını belirtti. Eğitimde kaliteyi, harcamalarda etkinliği artırmanın görevleri olduğunu söyleyen Berova, adımlar atılırken dirençlerle karşılaşıldığını kaydetti.

 “Genel liseleri Anadolu liseleri müfredatına uyumlu”
Genel liselerin Türkiye’deki Anadolu Lisesi müfredatına uyum gösterecek şekilde ülke koşullarını da gözeterek bir düzenleme yapmak istediklerini söyleyen Berova, teknik ekiplerin 2 Aralık’ta Türkiye’nin milli şurasına katılacaklarını kaydetti. Kolejlerle ilgili nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiğine ilişkin çalışma yaptıklarını belirten Berova, bir vizyon ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti.Berova, öğretmen nakillerinin nasıl yönlendirileceğine yönelik çalışma yaptıklarını da söyledi.

Sağlık Bakanlığı ve Sivil Savunma bütçesi de tamam
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 268 milyon 597 bin 20 TL olarak öngörülen Sağlık Bakanlığı bütçesini de oyçokluğu ile onayladı.
Komite başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığında, komite üyesi milletvekillerinin katılımıyla yapılan toplantıya, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile bakanlık yetkilileri de katıldı. Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 14 milyon TL olarak öngörülen Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesini oybirliğiyle onayladı ve dünkü çalışmalarını 22.00 sıralarında tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2014, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474